plasterki i pokrojony w kawalki seler naciowy oraz pomidory.Dusic pod przykryciem przynajmniej 45 minut.U mnie trwalo to 2 godziny,po prostu wyszlam do ogrodu i zapomnialam o zupie.Miekkie warzywa zmiksowac blenderem na puree,a nastepnie calosc przetrzec przez sitko.Teraz dolac bulion i calosc zagotowac.Dodac sol i pieprz.Zupe podawac z osobno ugotowanym domowym makaronem ,posypana zielona pietruszka i oregano.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zniecheca zapach selera -donosze,ze w zupie znika on bez sladu,no prawie bez sladu,przynajmniej w wersji bez mleka.Ponadto zupa jest niezwykle dietetyczna i naprawde bardzo zdrowa.Jak wartosciowym warzywem jest seler przeczytacie tutaj:klikSkladniki na 4 porcje:600-700 gobranej bulwy selera1cebula2 lyzki masla gheesol,pieprz,cukier1 litr rosolu warzywnegogalka muszkatalowakilka plasterkow surowej szynki szwarcwaldzkiejplatki migdalowe lub z orzechow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pierwszy.I to nie dlatego,ze nie lubie dyni,wprost przeciwnie uwielbiam pod kazda postacia.Nie znalam jednak smaku dyni na slodko,a okazalo sie ,ze dynia to swietne warzywo deserowe.Ten sernik jest nie tylko wyjatkowy ,a wrecz doskonaly - aksymitny i bardzo kremowy w smaku.To dodatek kremu kokosowego nadaje sernikowi owa jedwabistosc.Zachecam do stososowanie mleka kokosowego jako zamiennika dla smietany kremowki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodatkiem dyni ,a polowe maki zastapilam pelnoziarnista maka orkiszowa,ktora zawiera wiecej bialka,zelaza i wiaminy B oraz mniej glutenu.Te buleczki to nastepny dowod na to,ze warzywa doskonale sie sprawdzaja w deserowych wypiekach.Dzieki dodatkowi dyni drozdzowki maja intensywniejszy aromat i piekny jesienny pomaranczowo-zloty kolor.Buleczki sa pyszne i bardzo puchate,a ciasto nieklopotliwe, latwe do wspolpracy.Polecam!Skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!koncentrat buraczany ze sklepu.Możemy go wykorzystać nie tylko do ugotowania barszczu,ale systematycznie np.pić kazdego dnia po małej szklaneczce surowego czerwonego barszczu.Czerwony burak to bardzo popularne warzywo,które przeżywa prawdziwy renesans.Zakwas z buraków jest dobry przy anemii,zapobiega zakrzepom krwi,przeciwdziała rozwojowi bakterii,wspomaga pracę wątroby i nerek,a lecznicze właściwosci buraków sa zadziwiające:°działają pobudzająco°zwiekszają odporność
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zachowania aromatu jest suszenie w miejscu pozbawionym slonca i przewiewnym.Bo wlasnie nie cieplo jest tu naistotniejsze.2.Mozemy ulozyc sciete lodyzki na arkuszu szarego papieru w mieszkaniu.3.Najszybsza metoda to suszarka do warzyw i owocow i ziol.Spelnia wszystkie warunki,by nasze ziola zachowaly pelnie aromatu i wlasciwosci zdrowotnych.Zrobi to najszybciej,najkrocej ,zapewni przewiew i odpowiednia temperature.Optymalna temperatura do suszenia dla wiekszosci ziol
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oliwa.Podsumowując powyższe fakty smalec jest lepszym tłuszczem,niż oslawiona oliwa z oliwek.Mięso przygotowane na smalcu,oraz ciasta pieczone z jego udziałem mają doskonały smak,lekkość,a warzywa np.ziemniaki pozostają chrupiące dzięki wysokiej temperaturze smażenia. (punkt dymienia to okolo 200°C),zaś umiejętne smażenie gwarantuje suche potrawy,w odróżnieniu od ociekajacych tluszczem kotletów smażonych na olejach roslinnych.Bo smalec dzieki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!MARCHEWKA w kuchni polskiej jest rownie popularna jak ziemniaki.O tym,ze marchewka nalezy do najbogatszych w witaminy warzyw wie chyba kazde dziecko.Zalecana jest kazdemu,niezaleznie od wieku.U nastolatkow wplywa korzystnie na cere i urode,osobom starszym wygladza zmarszczki i za sprawa beta-karotenu korzystnie wplywa na wzrok.Z tego powodu jest zalecana takze osobom pracujacym przed monitorem komputerow i kierowcom.Marchew wplywa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!swiatecznym obzarstwie czujemy sie ociezali.Dieta warzywna pozwoli to zmienic,np.jarmuz,asezon na jarmuz w pelni.To kultowe warzywo zwolennikow zdrowej diety,wielbionym takze przez wegetarian i weganJest megazdrowy i robi furore na calym swiecie.Zalety jarmuzu naprawde robia wrazenie (o wlasciwosciach jarmuzu przeczytaj tutaj:jarmuz-grunkohl),dlatego koniecznie musi sie znalezc w Waszej diecie.Ostatnio czytalam ,ze w Polsce z jarmuzem jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bogate w sole mineralne i witaminy warzywo jest znakomitym surowcem do przygotowania smacznej,zimowej surowki.Swoj specyficzny smak i zapach zawdziecza olejkom eterycznym,ktore dzieki zawartosci siarki maja wlasciwosci bakteriobojcze.To wlasnie one pomoga w walce z jesienno-zimowymi przeziebieniami,dlatego warto na stale wlaczyc je do zimowej diety.Wiecej o wlasciwosciach pora pisalam:tutaj,a przepis na wykorzystanie zielonych czesci zamiescilam wczesniej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ragout ( od raguter=wzmocnienie smaku) w kuchni francuskiej ,to typ potrawy z miesa,ryby lub warzyw pokrojonych na regularnej wielkosci kawalki i uduszone w wywarze ,ewentualnie zageszczone zasmazka,zwykle przyprawione ziolami i korzeniami.Gotowanie ragout pozwala puscic wodze fantazji,gdyz skladniki mozemy laczyc dowolnie,a dania moga zawierac jeden podstawowy skladnik lub stanowic kompozycje wielu.Zapraszam na dietetyczne kotlety schabowe z niezwykle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nalezy do jednolitych,a zwyczaje kulinarne roznia sie od siebie w zaleznosci od regionu.Na zachodzie- Schwarzwald i Badenia-Witenbergia -dominuja wplywy Szwajcarii i Francji-tu duza role odgrywaja warzywa,poludnie to Bawaria gdzie jada sie tlusciej.Znajdziemy tez wplywy wloskie,greckie,hiszpanskie,tureckie i dalekowschodnie.Wspolczesni Niemcy znani sa z dobrego apetytu i smaku.Stworzyli kuchnie,ktora dostarcza podniebieniu wielu przyjemnosci.Kuchnia niemiecka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pasternaku czyni z niej istny smakolyk.Slodkawo-anyzkowy pelny smak pasternaku doskonale wspolgra z marchewka.Pasternak to jednak nie tylko dodatek smakowy,bo trzeba wiedziec,iz to blade,niedoceniane i zapomnane warzywo ma najwyzsze wartosci odzywcze sposrod wszystkich korzeniowych.Warto zatem zaprosic go do naszego stolu.Jakie wartosci,przeczytaj tutaj:klik.Na szybka zupe krem z pasternaku zapraszam tu:klik,a dzis na jarzynke
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Egipcie.To potrawa w formie pasty lub dipu,ktorej podstawowym skladnikiem sa: baklazany i sezamowe tahini.Paste te najczesciej je sie z pieczywem,nakladana na placki chlebowe pita, dodajac do warzyw lub grilowanych mies.W Egipcie jest podawana jako danie glowne z pestkami granatu. W polskich warunkach moze posluzyc jako baza do kanapek.Podstawowa baba ghanosh sklada sie z miazszu upieczonego baklazana,ktorego charakterystycznym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszny,bardzo aromatyczny, orientalny mazurek z zaskakujacym nadzieniem .Marchewka okazuje sie warzywem uniwersalnym.Biszkopt marchewkowo-migdalowy ,oraz smaczne,wilgotne ciasta marchewkowe wszyscy znaja.Teraz kolej na tarte marchewkowa w slodkim wydaniu czyli na mazurek.Ma bardzo delikatny i niezwykle kruchy spod z dodatkiem mielonych orzechow laskowych ,natomiast gore stanowi marchewkowy krem.Wyrafinowany smak kremu podkreslaja orientalne przyprawy imbir,cynamon i kardamon.Ten mazurek zaspokoi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!