warzywa - 14856 przepisów (strona:596/991)

OGÓRKI Z PAPRYCZKAMI CHILI 185

liśc laurowy 3 ziela angielskie 3 plastry marchwi zalewa: 10 szklanek wody pół litra octu niepełne 2 szklanki cukru 5 łyżek soliWykonanie:Wszystkie przyprawy układamy do słoików, dodajemy warzywa, wkładamy ogórki i papryczki chili. Z wody, octu, cukru i soli gotujemy zalewę, gorącą zalewamy ogórki. Pasteryzujemy ok 5 minut, odwracamy słoiki do góry dnem żeby się pozamykały

Z Majeczką w kuchni
SZYBKIE CURRY Z TOFU. 203

Kiedy będzieszkliste, wrzucam porkojoną w kostkę paprykę, pepperoni, cukinię. Smażę,a gdy stanie się złociste, wlewam mleko. Podgrzewam na wolnym ogniu.Osobno podsmażam pokrojone w kostkę tofu. Następnie dodaję do warzyw przyprawy, tofu, wszystko mieszam.Solę i pieprzę, gdy to konieczne. Zagotowuję. Podaję z czerwonym ryżem.SMACZNEGO!Pozdrawiam,Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Klopsiki w aromatycznym sosie - Listopadowe Wyzwanie Blogerek 179

wymieszać. Dodać starty imbir, przyprawy i wyrobić aż do połączenia wszystkich składników. Zrobić klopsiki. Rozgrzać oliwę, poddusić pozostałą cebulę oraz czosnek. Dodać paseczki papryki, koncentrat pomidorowy i dusić aż warzywa zmiękną i puszczą sok. Wrzucić klopsiki. Ugotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą, dodać do sosu. Całość zagotować. Klopsiki można podawać z ryżem, ale same też smakują wyśmienicie. Razem ze mną

Magiczne Życie Marty
Mus brzoskwiniowy z kremem mascarpone 306

chciało mi się odpalać piekarnika, a “chodziło” za mną coś słodkiego, a jednocześnie lekkiego. Z owocami - bo wstyd się przyznać, ale ostatnio jem mało owoców i warzyw :(Wypatrzyłam w warzywniaku piękne, duże brzoskwinie. No to siup do koszyka. Następny przystanek w spożywczaku po śmietanę i mascarpone i pędem do domu. Uprażyłam brzoskwinie z rozmarynem (pachniało nawet na klatce

W kuchni Katie
Wiejska bułeczka z chipsami z boczku i jajkiem w koszulce 298

ładnie zarumienią.W tym czasie przygotowujemy kanapki: smarujemy pieczywo odrobiną masła, układamy na bułce umyte listki sałaty, plasterek sera żółtego, plasterki pomidora i przekrojone na pół ogórki korniszony. Na warzywa kładziemy upieczone chipsy z boczku.Gdy woda w garnku się zagotuje lekko ją solimy, zmniejszamy ogień, aby delikatnie bulgotała, delikatnie wbijamy do niej jedno jajko. Czekamy, aż białko się zetnie

W kuchni Katie
Pieczonki 451

marchewkę i buraka myjemy, obieramy, i kroimy w plasterki.3.   Cebulę obieramy i kroimy w piórka.4.   Kiełbasę kroimy w plasterki lub w kostkę.5.   W dużej misce mieszamy pokrojone warzywa i kiełbasę, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków oraz posiekanym koperkiem. Dokładnie mieszamy.Dawniej składniki układaliśmy w garnku warstwami, ale ostatnio mieszamy wszystko razem. Wtedy mamy pewność, że całość jest

W kuchni Katie
Filet z dorsza w sosie cytrynowym z purée z zielonego groszku i karmelizowaną marchewką 320

Witajcie! Wiem, że ostatnio Was zaniedbuję i przez to na blogu pojawia się niewiele przepisów. Ale prawda jest taka, że nie wyrabiam z czasem. Za dużo

W kuchni Katie
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 263

powiedział, że temperatura pokojowa (albo i niższa) jest gorsza? Przecież sałatka też danie i to nie byle jakie. I gdy się tak patrzy do lodówki, na koszyczek z warzywami i do szafki pełnej sypkich rzeczy to można wyczarować cuda! Paleta barw, Mieszanka smaków... Tak, to właśnie sałatka. I to szybka z niej "dama".SKŁADNIKI:- Tuńczyk w oleju, puszka,- Czerwony ryż

Wypisz Wymaluj
Rosół / Broth 235

piersi i uda z kurczaka) i makaron. Gotujemy makaron, a kurczaka dokładnie myjemy. Wlewamy buliony do garnka (najpierw zagotować bulion) z wodą i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, włoszczyznę (warzywa trzeba umyć i obrać, ja ich nie kroiłam) i kurczaka. Stawiamy garnek na gaz i 3 godziny na wolnym ogniu. 30 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną marchewkę, majeranek

Projekty ze smakiem
Surówka z kiszonej kapusty 369

witaminy C niż surowa? Poza tym kiszonki są pełne bakterii odpowiedzialnych za dobrą pracę naszych jelit.Warto ją jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy mamy do wyboru niewiele sezonowych warzyw i owoców, a sezon sprzyja przeziębieniom.podałam z kurczakiem duszonym z ziołamiSkładniki:kapusta kiszonamarchewcebulapieprzolej lub oliwaKapustę kroimy na mniejsze kawałki, jeśli jest za kwaśna,można przepłukać, Cebulę siekamy drobno

chwile dla mnie
Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa 227

suszone. Znajdziemy tam również barwnik aminiakalny, inozyniam disodowy, guanylan disodowy i glutaminiam sodowy. Na pierwszy miejscu jest oczywiście sól. Jaki jest procent warzyw, nie wiadomo..., ale  za to są sztuczne aromaty, skrobia i ekstrakt drożdżowy. I teraz pytanie czy my to wszystko musimy jeść ?  Nie, ja osobiście jestem

Kulinarne przygody Gatity
Kofty - grillowane greckie przysmaki 357

natki pietruszki1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka oreganoświeżo zmielony pieprzsólszczypta mielonej kolendrychili Wykonanie:Cebulę i czosnek drobno pokroić. Natkę pietruszki posiekać. Mięso przełożyć do miski, dodać pokrojone warzywa, natkę i przyprawy. Połączyć i wyrobić ręcznie. Następnie uformować kotleciki i nabijać je na patyczki do szaszłyków, tak by dobrze do nich przylegały.Grillować na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu

Pasja Smaku
Dynia z czosnkiem i tymiankiem 183

minut, aż dynia będzie lekko miękka.Podajemy solo jako dodatek do dania głównego.Pamiętajmy,że dynia nie wciąga żadnych szkodliwych nawozów, co czyni ją dużą konkurencją dla innych warzyw. Ma bardzo dobre działanie na pracę jelit. SMACZNEGO

Pasje Jolki

Proponowane wyszukiwania