pomidorowy. Wykorzystałam pieprz cayenne i paprykę słodką od Kotanyi. Z tej ilości składników wychodzą 4 słoiczki po 450 ml. Polecam Pikantny ketchup z cukinii dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013: : Składniki: - 4 średniej wielkości obrane cukinie - 3 cebule - 1 szklanka cukru - 1/3 szklanki czerwonego octu winnego - 3 łyżeczki słodkiej papryki - 1 łyżeczka pieprzu cayenne - 500 g passaty pomidorowej - 2 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiekłam, zawsze w plastrach. Domowa Lutenica (Ljutenica) to świetny dodatek do kanapek, mięs, do pizzy, z tej ilości wychodzi 9 x 0,5 litrowych słoików. Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013: 2,5 kg papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa) 2 ostre papryczki 1,5 kg bakłażanów 3 kg mięsistych pomidorów Lima 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 30 g czerwonej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięhiszpańska wersja zupy pomidorowej bardzo nam smakowała, jest gęsta, pożywna, bardzo pikantna i do tego aromatyczna. Podałam ją z ziemniakami, w pomidorówce to raczej rzadkie. Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013 . Hiszpańska zupa pomidorowa: SKŁADNIKI: 1 litr rosołu 2 cebule 2 ząbki czosnku 6 małych ziemniaków 250 g passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki słodkiej papryki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięalbo na grzance z serem ricotta, pomidory z dodatkiem szpinaku, czy rukoli i oliwkami możemy podać do makaronu. Pieczone pomidory pasują prawie do wszystkiego. Pieczone pomidory dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013: 2 kg pomidorów Lima sól karpacka ocet balsamiczny z modeny trzcinowy cukier czosnek w płatkach i wędzona papryka Kotanyi oliwa rozmaryn Umyte pomidory kroimy na pół, układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjeść, ale nie lubią długo siedzieć w kuchni. Kilka propozycji na podobne dania z makaronem farfalle znajdziecie poniżej: Sałatka z farfalle, suszonymi pomidorami i oliwkami Sałatka z farfalle i warzywami (light) Sałatka farfalle z łososiem, grillowanymi pomidorami i jajkiem Polecam wykorzystywać makaron farfalle do przygotowywania dań, gdyż farfalle / kokardki świetnie nadaje się do sałatek, oraz innych dań makaronowych, gdyż ładnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubicie sałatki w, których owoce spotykają się na talerzu z warzywami? A do tego wędlina, ser pleśniowy? Niektórzy nie lubią takich połączeń. Ale ja bardzo lubię! Prosta sałatka śniadaniowa z dodatkiem świeżych fig. Świeże figi świetnie komponują się i smakują z wędzoną szynką i serem pleśniowym lazur. Do tego na talerzu pojawiły się mini pomidorki koktajlowe. Sałatka została skropiona dressingiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępewnego czasu przygotowuję sałatki, w których owoce łączę z warzywami i wędliną, czy też rybą, czasami też jest tam ser np. pleśniowy, czy mozzarella, doskonały też do sałatek jest ser kozi! Niektórzy nie lubią takich połączeń. Ale warto spróbować! Polecam np. sałatkę z truskawkami: Sałatka z truskawkami, kurczakiem i sosem balsamico , albo sałatkę z winogronami Sałatka z wędzonym łososiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubicie sałatki w, których owoce spotykają się na talerzu z warzywami? A do tego wędlina? Niektórzy nie lubią takich połączeń. Ale ja bardzo lubię! Prosta sałatka śniadaniowa z dodatkiem fig, które są bardzo modne, a które ostatnio pojawiły się w wielu sklepach. Świeże figi świetnie komponują się i smakują z wędzoną szynką i serami. Sałatka została skropiona pikantnym dressingiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgodziny do miękkości. Podczas gotowania zbierają się szumowiny, które ściągamy łyżką cedzakową. Gdy żołądki są miękkie wyciągamy je i kroimy w paseczki, ponownie wrzucamy je do garnka, dodajemy pokrojone warzywa, doprawiamy startą gałką muszkatałową, papryką, pieprzem ziołowym i majerankiem. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przed końcem gotowania dodajemy roztarty majeranek, gotujemy jeszcze 5 minut, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRavioli to potrawa kuchni włoskiej. Ravioli to nieduże okrągłe lub kwadratowe pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami – najczęściej szpinakiem. Lubię lepić wszelkie pierogi. Ja postanowiłam zrobić ciasto z semoliny, jajek i odrobiny soli. Ciasto na ravioli można przygotować wg przepisu na pierogi z tego przepisu: Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Ciasto przygotowałam podobnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoże na dwa kęsy. Polecam! Naleśniki są przygotowane na bazie jogurtu greckiego, w cieście jest zaś siekany koperek. Podobne już robiłam, ale były to naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami . Naleśnikowe roladki okazały się bardzo smaczne, do tego są efektowne, będą ozdobą stołu. Składniki na 2 naleśniki wg tego przepisu, czyli 12 roladek: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 2 łyżki mleka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZrazy to potrawa z kawałków mięsa, podsmażonego i duszonego, z dodatkiem warzyw i przypraw. Zrazy należą do tradycyjnej kuchni staropolskiej. Zrazy można przygotować z różnych gatunków mięsa. Mięso na zrazy najczęściej tnie się w cienkie plastry, dokładnie rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. u nas tradycyjny farsz do zrazów zawijanych to boczek lub słonina, słupki kiszonego ogórka, ósemki cebuli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnależy do naszych ulubionych sałatek. Ten przepis na sałatkę gyros został trochę zmieniony, właściwie za każdym razem przygotowuję tę sałatkę trochę inaczej (albo robię inny sos, albo dodaję inne warzywa). Ta sałatka gyros jest bardzo pikantna za sprawą pikantnych ogórków kiszonych, do których podczas ich przygotowania wrzuciłam trochę papryczek jalapeno. Ostrości nadaje jej też czerwona cebula i sos salsa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębotwinki ? Albo, że chłodniki jada się tylko latem! Nic błędnego, ja regularnie cały rok pijam zimny kefir, czy jogurt, można je jedynie urozmaicać robiąc koktajle lub chłodniki dodając świeże warzywa lub owoce, następny w kolejce będzie burak, z którego zrobię koktajl. Ten zielony chłodnik z grzankami na jogurcie to taki bardziej wypasiony koktajl warzywny. Polecam też koktajl warzywny z surowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPasztet jest potrawą przygotowywaną z jednolitej masy z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, drobiu, podrobów, dziczyzny, warzyw, grzybów, ryb, z wszystkiego co może przyjść człowiekowi do głowy. Na Święta upiekłam pieczeń rzymską z karkówki i boczku z dodatkiem kaszy jaglanej, oraz prażonej cebulki, oczywiści jak zawsze w nadmiarze, aby to się nie zmarnowało zmiksowałam, zapakowałam w słoiki i za pasteryzowałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię