Już dawno za mną chodziły faszerowane warzywa... to był pewnie ostatni grill w tym roku, więc kupiłam cukinię, składniki na farsz i wyszły pyszne faszerowane cukinie... następne będą faszerowane papryki, ale pewnie już w piekarniku :) Składniki : 3 cukinie, 500 g mięsa mielonego, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 2 pomidory, 1/4 szklanki bulionu, 1 cebula, 5 plasterków żółtego sera
Aga w kuchniCebulę i paprykę kroimy w kostkę, marchewkę kroimy na wąskie paseczki za pomocą specjalnej obieraczki. W tym samym oleju co smażyliśmy kurczaka rozpuszczamy cukier i podsmażamy ok 5 minut warzywa. Przyprawiamy czosnkiem i oregano. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, układamy na nich kurczaka i na samej górze ziemniaki pokrojone w kostkę, wymieszane z olejem i rozmarynem. Całość zapiekamy
Aga w kuchnisamym tłuszczu podsmażamy cebulkę i paprykę pokrojoną w kostkę oraz cukinię pokrojoną w długie, wąskie słupki. Po 3 minutkach dodajemy pozostałe przyprawy- czosnek, szałwię, rozmaryn i tymianek. Warzywa zalewamy sokiem jabłkowym i kremówką. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko w ósemki, natkę pietruszki i podsmażone polędwiczki. Podgrzewamy jeszcze ok. 5 minut
Aga w kuchniprzez 15 minut. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Następnie podsmażamy mięso, przyprawiamy je pieprzem i solą. Dodajemy pokrojone w kostkę pozostałe warzywa- cukinię i paprykę. Dodajemy ketchup lub koncentrat pomidorowy i przyprawiamy. Całość podgrzewamy jeszcze ok 5 minut. Do ostudzonych muszli wkładamy farsz i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem
Aga w kuchniŁosoś z masłem czosnkowym Łosoś ze szpinakiem w cieście Łosoś i pstrąg w galarecie Pstrąg z grilla Pstrąg łososiowy Pstrąg łososiowy z tymiankiem Smażona tołpyga Zapiekana rybka z warzywami
Aga w kuchniZapiekana ryba z warzywami Zapiekanka z ananasem Zapiekanka z brokułami Zapiekanka drobiowa Zapiekanka z kurczakiem Zapiekanka z makaronem Zapiekanka z makaronem i szpinakiem Zapiekanka z mięsem mielonym Zapiekanka z patelni Zapiekanka z ziemniakami
Aga w kuchniMakaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone pieczarki, cebulkę i por. Przyprawiamy pieprzem i solą. Warzywa mieszamy z kurczakiem i makaronem. Na samy końcu dodajemy rukolę, mieszamy. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minutki i danie gotowe
Aga w kuchniprowansalskich, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól, pieprz. Przygotowanie: Mieszankę sałat przekładamy do dużej miski. Paprykę czerwoną kroimy w cienkie paseczki, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Warzywa dodajemy do mieszanki sałat. Składniki do sosu: oliwę z oliwek, sok z cytryny, zioła, pieprz i sól mieszamy w shakerze. Polewamy taki sosem sałatkę i mieszamy. Idealnie pasuje do mięs
Aga w kuchnikupić tutaj . Ma on jedną wielką zaletę - można go złożyć i zajmuje naprawdę mało miejsca w szafce ;) Jest bardzo wytzrymały i do tego bardzo ładny :) Oprócz odcedzania makaronu, mycia warzyw, można go także użyć zamiast sitka do odparowania pyz :) U mnie właśnie pełnił ostatnio taka fukncję :) Szpatułe z silikonową krawędzią możecie kupić tutaj . Dzięki silikonowej, pomarańczowej krawędzi zapobiega rysowaniu patelni
Aga w kuchniPizzerinki 2 Placki Placuszki z jabłkami Placki z cukinii Placki z kurkami Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Placuszki dyniowe Pyzy Pyzy z kurkami Tortille Tortille z kurczakiem i warzywami
Aga w kuchnilitra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy różyczki brokuła i gotujemy razem. Gdy warzywa są już miękkie wrzucamy ząbek czosnku i miksujemy zupkę. W razie potrzeby dosalamy jeszcze do smaku lub dodajemy pieprzu. Przelewamy zupkę do miseczki i posypujemy płatkami migdałowymi. Możemy wcześniej uprażyć płatki na suchej patelni
Aga w kuchnipokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i por. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy różyczki kalafiora. Na małej ilości tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulkę i czosnek. Do miękkich warzyw dodajemy podsmażoną cebulkę i czosnek. Miksujemy zupkę blenderem. W razie potrzeby przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Przelewamy do miseczek i posypujemy czarnym sezamem. Podajemy z grzankami
Aga w kuchniglonów nori i otacza je ryż. Zewnętrzna warstwa ryżu jest posypywana sezamem lub czarnuszką. Nigiri-zushi - są to ręcznie formowane bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryb, owoców morza lub warzyw. Często nigiri jest owinięte cienkim paskiem nori. Więc jak już wstępnie wiemy co i jak, to zabieramy się do pracy, bo trochę nam się zejdzie :). Sushi SKŁADNIKI: -kawałek świeżego łososia
Zainspiruj się kuchniąNiedawno otrzymałam od Makaronu Mędzybrodzkiego kolejną paczuszkę produktów;) na początek zrobiłam sałatkę z makaronu, mozarelli i warzyw. Lekka a zarazem sycąca, śmiało można ją zabrać do pracy jako drugie śniadanie! Składniki: 250g makaronu (użyłam Międzybrodzkiego), 2 łodygi selera naciowego, 4 pomidory, 2 dymki ze szczypiorkiem, kulka mozarelli, sok z 1/2 cytryny, 6 łyżek oliwy
Z miłości do słodkości