MARCHEWKA w kuchni polskiej jest rownie popularna jak ziemniaki.O tym,ze marchewka nalezy do najbogatszych w witaminy warzyw wie chyba kazde dziecko.Zalecana jest kazdemu,niezaleznie od wieku.U nastolatkow wplywa korzystnie na cere i urode,osobom starszym wygladza zmarszczki i za sprawa beta-karotenu korzystnie wplywa na wzrok.Z tego powodu jest zalecana takze osobom pracujacym przed monitorem komputerow i kierowcom.Marchew wplywa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!swiatecznym obzarstwie czujemy sie ociezali.Dieta warzywna pozwoli to zmienic,np.jarmuz,asezon na jarmuz w pelni.To kultowe warzywo zwolennikow zdrowej diety,wielbionym takze przez wegetarian i weganJest megazdrowy i robi furore na calym swiecie.Zalety jarmuzu naprawde robia wrazenie (o wlasciwosciach jarmuzu przeczytaj tutaj:jarmuz-grunkohl),dlatego koniecznie musi sie znalezc w Waszej diecie.Ostatnio czytalam ,ze w Polsce z jarmuzem jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bogate w sole mineralne i witaminy warzywo jest znakomitym surowcem do przygotowania smacznej,zimowej surowki.Swoj specyficzny smak i zapach zawdziecza olejkom eterycznym,ktore dzieki zawartosci siarki maja wlasciwosci bakteriobojcze.To wlasnie one pomoga w walce z jesienno-zimowymi przeziebieniami,dlatego warto na stale wlaczyc je do zimowej diety.Wiecej o wlasciwosciach pora pisalam:tutaj,a przepis na wykorzystanie zielonych czesci zamiescilam wczesniej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ragout ( od raguter=wzmocnienie smaku) w kuchni francuskiej ,to typ potrawy z miesa,ryby lub warzyw pokrojonych na regularnej wielkosci kawalki i uduszone w wywarze ,ewentualnie zageszczone zasmazka,zwykle przyprawione ziolami i korzeniami.Gotowanie ragout pozwala puscic wodze fantazji,gdyz skladniki mozemy laczyc dowolnie,a dania moga zawierac jeden podstawowy skladnik lub stanowic kompozycje wielu.Zapraszam na dietetyczne kotlety schabowe z niezwykle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nalezy do jednolitych,a zwyczaje kulinarne roznia sie od siebie w zaleznosci od regionu.Na zachodzie- Schwarzwald i Badenia-Witenbergia -dominuja wplywy Szwajcarii i Francji-tu duza role odgrywaja warzywa,poludnie to Bawaria gdzie jada sie tlusciej.Znajdziemy tez wplywy wloskie,greckie,hiszpanskie,tureckie i dalekowschodnie.Wspolczesni Niemcy znani sa z dobrego apetytu i smaku.Stworzyli kuchnie,ktora dostarcza podniebieniu wielu przyjemnosci.Kuchnia niemiecka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pasternaku czyni z niej istny smakolyk.Slodkawo-anyzkowy pelny smak pasternaku doskonale wspolgra z marchewka.Pasternak to jednak nie tylko dodatek smakowy,bo trzeba wiedziec,iz to blade,niedoceniane i zapomnane warzywo ma najwyzsze wartosci odzywcze sposrod wszystkich korzeniowych.Warto zatem zaprosic go do naszego stolu.Jakie wartosci,przeczytaj tutaj:klik.Na szybka zupe krem z pasternaku zapraszam tu:klik,a dzis na jarzynke
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Egipcie.To potrawa w formie pasty lub dipu,ktorej podstawowym skladnikiem sa: baklazany i sezamowe tahini.Paste te najczesciej je sie z pieczywem,nakladana na placki chlebowe pita, dodajac do warzyw lub grilowanych mies.W Egipcie jest podawana jako danie glowne z pestkami granatu. W polskich warunkach moze posluzyc jako baza do kanapek.Podstawowa baba ghanosh sklada sie z miazszu upieczonego baklazana,ktorego charakterystycznym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszny,bardzo aromatyczny, orientalny mazurek z zaskakujacym nadzieniem .Marchewka okazuje sie warzywem uniwersalnym.Biszkopt marchewkowo-migdalowy ,oraz smaczne,wilgotne ciasta marchewkowe wszyscy znaja.Teraz kolej na tarte marchewkowa w slodkim wydaniu czyli na mazurek.Ma bardzo delikatny i niezwykle kruchy spod z dodatkiem mielonych orzechow laskowych ,natomiast gore stanowi marchewkowy krem.Wyrafinowany smak kremu podkreslaja orientalne przyprawy imbir,cynamon i kardamon.Ten mazurek zaspokoi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zielona,bardzo wiosenna,pyszna i niezwykle delikatna w smaku zupa koperkowa.Troche zapomniana,choc bardzo polska.Dlatego gdy sie tylko pojawia pierwsze peczki koperku na targu,nie zastanawiaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zielonej pietruszki.Dodatek ulubionych owocow wzbogaci smak koktajlu i uczyni go atrakcyjniejszym dla naszych kubkow smakowych.Im wiecej zmiksujemy skladnikow tym zdrowiej.Szklanka napoju moze miec wartosc od 1-3 zalecanej porcji warzyw i owocow. Warto pamietac,ze rosliny w zielonym kolorze maja najwiecej kwasu foliowego (witamina B9),zelaza i magnezu,potrzebnego do prawidlowego funkcjonowania ukladu nerwowego.Taki drink na pewno poprawi Ci humor
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ogorek to jeden z najpopularniejszych dodatkow obiadowych w okresie letnim.w ogole to warzywo ,ktore smialo mozna nazwac polska specjalnoscia narodowa.Czy to malosolny,czy mizeria z ogorkow.....Salatka z ogorka i jablka to smaczny dodatek do drugiego dania.Pewnie odrobine lzej strawny,bo bez dodatku cebuli,choc same ogorki sa bardzo ciezkostrawne.Znacie to polaczenie smakow?Jesli nie to koniecznie sprobujcie,a bedziecie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodac dodatkowej porcji bulki tarte (dodalam jeszcze 3 lyzki).poniewaz masa powinna byc zwiezlabialka ubic na sztywna pianemase wymieszac z ubitymi bialkamiczwarta cukinie przy pomocy nozyka do obierania warzyw pokroic w cienkie plastry.Plastrami wylozyc foremke,uprzednio delikatnie natluszczon.Czesc plastrow ulozylam na gorzeprzygotowana mase cukiniowa przelozyc do foremki.Wyrownac powierzchnie pasztetu lyzka.Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Niezwykle zdrowe i smaczne caloroczne warzywo jakim jest brokuldzisiaj w wersji expresowej.Smaczny,chrupiacy, naprawde super szybki i latwy spssob przygotowania mam nadzieje zacheci Was do wyprobowania przepisu.Nieporownywalnie smacznieszy od gotowanego w wodzie lub na parze.Skladniki:500 g brokula2 zabki czosnku2 lyzki oleju z orzeszkow ziemnych sol,pieprzolej sezamowy-opcjonalnieWykonanie:brokula umyc,osuszyc.Lodyge obciac,obrac i pokroic w cienkie plasterki.Rozyczki podzielic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Najsmaczniejsza zupa z cukinii,ktora towarzyszyla nam przez caly sezon wegetacyjny tego zdrowego warzywa,ostatnia w tym sezonie.Zbiory cukinii przez niesprzyjajaca pogode koncza sie w tym roku przedwczesnie,pozostaja juz tylko te ze sklepowej polki.Na pozegnanie lata przedstawiam najprostsza ,najsmaczniejsza wersje,ktora smakuje nam najbardziej, bo najbardziej cukiniowo.Kazdy dodatek co prawda urozmaica jej smak,ale jednoczesnie zaglusza ulotny,delikatny smak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sól,pieprz1 listek laurowy2/3 ziarenka ziela angielskiegogałązka lubczykunatka zielonej pietruszkiWykonanieopłukane kości włożyć do garnka i zalać zimną wodą.Dodać sól i doprowadzić do wrzenia.Powstałe szumowiny zebrać łyżkądodać umyte warzywa, listek laurowy,ziele angielskie i gotować na bardzo małym ogniucebulę przekroić na pól i podpiec na płycie kuchenki.Dolożyc do rosoługotować mięso do miekkości na bardzo małym ogniu,około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!