warzywa - 14856 przepisów (strona:572/991)

Zimne nóżki 279

natki pietruszki)3 listki laurowekilka ziarenek pieprzukilka ziarenek angielskiego zielasólwodaNóżki i golonki dokładnie umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą aby pokryła mięso i zagotować, zebrać szumowiny. Wszystkie warzywa obrać, dokładnie umyć i dodać do garnka. Dodać też przyprawy oraz włoszczyznę. Wszystko gotować na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie. Marchewki wcześniej się ugotują więc trzeba je wyłowić

Monia miesza i gotuje
Tuńczyk w sosie teriyaki z puree ziemniaczanym z wasabi 129

minuty z każdej strony. 5. Sos teryiaki podgrzewamy i wkładamy do niego steki, gotujemy ok. 10 sekund z każdej strony.6. Na talerz wykładamy wszystkie składniki: puree, smażone warzywa i steki z tuńczyka przekrojone na pół. Możemy podać z odrobiną wasabi. Smacznego

My Culinary Art
Roladki z tortilli z paluszkami krabowymi 455

Pyszne i proste roladki z placków tortilli. Roladki nadziałam serkiem i paluszkami krabowymi, które bardzo lubię. Z roladek zrobiłam małe koreczki dodając oliwki i konserwowe warzywka.sk

Monia miesza i gotuje
Sałatka wielowarzywna 127

Wczoraj rano miałam ogromną ochotę na sałatkę jarzynową, ale niestety ta domowa już dawno się skończyła. Na szczęście zawsze mam w domu gotową mieszankę warzyw do sałatki w puszce. Wiem, że jedzenie z puszki nie należy do najzdrowszych, ale czasem można. Tę opcję możemy wykorzystać, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście lub na przykład na sylwestrową imprezę :)~  Sałatka jarzynowa ~Składniki

Kuchenny Skrawek Nieba
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 344

Przepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na

Kulinarne przygody Gatity
ZUPA NA SOKU Z KISZONEJ KAPUSTY 266

Składniki:około 0,5 l soku z kapusty kiszonej ( u mnie zawsze pozostałość od gotowanej kapusty kiszonej)3 marchewki1 pietruszkakawałek selerasólpieprz czarny mielonyziele angielskieliść laurowyśmietana 12% - 3 łyżkiWykonanie: Warzywa oczyścić, umyć zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim, zalać wodą i gotować do miękkości pod przykryciem (w razie potrzeby uzupełnić

Walijskie Pichcenie
Empanada z kurczakiem 325

przykrywamy pokrywkę i dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Pod koniec odkrywamy pokrywkę i pozwalamy wodzie trochę wyparować. Ale uwaga efektem naszej pracy nie jest wysuszony kurczak z warzywami, potrzebujemy jeszcze sosu:-). Odstawiamy do ostudzenia.Gdy mięso już jest ostudzone zabieramy się za "rwanie" go w małe kawałeczki. A na końcu dodajemy puszkę groszku i kukurydzy.  Gdy studzi się

Smaki Brazylii
Eksperymenty Brasileiro 247

dusimy. Nie ma potrzeby dodawania wody. Pamiętajmy tylko aby zmniejszyć ogień.2) Gotujemy w między czasie marchewkę, sól dodajemy wedle uznania.3) Ugotowaną marchewkę dodajemy do duszącego się kurczaka z warzywami. Mieszamy i zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu. Jako dodatek polecamy ugotowany biały ryż. A także wino białe, lekko wytrawne.Smacznego

Smaki Brazylii
Pieczony kurczak z sałatką z fasoli 117

już miękka (ale nie za bardzo) odcedzamy z wody i odstawiamy do ostudzenia.Skrojoną w kostkę kiełbasę podsmażamy na oliwie. Kroimy w kostkę pomidory i cebulę. Kiełbasę, warzywa oraz fasolkę mieszamy razem.Zmieszane składniki przyprawiamy szczyptą soli, octem winnym i oliwą. Wszystko posypujemy jeszcze skrojoną świeżą kolendrą. Sałatka gotowa i tak prezentuje się jak poniżej:SMACZNEGO

Smaki Brazylii
Empanada z sardynkami 98

również i drobiowy!)1 łyżka koncentratu pomidorowegopół puszki groszku zielonego (może być więcej, kwestia smaku)pół puszki kukurydzy (również może być więcej)łyżka lub dwie oliwy lub olejuPrzygotowanie farszu:Warzywa: cebulę, paprykę, pomidory kroimy w kosteczkę. Kolendrę siekamy drobno.Dodajemy sardynki i wszystko dokładnie mieszamy.W średniej wielkości garnku rozgrzewamy oliwę lub olej. Na rozgrzany olej/ oliwę wrzucamy przygotowane wcześniej składniki

Smaki Brazylii
Wstęp do feijoady.... 135

boczku i podsmażamy, tak aby tłuszcz się wytopił. Następnie dodajemy fasolę i mieszamy. Nie dodajemy jeszcze wody. Fasola musi się "przeżreć" z roztopionym tłuszczem.Następnie dodajemy zmiksowaną papkę z warzyw, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżkę kuminu, 2 kostki rosołowe, garść liści laurowych.Mieszamy, mieszamy.Teraz czas na dodanie skrojonej kiełbasy (np żywieckiej).Mieszamy i dodajemy wody, koniecznie gorącej, prawie wrzątku

Smaki Brazylii
Feijoada, feijoada, feijoada.... 186

gotowanie. Potrzebujemy jak największego garnka, którego dno przykrywamy olejem. Czekamy aż olej się rozgrzeje i wkładamy przygotowane wcześniej kawałki mięsa czyli żeberka, uszy, nóżki obtoczone w zmiksowanych warzywach i kuminie. Do garnka wrzucamy również skrojony kawałek boczku (200g). Solimy w ilości zależnej od naszych smaków lub też wrzucamy 2 kostki knorra. Obsmażamy mięso i wrzucamy skrojoną świeżą

Smaki Brazylii
Piersi drobiowe w domowym „papirusie” 657

kroimy dopiero po 5 minutach, aby mięso zdążyło wchłonąć soki.    Tak przygotowane piersi - drobiowe w domowym „papirusie” są soczyste i kruche. Podałam je ze smażonym ryżem z warzywami, przybrałam gałązką koperku. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Piersi drobiowe w domowym „papirusie” appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Siekane kotleciki drobiowe 276

łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor, z obu stron. Część, dla efektu, usmażyłam w krążkach czerwonej papryki.     Z reguły, do siekanych kotlecików drobiowych, podaję ryż z warzywami, ale również pysznie smakują z ziemniakami lub… z czym kto lubi. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Siekane kotleciki drobiowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Żurek na serwatce 160

zastąpi go - serwatka. Jest to zupa z gatunku bardzo prostych, pożywnych i niewątpliwie smacznych.    Składniki:                        - 2 litry serwatki- 1,5 litra wywaru warzywno-mięsnego (korpus kury i warzywa)- 400g boczku wędzonego- 6 kiełbasek- 3 cebule- 2 główki czosnku (średnie)- 1 opakowanie cebulki prażonej- natka pietruszki (może być suszona)- majeranek- 3 łyżki mąki pszennej- 3 łyżeczki cukru- sól, pieprz do smaku

mojewypiekiinietylko