klubu. Któż wie, co z tego będzie...?Od czapek wróćmy z powrotem do pogody. Jako, że zrobiło się naprawdę paskudnie, dzisiaj zaproponuję Wam pyszną, rozgrzewającą zupę. Bardzo prostą. Wszystkie warzywa pieczemy, przez co zyskują wyjątkowego, słodkiego posmaku. Ja użyłam marchewek, ale można dodać pietruszkę, ziemniaki, seler... Co kto lubi. Tylko wyobraźnia Was ogranicza. Odrobina czosnku i cebuli, nieco chilli zaostrzającego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Pietruszkę i jabłko obrać, pokroić w kostkę.Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, chwilę smażyć. Dodać pietruszkę i jabłko, smażyć, aż wchłoną tłuszcz. Zalać warzywa bulionem, gotować na średnim ogniu 30 minut, aż pietruszka będzie zupełnie miękka. Zmiksować blenderem na gładki krem, doprawić solą i pieprzem do smaku.Jabłko umyć, pokroić w plastry o grubości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiełbasa smażona z papryką i cebulą...Przypieczona kiełbasa z chrupiącą, brązową skórką.Towarzystwo słonecznych, żółtych i czerwonych warzyw.Obfite śniadanie, smakowity obiad, czy szalona kolacja.Który z
Gospodyni Miejskatarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty.Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do surówki.Natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do surówki.Wszystkie warzywa ze sobą wymieszać. Polać olejem/oliwą, octem/sokiem z cytryny, dodać cukier i dokładnie wymieszać.Całość doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do surówki można dodać
Gospodyni MiejskaSól;Pieprz;Jaja ugotowane na twardo - po jednym na talerz zupy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć, osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka, w którym będzie się gotowała zupa. Zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać ziarenka smaku/vegetę/kostki rosołowe i gotować na małym ogniu przez około
Gospodyni Miejskaczas mieszając.Po tym czasie dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić (już bez przykrycia), co jakiś czas mieszając, aż pomidory całkowicie się rozpadną, wszystkie warzywa będą miękkie, a część soków wyparuje.Na koniec dodać słodką i ostrą paprykę w proszku oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.Podawać z pieczywem lub ziemniakami.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu
Gospodyni MiejskaQuiche z cukinią...Kruchy, złocisty spód.Rozpływające się w ustach plasterki cukinii.Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną.Proste i szybkie w wykonaniu.Polecam!Składniki:Ciasto:250 g
Gospodyni Miejskawychodzi porcja dla 4 - 5 dorosłych osób.Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.Papryczki chili można zastąpić innymi, pikantnymi papryczkami.Pesto doskonale nadaje się do marynaty dań z grilla np. warzyw.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaFajitas...Okrągłe, meksykańskie tortille.Kurczak, papryka i cebula w aromatycznych przyprawach.Gucamole, salsa pomidorowa i sos śmietanowy.I wszytko skropione aromatycznym sokiem z limonki.Prawdziwa, meksykańska uczta!Składniki:6
Gospodyni MiejskaZupa góralska z czosnkowymi grzankami...Kremowa, aromatyczna zupa z serków topionych.Wzbogacona smakiem czosnkowych grzanek.Posypana drobno posiekanym szczypiorkiem.Pycha!Składniki:300 g serka topionego;2 średnie marchewki;1
Gospodyni MiejskaBigos cygański...Mięsne, soczyste, drobiowe kulki.Mocno pomidorowy, lekko pikantny sos.I cała masa warzyw: cebula, pieczarki, papryka, ogórki kiszone.Zapraszam do wspólnego ucztowania!Smacznego!Składniki:Mięsne kulki:1 kg mięsa mielonego, drobiowego;3 łyżki bułki tartej;4 łyżki mleka;1 jajo;Przyprawa do kurczaka;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sos:2 średnie, czerwone papryki;2 średnie, żółte papryki;1 kg pieczarek
Gospodyni Miejskaseler, por, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, łyżkę przyprawy do zupy, podsmażony boczek i zalać 2,5 litrami zimnej wody.Całość gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i warzywa będą miękkie (około 50 minut).Po tym czasie dodać starte ogórki, 250 ml soku z ogórków, zmiażdżone ząbki czosnku, posiekany koperek i gotować przez kolejne 15 minut.Następnie do miseczki wlać
Gospodyni Miejskawstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 10 - 15 minut, aż ser na wierzchu się rozpuści a warzywa staną się miękkie.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Makaron penne można zastąpić świderkami czy kolankami, a masło margaryną.Można użyć dowolnego gatunku sera żółtego np. gouda, ementalera czy bardziej wyrazistego w smaku
Gospodyni Miejskałyżeczkę soli i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić na noc, aby buraki puściły sok.Buraki można od czasu do czasu przemieszać, ale nie trzeba.Barszcz czerwony:Następnego dnia ugotować wywar z warzyw zgodnie z poniższymi instrukcjami.Marchewki, pietruszki, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszki i seler obrać ze skóry. Marchewki i pietruszki pokroić w słupki, selera w grube plastry.Cebulę pozostawić
Gospodyni Miejskaognień i podsmażać razem, często mieszając, aż cebula się zeszkli, a całość wydzieli piękny aromat.Następnie zalać bulionem, dodać liść laurowy i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do garnka z ugotowaną zupą i wymieszać.Zupę zestawić z ognia i zblendować
Gospodyni Miejska