Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.Pokrój pomidory na ćwiartki i włóż je do dużego naczynia do zapiekania lub do brytfanki (około 25x30 cm).Obierz cebule
Kredowe Menusię zmieściło:)Dorzucam do garnka paprykę pokrojoną w kostkę, a po 5 minutach dorzucamy cukinię pociętą w półplasterki.Doprawiamy całość papryką słodką (możecie dodać również suszonej ostrej papryki).Gdy warzywa lekko zmiękną dorzucamy pomidory i puszkę pomidorów oraz przecier i odrobinę cukru dla osłody :)Solimy, pieprzymy i gotujemy około 15 minut na małym ogniu
Kredowe Menukorzeń)Słoiczek koncentratu pomidorowego2 kiełbasy lekko podwędzane2 parówkiPrzyprawy: Liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, pieprz czarny ziarnistyMarchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Warzywa umieszczamy w garnku z niewielką ilością wody. Doprawiamy do smaku ziarenkami pieprzu, dokładamy liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego (ok.5). Wstawiamy na mały gaz. W między czasie obieramy cebule
Kolizje SmakówKolejny pomysł na śledzia, tym razem przywieziony z Warszawy ze spotkania Przyjaciół Winiary „Świąteczne przetwory” – Śledzie z musztardą, gorczycą, majonezem i koperkiem. U
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPiekłam całą blachę buraków na ćwikłę i nie mogłam sobie odmówić zrobienia przy okazji pysznej sałatki z takich pieczonych buraczków. Dodatek zieleniny i sera świetnie skomponował się ze słodyczą warzywa. Zielony kwaskowo-słodki sos dopełnił całości. Większa porcja to fajna przekąska w ciągu dnia a mniejsza może być przystawką przed konkretniejszym daniem. A wspominając buraczki to czy nastawiliście już zakwas
Smaczna Pyzamaślanki i moczymy je przez około 2 godziny*. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, każdego buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na blaszce przez około 40-50 minut, aż warzywa będą miękkie. Gdy buraki ostygną, obieramy je i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem na sitku, studzimy. Śledzie wyjmujemy z maślanki, płuczemy w wodzie, osuszamy
Kulinarne przygody GatityCałość zwieńczona jest delikatnym, ale niezwykle aromatycznym sosem czosnkowym. Pychota!Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 15 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi oraz ugotowanie warzyw)Składniki:2 filety śledziowe a’la matjas1 burak1 mały ziemniak2 jajka2 korniszony1 duża czerwona cebulaSos:100ml jogurtu naturalnego100ml majonezu1 łyżeczka musztardy1 ząbek czosnku½ łyżeczki cukruSól, świeżo mielony pieprzFilety moczymy przez
Kolizje Smakówświetnie sprawdzą się na śniadanie, kolację lub przyjęcie rodzinne. A na świąteczny obiad proponuję roladę ze schabu we włoskim wydaniu. Do niego pieczone ziemniaczki, kasza jaglana lub risotto, pieczone warzywa lub lekka surówka z kapusty... Składniki: 1,5 kg schabu6-7 suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych w kosteczkę2/3 szklanki zielonych oliwek bez nadzienia, grubo posiekanych150 g mozzarelli (użyłam małych kuleczek
Czerwień i błękitugotować z włoszczyzną i obrać. Wywar połączyć z żelatyną. Ja wywar klaruję, ale nie każdy taki lubi. Groszek z marchewką blanszować. Do małych miseczek, filiżanek nałożyć kawałki ryby i warzywa. Zalać galaretką i odstawić do stężenia. Podawać z sosem tatarskim
Kulinarny karnet Christopherałuski z karpia,bo wierzymy,że zapewnią nam pomyślność finansową . Jarmuż wywodzi się z kapustnych,jak brokuły,rukiew czy brukselka.Jest prawdziwym królem wśród kapustnych.JARMUŻ uważany jest za najzdrowsze warzywo na świecie.To prawdziwa kopalnia wartości odżywczych.Znajdziesz tu:błonnik,wapń,potas,żelazo ,fosfor,mangan,chlor,miedź,beta karoten,witaminy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!najbardziej popularne.Kolor uzyskuja przez uprawe w specjalnych kopcach.Biale szparagi maja zdrewniale ,lykowate lodygi dlatego musimy je obierac .Specjalnym nozykiem do szparagow lub zwyklym obierakiem do warzyw (wg mnie wystarczajacy) obieramy go od glowki w dol.Gotujemy je najdluzej,bo 10-15 minut w zaleznosci od grubosci.Gotujemy wszystkie rodzaje szparagow w osolonej wodzie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!maja inny smak od reszty salat,bo odznaczyja sie przyjemnym,lekko orzechowym smakiem.Roszponka pobudza tez trawienie i wplywa uspokajajaco na system nerwowy.Waznym jej skladnikiem jest potas,ktorego w tym warzywie jest porownywalnie duzo,co np.w ponmidorach.Potas korzystnie wplywa na prace serca i ukladu krazenia w naszym organizmie.Jest rowniez swietnym roslinnym zrodlem jodu z zawartoscia 62 mg/100 g salaty.Proponuje wyprobowac dzisiejszy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Choc to juz prawie maj,nadal nie ma wielu swiezych warzyw,a sa one nieodzownym skladnikiem naszej codziennej diety.Bez nich organizm ludzki nie moze funkcjonowac prawidlowo i zdrowo.Marchewka jest na szczescie dostepna caly okragly rok.Tak przygotowana marchewke na pewno polubicie.Jest to wersja dietetyczna,bez kalorycznej zasmazki.Ta marchewka wlasciwie przygotowuje sie sama-w miedzyczasie innych kulinarnych zabiegow.Jest naprawde smaczna.Wazne jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!SALATA MASLOWA (Lactuca sativa L.) jest jednym z najczesciej i najchetniej uprawiamych warzyw w Polsce.Uprawiali ja juz starozytni Grecy i Rzymianie.Do Polski trafila za panowania Wladyslawa Jagielly.Jednak poczatkowo nie zyskala zbytniej popularnosci.Zmienilo sie to z czasem i wieksza wiedza na temat jej wartosci odzywczych.Ze wzgledu wlasnie na jej wartosci odzywcze,kazdy z nas powinien wlaczyc salate do codziennego menu.DLACZEGO WARTO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gheeWykonanie:Szparagi umyc,odlamac zdrewniale koncowki.Oblamywanie jest pewniejszym sposobem niz odcinanie na pozbycie sie lykowatych koncowek.Szparag peka wtedy dokladnie w miejscu gdzie konczy sie lyko.Nastepnie obierac nozykiem do warzyw kierujac noz od glowki w dol szparaga.Szparagi mozemy przygotowac na dwa sposoby.1)ugotowac:Gdy nie mamy specjalnego garnka do gotowania szparagow wybieramy rondel o szerokim dnie,zeby ulozyc je poziomo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!