warzywa - 14856 przepisów (strona:592/991)

Karczochy nadziewane, z ziemniaczaną przystawką -dla weganów 175

Dzisiaj  propozycja na obiad typowo weganski . To piękne i smaczne warzywo a raczej kwiat jest bardzo cenione przez naszą "wątrobę ". Z karczochow produkuje się wiele leków korzystnie wpływających na wątrobę,  obniżających choresterol i trojglicerydy.SKŁADNIKI1 karczochpół cytrynynać pietruszkiłyżkę śmietany sojowej2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych50 g sera Violife do pizzy300 g ziemniaków 3 łyżki oliwy z oliwek2 ząbki

zielonacukinka
Zupa grzybowa 201

zmiękną.Włoszczyznę oczyścić, pokroić i gotować w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim.Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dorzucić pokrojone grzyby, chwilę przesmażyć i doprawić.Do gotujących się warzyw dodać obrane i pokrojone ziemniaki, następnie cebulę z grzybami.Doprawić do smaku.Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10243

WojnaNaSmaki.pl
Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger 238

Smaż, mieszając od czasu do czasu, około 7 minut i dodaj bulion, liść laurowy i gałązkę tymianku. Doprowadź zupę do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj do miękkości warzyw, przez około 25 minut.Po tym czasie wyjmij i wyrzuć liście laurowe, wlej śmietankę i zmiksuj zupę  blenderem po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.Lekko podgrzej zupę, wyłóż do miseczek

karmelowy
Śledź po grecku 386

zimny olej, duś często mieszając, aż stracą swą surowość (nie podsmażaj). Dodaj do niej rodzynki, marchew i przecier pomidorowy. Śledzia pokrój w centymetrowe paski i dodaj do wystudzonych warzyw i wymieszaj. Dodaj szczyptę pieprzu, dla wyostrzenia smaku.  Przełóż do słoika i szczelnie przykryj. Wstaw do lodówki, żeby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego

Moniki Smakołyki
Zapiekane muszle conchiglioni z cukinią i bakłażanem 218

szalonego i zawalonego po brzegi tygodnia o blog trzeba dbać :) W związku z tym wyciągnęłam z szafki kupione wcześniej wielkie muszle. Ponieważ dziś czwartek, więc mam kolejną dostawę świeżych warzyw z targu, pichcenie czas zacząć!W tym przepisie tak naprawdę wszystko jest na oko. Miałam dwa małe bakłażany, cukinię, pomidory, cebulę, czosnek, przecier pomidorowy, resztkę suszonych pomidorów, papryczkę ostrą, wino

Z butelką mleczka w tle
Briami - czyli cukinia i ziemniaki z pieca 185

samotne cukinie kłuły mnie w oczy od paru dni. Stwierdziłam, że muszę się nad nimi zlitować. Poszperałam w necie czego jeszcze z tego zacnego warzywa nie próbowałam i wpadło mi w oczy briami.U mnie:3 małe cukinie, pokrojone w dość cienkie plastryok. 10 ziemniaków (objętościowo tyle co cukini), również pokrojone w cienkie plastrykilka łyżek olejusól, pieprz, ziołafetaPiekarnik rozgrzałam

Z butelką mleczka w tle
Zupa krem z pieczonej dyni. 182

Człowiek uczy się całe życie... ja na przykład nigdy nie starałam sie zapoznać bliżej z dynią. Było to dla mnie warzywo bez smaku znane jako dynia z octu, za która delikatnie mówiąc nie przepadam. No ale wiek zobowiązuje, trzeba nadrabiać straty.. :)Dziś przekonałam się, że dynia jest genialna, pyszna, słodka jakby polana miodem, cudna wręcz! :)1/2 średniej wielkości dyni

Z butelką mleczka w tle
Tarta śródziemnomorska - quiche. 277

nadają się do zapiekania), pokrojonej w paseczkiok 150 g gorgonzoliok 1/2 szklanki mleka2 jajkaNa ciasto ułożyłam plasterki cukinii, na to wymieszany ser, jajko i mleko z warzywami i wędliną.Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut (trzeba pilnować aby wierzch był ładnie zapieczony). I to tyle - można już jeść

Z butelką mleczka w tle
Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką 192

wypłyną na wierzch. W między czasie na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojone w piórka cebulę i paski obranej marchewki. Odcedzamy gotowe pierogi, przekładamy na talerz, podajemy z ziołowymi warzywami. Smakują wybornie z kubeczkiem barszczu

Moja smaczna kuchnia
Karmelizowane buraki ze szpinakiem i granatem 197

Wszechmocny Admin zauważył, że ostatnio dość dużo mamy dań z granatem. To oczywiste, bo granat awansował na jedno z pierwszych miejsc na liście „ulubionych owoców i warzyw”. Na pierwszym nadal jest gruszka. Na gruszkowy tydzień przyjdzie nam jeszcze poczekać, bo teraz pławię się w soku z granatów. (A moja kuchnia

Gotuj z Blue Raven
Delikatna pierś z kurczaka w sosie cytrynowym 262

kurczaka często gości na moim stole. Danie bogate w witaminę C jest wspaniałym dodatkiem do naszej codziennej diety, zwłaszcza że mam w domu jednego "niejadka" który za owocami i warzywami nie przepada, ale za to uwielbia ten przepis więc trochę witamin przyswoi chociaż w ten sposób... .SKŁADNIKI 500 g piersi drobiowej1 cytryna ekologicznasól5 łyżek oliwy z oliwekmąka

zielonacukinka
Sałatka z makaronem sojowym, ananasem, awokado i papryką 217

Całkiem dobra, lekka sałatka z owocami i warzywami. Skropiona sokiem z limonki. Idealnie nadaje się do pracy lub szkoły. Składniki:30 gram makaronu sojowego, zalewamy wrzącą wodę i odstawiamy na kilka minut1/6 świeżego ananasa, kroimy w kostkę 1/4 awokado, kroimy w kostkę 1/2 papryki słodkiej, kroimy w paski sok z 1/3 limonkiWszystkie składniki mieszamy ze sobą, skrapiamy sokiem z limonki

Mango Papaja
Potrawy wigilijne: Ryba w galarecie 289

minut.Do wywaru dodać pozostałą rybę i gotować kolejne 30 minut na małym ogniu.Dzwonka wyjąć z wywaru i delikatnie oczyścić z ości.Wywar przecedzić, odparować i doprawić.Rybę i warzywa ułożyć na półmisku, zalać wywarem i ostawić do zastygnięcia.Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10237

WojnaNaSmaki.pl
Witaminowa sałatka zimowa 540

Zimą też musimy dawać sobie zastrzyk witamin, oczywiście nie w żadnych suplementach ale świeżych owocach i warzywach. Takie sałatki zawsze poprawiają mi humor, a przede wszystkim są świetnym śniadanie czy kolacją. Szybkie przygotowanie jest alternatywą na drugie śniadanie w pracy. Składniki:50 g świeżej roszponki2 pomidory200 g sera feta1 cebula1 pomarańcza1 łyżeczka oregano , bazyliiok 2 łyżek oleju

Niezły Młynek
Sos Boloński - Bolognese 159

nazwa wskazuje pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Jest on jednym z obecnie najpopularniejszych sosów podawanych z makaronem. W jego skład wchodzą głownie mielone mięso (wieprzowe, wołowe) oraz warzywa  Sekretem idealnego sosu jest jego długie gotowanie - minimum 2 godziny.Sos Boloński - Bolognese - Składniki:500 g mięsa mielonegoduża cebula2 ząbki czosnkuok. 100 g natki seleramarchewkapomidory w puszce krojone

Słodka Strona