warzywa - 14856 przepisów (strona:603/991)

Zupa buraczkowa 493

litry zimnej wody, dodać 1 łyżkę ulubionej przyprawy do zup i zagotować.Następnie dodać starte buraki, marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojonego pora i ziemnaki. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać ocet. Gotować jeszcze przez około 10 - 15 minut.Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy. Wymieszać. Zestawić z ognia.Doda

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym 216

piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.Na zapieczone ziemniaki wyłożyć równomiernie wymieszane ze sobą boczek, ogórki i cebule.Na boczek z warzywami wylać sos.Zapiekankę włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 20 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Zapiekanka jest mocno chrzanowa

Gospodyni Miejska
Zupa kalafiorowo - koperkowa 256

czasie dodać różyczki kalafiora i dolać 1,5 litra zimnej wody. Dodać przyprawę do zupy.Gdy kalafior będzie już półtwardy dodać ziemniaki i posiekany koperek i gotować do miękkości warzyw.Łyżkę mąki wymieszać z 125 ml zimnej wody i stale mieszając zupę, powoli dolewać do ugotowanej zupy.Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać

Gospodyni Miejska
Babeczki z tuńczykiem i kiełkami 243

pokroić w drobną kostkę.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do papryki. Wymieszać.Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do kukurydzy i papryki. Wymieszać.Tuńczyka odsączyć z oleju. Dodać do warzyw. Wymieszać.Do farszu dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.Nadzienie przyprawić solą i pieprzem.Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić zimne babeczki, a na wierzch każdej położyć odrobinę kiełków.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu

Gospodyni Miejska
Kurczak po seczuańsku 265

oleju, podgrzać i wrzucić pokorojone pory, paseczki papryki i całą papryczkę chili. Podsmażać przez około 5 minut.Następnie dodać słupki cukinii i marchewki i smażyć kolejne 10 minut.Do podsmażonych warzyw dodać usmażonego kurczaka i wlać wcześniej przygotowany sos. Całość, od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia. Podsmażać, aż sos się zagęści.Gotowe danie przyprawić solą i pieprzem syczuańskim

Gospodyni Miejska
Chłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami 201

pokroić w drobną kostkę. Dodać do rzodkiewek.Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do rzodkiewek i ogórków. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do rzodkiewek, ogórków i koperku.Do pokrojonych warzyw dodać śmietanę i kefir. Wymieszać.Chłodnik przyprawić octem, solą i pieprzem. Wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 1 h.Na dno talerzy układać zimne, pokrojone ziemniaki. Zalać chłodnikiem. Na wierzch ułożyć

Gospodyni Miejska
Sałatka brokułowa z pomidorami, jajkami i sosem czosnkowym 608

sobą śmietanę, majonez, czosnek, sól i pieprz.Na podłużnym talerzu (u mnie przykrywka od 5 litrowego naczynia żaroodpornego) poukładać naprzemiennie różyczki brokuła, ósemki pomidorów i ćwiartki jajek. Tak poukładane warzywa i jajka oprószyć przyprawą uniwersalną i polać sosem czosnkowym.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z dodatku przyprawy uniwersalnej i/lub czosnku można zrezygnować.Śmietanę i/lub majonez można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem

Gospodyni Miejska
Zupa z bobu z grzankami 169

pokrojoną cebulę i zeszklić. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać.Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać obrany bób i chwilę razem podsmażać.Podsmażone warzywa zalać bulionem i gotować razem przez około 10 minut - starając się lekko rozgotować bób.Następnie dodać pieprz, majeranek, sól i drobno posiekany koperek. Wymieszać.Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę

Gospodyni Miejska
Prosty sos pomidorowy 207

praskę czosnkiem czy innymi, ulubionymi przyprawami np. oregano czy bazylią.Kostkę bulionową można zastąpić 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej np. vegety, ale wówczas w sosie mogą być widoczne kawałeczki suszonych warzyw (tak jak u mnie).Szklanka = 250 ml.Sos idealnie nadaje się do gołąbków, pulpetów, klopsików czy do zapiekanek.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Kremowa zupa dyniowa 170

zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i ziemniaka, zalać 1 litrem zimnej wody, dodać kostkę bulionową i gotować  około 15 minut.Po tym czasie dodać pokorojoną dynię i gotować do miękkości warzyw, uważając aby nie rozgotować dyni.Ugotowaną zupę zestawić z ognia i  zblendować na aksamitny krem.Do miseczki wlać śmietanę, dodać starty imbir i chochlę zupy. Dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę

Gospodyni Miejska
Syrop z czerwonego buraka 193

Burak to strasznie niedoceniane warzywo, a przecież dostęp do niego mamy cały rok, w cenie jak najbardziej przystępnej- około 1 zł za kilogram.O syropie najpierw usłyszałam od babci, potem od mamy, że dobry na kaszel, na odporność i jak ktoś ma problemy z niedokrwistością. Pierwsza moja myśl- bzdura.Ale okazuje się, że część lekarzy zaleca pacjentom, którzy mają problemy z anemią

Czerwona Porzeczka
Aksamitny krem dyniowy z cukinią i pistacjami z nutą rozmarynu 217

cukinia,2 ziemniaki,½ cebuli,1 marchewka,2 gałązki rozmarynu,Garść wyłuskanych pistacji,2 łyżki masła,2 łyżeczki Harisy,2 limonki,1 łyżeczka żelatyny,Sól i biały pieprz do smaku.Przygotowanie:Warzywa umyć i osuszyć, ziemniaki i marchewkę obrać. Cukinię pociąć na cienkie słupki w kształcie spaghetti, wrzucić do wrzącej wody na 3 minuty, odcedzić, włożyć do zimnej wody z kostkami lodu

SzczyptaSmaQ
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 143

się w jesiennych smakach, a możliwości jest wiele. Risotta, pasty, zupy, sosy, czy też absolutnie wyjątkowy pasztet, bardzo popularny w Belgii i Francji. Wystarczy porcja grzybów, dodatek mięsa i warzyw, dużo świeżych ziół i gotowa bardzo wykwintna przekąska w przystępnej cenie. Na szybko z chrupiącą bagietką, z wszelkiego rodzaju konfiturami np. z antonówek i czarnego bzu, z sosem serowym

SzczyptaSmaQ
Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 198

papryczki chili,100 g rodzynek,350 g brązowego cukru,skórka z 1 cytryny,łyżka posiekanego estragonu,10 goździków,2 laska cynamonu,5 ziaren ziela angielskiego,łyżka oliwy.Przygotowanie:Owoce i warzywa umyć i osączyć na sicie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zmiksować w malakserze razem z chili, na bardzo drobną kostkę. (Skórek i gniazd nasiennych jabłek nie trzeba wyrzucać, można

SzczyptaSmaQ
Tatar z bakłażana z pomidorowym kremem na kalarepce marynowanej w cydrze 230

Bakłażan (oberżyna), zwany też gruszką miłości, to bardzo wdzięczne warzywo do obróbki kulinarnej, jednak nadal mało popularne. W smaku, delikatny, bez wyrazu, wręcz mdły łatwo daje się aromatyzować i doprawiać wyraźniejszymi smakami.Najbardziej popularne danie z bakłażana to chyba grecka musaka, czyli zapiekanka z mięsem i pomidorami. Można go także grillować, dusić, zapiekać, przerabiać na pasty do pieczywa. Osoby na diecie

SzczyptaSmaQ