ziele angielskie i gotujemy ok. 1 godziny. 2. Marchewkę, buraki i pietruszkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę a kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, utarty czosnek, kwas z buraków
My Culinary Artspecjalnej patelni lub smażymy na niewielkiej ilości masła klarowanego. Wykładamy na talerz, a gdy mięso "odetchnie" (2-3 minuty), polewamy naszym sosem. Podajemy z młodymi gotowanymi ziemniaczkami i świeżymi warzywami, polanymi odrobiną sosu balsamicznego. Smacznego! :) Jeśli spodobał Ci się przepis, proszę pozostaw komentarz
My Culinary Artpołówki, cebulę w krążki, paprykę w paseczki, a oliwki pozostawiamy w całości. Ser feta możemy pokroić w kostkę lub w plastry (właściwe podanie to plastry). Na półmisku układamy wszystkie warzywa, na nich układamy ser feta. Całość polewamy oliwą z oliwek i posypujemy oregano. Smacznego! :) Uwagi: Do prawdziwej sałatki greckiej nie dodaje się sałaty, jednak możecie ją podać w stylu anglosaskim
My Culinary ArtSkładniki (dla 4-5 osób): 2 łyżki oleju z pestek winogron 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata
Tajskie smakiszczypior 3 cm imbiru 1 cebula 1 1/2 łyżeczki soli Marchewkę, szczypior i pora kroimy w 2cm kawałki, cebulę w ćwiartki, a imbir w plasterki. Wkładamy kurczaka razem z warzywami do dużego garnka, zalewamy 2,5 l wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, ściągamy szumowiny i gotujemy 2-3 godziny. Pod koniec gotowania solimy. Możemy również przygotować wywar z kurczaka
Tajskie smakiPapryki zapiekane z farszem w piekarniku to danie bardzo proste w przygotowaniu, pomysłowe i niezwykle smaczne. Łączy ze sobą warzywa, węglowodany i mięso. Wspaniale wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Jeśli ktoś nie przepada za papryką, przygotowany farsz można zapiec również w cukinii lub bakłażanie, a smak nadal będzie wyśmienity. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 3 papryki
Kolizje Smakównieco mniej kalorii niż tradycyjne grzanki, a pozostaje równie smaczne. My do przygotowania naszych grzanek użyłyśmy parówek z indyka, ale jeszcze lepsza byłaby chuda wędlina z drobiu. Warzywa możemy dodawać według upodobań i tworzyć własne kompozycje. Ilość porcji: 2 Czas rpzygotowania: 10 minut + 15 minut pieczenia Składniki: 4 kromki chleba ciemnego ( my miełyśmy słonecznikowy) masło ziołowe papryka dwa parówki
Kolizje SmakówWielkopolska słynie z przepysznych ziemniaków. My mieszkamy w samym jej sercu, więc nie może na naszym blogu zabraknąć przepisów z tego właśnie warzywa. Przygotowanie 15 minut + czas potrzebny na ugotowanie ziemniaków i jajek Ilość porcji : 4 Składniki: około 8 ziemniaków 4 jajka pęczek szczypiorku sól, pieprz bułka tarta nieco mąki pszennej Nasze przygotowania zaczynamy od ugotowania ziemniaków
Kolizje SmakówWyczekiwany sezon na szparagi wreszcie rozpoczęty! Dzisiaj pierwszy przepis z tym przesmacznym warzywem. Czas przygotowania: 30minut + czas na odleżenie ciasta 30-60minut Ilośc porcji: Duża blacha Składniki: Ciasto: nieco ponad szklankę mąki pszennej 10g drożdży świeżych, piekarskich Łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki ciepłej wody Wierzch: Ricotta (jest to serek już powszechnie dostępny
Kolizje SmakówSezon na szparagi nadal trwa. Kolejną naszą propozycją na danie z udziałem tego fantastycznego warzywa jest kurczak w aksamitnym sosie z białymi szparagami i boczkiem oraz dodatkiem listków bazylii. Danie dość szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Świetnym dodatkiem do niego będą młode ziemniaki lub biały ryż. Składniki: 4 piersi z kurczaka Około 100gram wędzonego boczku Pęczek białych szparagów 250ml
Kolizje Smakówsamego. Nam ostatnio zostały ziemniaki i mięso z pieczonego kurczaka. Myślałysmy co z nimi zrobić, myślałyśmy i wymyśliłyśmy... zapiekankę! Dorzuciłyśmy trochę szparagów ( trzeba karzystać póki sezon trwa) i cukinię (warzyw nigdy nie za wiele :)). Wszystko zalałyśmy śmietanowym sosem i posypałyśmy zółtym serem. Efekt był znakomity! Czas przygotowania: ok. 60 minut ( w tym ok.25 minut pieczenia) Ilość porcji: 4 Składniki: 500g
Kolizje SmakówHura!! Sezon na fasolkę szparagową wreszcie rozpoczęty. Pierwsze danie z udziałem tego wspaniałego warzywa to fasolka gotowana na parze, delikatnie polana bułką tartą. Smakuje idealnie jako samodzielne danie lub dodatek do dowolnego obiadu. Czas przygotowania: 35 minut Ilośc porcji:4 Składniki: 600g fasolki szparagowej żółtej 40g masła bułka tarta Fasolkę myjemy pod bieżącą wodą i obcinamy końcówki. Następnie umieszczamy
Kolizje Smakówwszelki apety, a sama myśl o jakimś pieczonym, czy smażonym jedzeniu, nas przynajmniej, odpycha. Jednak z wielką chęcią myślimy o wszelkiego rodzaju sałatkach i surówkach, zwłaszcza ze świeżych warzyw i owoców. Dzisiaj naszła nas ochota na ser mozzarella, który jest bardzo lekki i sycący. Dorzuciłyśmy do niego to co było w lodówce i wyszła Wielka Pychota! Omomom!! Ilość porcji
Kolizje Smakówwielu odsłonach. Podstawą każdej potrawy jest lekko podsmażony ryż, następnie gotowany z dodatkiem bulionu lub orginalnie wina. Dodatkiem do risotta może być praktycznie wszystko, od ryb przez drób na warzywach kończąc. Dzisiaj dzielimy się przepisem na bardzo proste risotto, które jest idealnym daniem gdy nie mamy ani składników, ani czasu na gotowanie. W dodatku potrawa ta jest bardzo delikatna, więc
Kolizje Smaków