warzywa - 14856 przepisów (strona:654/991)

Financier (finansjerki) z rabarbarem i białą czekoladą 144

Dzień dobry, Wiosna to sezon na rabarbar , niezwykły produkt, który choć jest warzywem, znajduje zastosowanie przede wszystkim w deserach. To za sprawą jego wykrzywiającej usta kwaskowatości , która jest wprost stworzona do równoważenia zniewalającej słodyczy ciast. Nie wiem, czy rabarbar jest popularny w kuchni śródziemnomorskiej, ale natknęłam się na kilka ciekawych przepisów na rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską , które mam zamiar

Chilli Czosnek i Oliwa
Tradycyjne gazpacho andaluz i wspomnienia z Hiszpanii 126

pieprzem. Wymieszaj. Przelej gazpacho do miski, przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny (możesz zostawić też na całą noc). Rozlej do miseczek i posyp posiekanymi warzywami. Możesz wrzucić do każdej miseczki z gazpacho kostkę lodu. Przepis na gazpacho andaluz dodaję do swojej akcji ¡Viva España! :   Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z bobu z pesto z orzechów włoskich 184

sosem w osobnej miseczce, świeżą bagietką i schłodzonym białym winem - powstała niezapomniana kolacja we włoskim stylu. P.s. Sałatkę z bobu przygotowałam w ramach wspólnego gotowania dań z tym letnim warzywem. Zajrzyjcie koniecznie do  Bartosza , Lejdi , Martynosi ,  Mirabelki i Panny Malwinny , aby sprawdzić, co oni przygotowali. Składniki pesto z orzechów włoskich. Pesto to we Włoszech ogólna nazwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów z chlebowymi grzankami 194

chleba". Po rozdrobnieniu pieczywo miesza się zazwyczaj z rozdrobnionym czosnkiem i ziołami. Możliwy jest też dodatek parmezanu, anchois czy chilli.  Pangrattato to znakomita posypka do pieczonych i gotowanych warzyw, sałatek, ale również makaronu. Spaghetti pangrattato , czyli makaron z anchois, cytryną, tymiankiem i okruchami chlebowymi to jedno z ulubionych dań mojego Męża. W Toskanii spotkałam się z bardzo podobną potrawą

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 297

sposób gotowy sos do makaronu.  Do czego wykorzystać passatę pomidorową? Passata posłuży Wam jako baza do szybkich sosów do makaronu, wystarczy dodać do niej czosnek, zioła, jakieś warzywa czy mielone mięso. Nie ma lepszej pomidorówki, niż ta z własnoręcznie przygotowanego przecieru! Jako sos do gulaszy warzywnych typu leczo. Podsmaż na oliwie cebulę, selera naciowego i marchewkę, dodaj passatę, trochę

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasztet z cukinii 246

robiłam warzywnego pasztetu , ale po tym wiem na pewno, że w przyszłości będę różne różne jego wariacje :) Niestety jednak nie za często, bo rodzinka choć nie wzbrania się od warzyw, to raczej jest mięsożerna :) Składniki: 8o dag cukinii, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 średnie marchewki, 5 łyżek kaszy manny lub bułki tartej, 5 łyżek otrębów owsianych, 3 jajka

Delicious Titbits
WEGETARIAŃSKI PAPRYKARZ. 215

wodzie, około 15 minut od zagotowania wody. Musi wchłonąć cały płyn. Studzę. Kaszę łączę z marchewkową masą, mieszam i delikatnie mielę blenderem, ale tak, by czuć strukturę kaszy i warzyw. Doprawiam sosem sojowym, papryką słodką i wędzoną, dodaję też chili i nieco pieprzu. Wstawiam na godzinę do lodówki, by masa stężała, a aromaty się "przegryzły". Przechowuję w lodówce maksymalnie

W kuchni Karmel-itki
Surówka z kalarepki i marchewki 199

majonezu Kieleckiego świeżo mielony czarny pieprz Kamis Kalarepkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa wymieszać. Następnie dodać jogurt i majonez, ponownie wymieszać. Surówkę do smaku doprawić świeżo mielonym pieprzem. Odstawić na min. pół godzinki aby smaki się przegryzły. Pyszny dodatek do obiadku, mi najlepiej

Monia miesza i gotuje
Zupa paprykowa z wołowiną 178

Sierpień to miesiąc, w którym przygotowuję różne dania z papryką, gdyż wtedy to warzywo jest bardzo tanie. Marynuję paprykę w słoikach, przygotowuję paprykę faszerowaną, przygotowuję też zupy, pasty, czy sosy paprykowe do słoików. Tym razem ugotowałam gęstą, sycącą i rozgrzewającą Zupę paprykową z wołowiną. Zupa została przygotowana z dodatkiem niesamowicie smacznej pasty paprykowej, którą zrobiłam na zimę do słoików. Dzięki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Światowe zupy z plagiatem w tle. Podsumowanie akcji 177

bloga kardamonovy 19.  bouillabaisse wg przepisu Julii Child  z bloga Widelce 20.  zupa orkiszowa  z bloga Prawdziwy biszkopt 21.  zupa z mieszanych warzyw- minestrone  z bloga Stare Gary 22.  tajska zupa kukurydziana z krabem i jajkiem  z bloga Mirabelkowy blog 23.  chińska zupa ze smażonym tofu na ostro  z bloga

bastalena
Śniadanie. Omlet z białek i płatków owsianych, z owocami 246

coś nowego i bardzo smakowitego. Żarłoczek uwielbia omlety, ale takie jajeczne z dodatkami - za Omlet z kurkami i serem pleśniowym dałby się pokroić ! Zupełnie jak ja za Omlet z warzywami i szynką ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ciasto marchewkowe z rodzynkami 416

czego jest zrobiony wypiek cukierniczy, którym właśnie częstowała. Nigdy bym nie pomyślała że właśnie z marchewki - kompletnie nie jest ona wyczuwalna! Od tego momentu zafascynowałam się wypiekami z dodatkiem warzyw i ciasto marchewkowe weszło do mojego stałego repertuaru cukierniczego. Wypróbowywałam je już w różnych zestawieniach bakalii - jednak z dodatkiem rodzynek w środku i skórki pomarańczowej na wierzchu smakuje mi najlepiej

Grunt to przepis!
Cukiniowy sos na zimę 129

już obranej i startej cukinii. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Do garnka z grubym dnem przełożyć przygotowane warzywa dodać sól i cukier i zagotować. Gotować przez 30 minut często mieszając. Następnie dodać przecier,koncentrat i słodka paprykę. Zagotować i gotować. kolejne 10 minut często mieszając. Następnie mase przełożyć

Monia miesza i gotuje
Szaszłyki z kurczaka i kolorowych papryk 230

Składniki: 3 filety z kurczaka 3 papryki w różnych kolorach Marynata : przyprawa do grillowanych warzyw suszony czosnek słodka papryka w proszku sól, pieprz ziołowy do smaku olej Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Z podanych składników zrobić marynatę, włożyć do niej kurczaka i dobrze wymieszać. Wstawić na pół godziny do lodówki. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić

Czerwień i błękit
Zupa orkiszowa 158

zupę to drób (indyk lub gęś). Można też użyć kawałka wieprzowiny z kością. U mnie akurat był aromatyczny rosół z kawałków gęsiny wraz z wywarem pozostałym po gotowaniu warzyw na sałatkę. Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem, zakwaszamy sokiem z ogórków i posypujemy koperkiem. Proponuję podać z grzankami, radość dzieci gwarantowana

prawdziwe jedzenie

Proponowane wyszukiwania