warzywa - 14856 przepisów (strona:626/991)

Łopatka w sosie chrzanowym 219

wywar z mięsa - 1 szkl sól i pieprz  PRZYGOTOWANIE: Łopatkę umyć, osuszyć, obsmażyć z obu stron na patelni.  Przełożyć mięso do rondla, podlać gotowaną wodą, gotować.  Warzywa obrać, opłukać dodać do mięsa.  Cebulę obrać, opiec nad gazem, dodać do mięsa razem z przyprawami, gotować do miękkości mięsa. Mięso wyjąć, ostudzić, pokroić w grubsze plastry

Kuchnia Danusi
Ziemniaki au gratin. 250

Gratin to klasyka francuska, polegająca na zapiekaniu warzyw w śmietanie (mleku ). Możemy zapiekać kalafiory, fasolkę szparagową, szparagi, brokuły i oczywiście ziemniaki. Najsłynniejsze są właśnie "ziemniaki au gratin" (u gratę). Plasterki ziemniaków zapiekane ze śmietaną i serem to bardzo wysmakowana alternatywa dla ziemniaków z wody! Są delikatne, kremowe z lekko chrupiącym serowym wierzchem. 1 kg ziemniaków 300 – 400 ml śmietany

Kulinarny karnet Christophera
Jajko w gniazdku. 206

sól, pieprz. Wstawić do nagrzanego piekarnika ,najlepiej pod grill, piec 3-4 min tak, aby białko się ścięło. Wyjąć ,posypać szczypiorkiem i delektować się solo lub w towarzystwie innych warzyw, mięsa czy ryb Zapewniam, że taki pieczony ziemniak z rozpływającym się żółtkiem jest bardzo smakowity

Kulinarny karnet Christophera
Ziemniaki, kartofle, pyry, bulwy ,pulki... 188

różne nazwy nosi to popularne warzywo w naszym kraju, ale jedno się nie zmienia. Jak dotąd ziemniak nie został zdetronizowany przez żadne kasze, makarony czy ryż. Dania z ziemniaków nie są nudne i monotonne. Przypominam moje propozycje przedstawione na blogu. PS. Kliknięcie na przycisk znajdujący się po lewej stronie na początku bloga - "Follow me on Pinspire" - przenosi do galerii moich

Kulinarny karnet Christophera
Przepis na kapuśniak Christophera. 136

wywarem, kminek i  gotować. W drugim garnku - żeberka pokrajać w paski, zalać pozostałą wodą, posolić, dodać ziele angielskie, liść laurowy  i gotować. W połowie gotowania dodać warzywa. Ugotowane żeberka, wyjąć z wywaru, oddzielić mięso od kości, pokrajać w kostkę i dodać do kapusty. Wywar przecedzić i zalać nim kapustę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać boczek wędzony

Kulinarny karnet Christophera
Wyrafinowana ziemniaczana zupa z łososiem. 146

ziarna ziela ang. 1000 ml wywaru rybnego lub wody sól, pieprz do smaku 200g (1 paczka) wędzonego łososia sałatkowego lub w plastrach 100ml śmietany 1 łyżka koperku Ziemniaki oraz warzywa obrać i drobno pokroić. Zalać wywarem rybnym lub tylko wodą. Dodać przyprawy. Gotować do miękkości pod przykryciem ok.20min. Zupę zmiksować, doprawić do smaku, dodać śmietanę.   Kawałki łososia osączyć

Kulinarny karnet Christophera
Pstrąg na niebiesko. 115

przez nas rybkę, która natychmiast nabierze błękitnego koloru. Gotować jeszcze 30 minut na bardzo małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Następnie wyjąć pstrąga na pólmisek, udekorować. Z wywaru wyjąć warzywa. Wywar sklarować, przecedzić przez sito wyłożone gazą. Dodać żelatynę. Potrzebna ilość musimy odmierzyć sami. Zależy to od ilości pozostałego wywaru i producenta żelatyny. Udekorowanego pstrąga zalać tężejącą galaretą. Dokładny opis

Kulinarny karnet Christophera
Polędwiczki i kotleciki kukurydziane Mornay. 178

Polędwiczki zdjąć z patelni ,dołożyć do kotlecików kukurydzianych.   Na patelnię po smażeniu mięsa wlać wino ,miód ,bulion i zagęścić przez odparowanie. Sosem polać polędwiczki i w mojej wersji warzywa

Kulinarny karnet Christophera
Fondue serowe. 201

Celebro France   www.facebook.com/KlubCelebro ,pomaga w trawieniu ,a poza tym smakuje wyśmienicie,  pełne przyjemnych cytrusowych aromatów z orzeźwiającą owocową nutą. P.s. Dobrym dodatkiem do dania są warzywa marynowane, oliwki jak i świeże owoce

Kulinarny karnet Christophera
Rigati tricolore z sosem bolognase. 166

małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy gotowali sos. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa, marchew, pietruszkę i seler, przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny,  dodać pokrojone pomidory pellati

Kulinarny karnet Christophera
Kartofelek z marchewką. 157

najlepiej młodych 5 liści sałaty sól, pieprz, papryka koperek ,pietruszka Za pomocą wycinaka gniazd nasiennych  wydrążyć tunel w kartoflach i obrać je. Marchewki obrać i wsunąć w tunel. Warzywa ugotować w osolonej wodzie. Uważać ,żeby kartofli nie rozgotować. Wyjąć z wody ,ułożyć na sałacie i posypać ulubionym ziołem i przyprawą. Tak przygotowany kartofel ,to już pommes (fr.ziemniak), który doda

Kulinarny karnet Christophera
Buraki przepisy na dwie sałatki. 182

skropić oliwą, posolić i obłożyć ziołami. Zawinąć w folię i piec w temp.200stop 1 godzinę. Orzeszki pinii uprażyć. Od listków szpinaku odciąć łodyżki, umyć. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa ułożyć na talerzu, łyżeczką nałożyć ser kozi, posypać całość orzeszkami i skropić octem balsamicznym. Zapewniam, że ziołowe buraczki w takim towarzystwie smakują doskonale, zresztą samotne również

Kulinarny karnet Christophera
Ryżowe gruszki. 159

wałeczki ,otaczać w mące i bułce tartej. Smażyć we frytkownicy lub na patelni .Zrumienione, gorące krokiety podawać z sałatą jako jarskie danie lub dodatek do gulaszu ,pieczeni czy bukietu warzyw

Kulinarny karnet Christophera
Pilaw i kurczak z sosem grzybowym. 217

suszone grzyby 1 średnia cebula 1 liść limonki 50 g masła 1 łyżka mąki 150g śmietany 1 żółtko Sól, pieprz Do garnka włożyć pokrojonego kurczaka,  z wbitymi goździkami ,warzywa i przyprawy. Wlać tyle wody ,aby była 5 cm nad kurczakiem. Szybko zagotować ,a potem trzymać na małym ogniu przez godzinę, pod przykryciem, niech tylko mruga. Teraz sos. Ugotować grzyby

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania