warzywa - 14856 przepisów (strona:574/991)

Paski drobiowe w kokosowej tempurze 184

Tempura   天ぷら  jest potrawą kuchni japońskiej, ale jej korzenie sięgają Portugalii. Do przygotowania używamy owoców morza, warzyw, grzybów… i nie tylko. Paski drobiowe w kokosowej tempurze, to danie na obiad, kolację lub jako przystawka.     Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)Marynata do mięsa:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól wędzona- pieprz syczuańskiSkładniki na ciasto:- 2/3 szklanki mąki

mojewypiekiinietylko
Makaron chow mein z krewetkami na ostro 215

czosnku- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry- 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru- 1 czerwona cebula- 1 szalotka- 1 zielona papryczka (ostra)- 1 puszka kiełków fasoli mung- 250ml wywaru z warzyw lub ryb- sok z ½ limonki- 3 łyżki mleka kokosowego- makaron chow mein (2 op., jak na zdjęciu)- kolendra (najlepiej świeża, ja miałam suszoną)- suszone chili w plasterkach (opcjonalnie)- olej kokosowy

mojewypiekiinietylko
Chipsy z jarmużu 230

najstarszych form roślin kapustnych. Ceniony w starożytności, niedoceniany w XX wieku, dziś coraz bardziej zyskuje na popularności. W smaku przypomina mieszankę brokuła z kapustą. Przez wielu nazywany królem warzyw i to zasłużenie. Doceniono jego niezwykłe walory zdrowotne oraz bogactwo wartościowych składników. Chipsy z jarmużu. Składniki: - ok. 300g  jarmużu- kilka łyżek oleju arachidowego- różowa sól himalajska- czosnek granulowany

mojewypiekiinietylko
Zupa z jarmużu à la szczawiowa 173

szczawiowa wyszła wspaniale. Wydobyłam z niej smak o jaki mi dokładnie chodziło. Smakuje, jak… lepsza wersja szczawiowej. Sezon na jarmuż trwa, więc zapraszam do eksperymentowania z tym bardzo zdrowym warzywem. Jestem pewna, że każdy znajdzie sobie przepis na danie z jarmużu, które będzie mu odpowiadało. Jak na razie i chipsy, i surówka, i aktualna zupa, moim zdaniem smakują wybornie. Smacznego

mojewypiekiinietylko
Marchewka z groszkiem na gęsto 180

Odwieczny dylemat młodych gospodyń – dodatki do obiadu – surówki, sałatki, warzywa gotowane… Ta propozycja, to wspomnienia z przedszkolnych, szkolnych… i nie tylko – stołówek. Marchewka z groszkiem na gęsto.      Składniki:  - 4 większe marchewki- 1 puszka groszku- 1 łyżka masła- różowa sól himalajska- czarny pieprz mielony- 1 łyżeczka cukru (do smaku)- 1 łyżka mąki pszennej   Obrane i umyte marchewki

mojewypiekiinietylko
Sałatka śledziowa (warstwowa) 313

obie się sprawdziły. Polecam!Składniki:4 buraki4 duże ziemniaki4 marchewki1 czerwona cebula 8-10 płatów śledziowych (po wiejsku lub słonych - należy je wtedy wymoczyć)sól, pieprzmajonezSposób przygotowania:1. Warzywa ugotować w łupinach (buraki osobno). Ostudzić, obrać.2. Marchew i buraki zetrzeć na tarce jarzynowej, a ziemniaki pokroić w kostkę.3. Śledzie pokroić dowolnie, cebulkę drobno posiekać.4. W salaterce układamy

Kuchnia domowa Ani
Antipasto - deska serów, wędlin i innych pyszności na jeden kęs 251

apetytu. Tradycyjne włoskie antipasto składa się wędlin (prosciutto di parma, speck, pancetta), serów (grana padano, pecorino, gorgonzola, mozzarella di bufala), oliwek, suszonych pomidorów, karczochów, marynowanych w oliwie lub occie warzyw, orzechów. W zależności od rejonu Włoszech antipasto może różnić się nieco swoim składem, lecz zapewne wszędzie smakuje wyśmienicie. Niemniej jednak chciałam Wam pokazać antipasto w moim wykonaniu. Złożone z biednych

W kuchni Katie
Potrawka z kurczaka 356

bulionu warzywnego  i dusić do miękkości .  Jeśli woda za szybko odparuje a mięso będzie jeszcze twarde to dolejcie wody lub bulionu warzywnego.Tak przygotowane mięsko z warzywami można już podawać. Jeśli chcecie zrobić z tego sosik dolejcie wody i dodajcie sos pieczeniowy wymieszany w odrobinie wody.Potrawkę można podawać z ziemniakami , ryżem lub dowolną kaszą  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Krucho-drożdżowe rożki z mięsnym nadzieniem teriyaki 132

patelni podsmażamy cebulę z papryką. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone, które doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy sosem teriyaki. Smażymy 10 minut. Dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości warzyw, aż woda odparuje. Studzimy.3. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i kroimy na kwadraty. Na środku każdego wykładamy łyżkę farszu i sklejamy w trójkąty (podczas pieczenia rożki się "otworzą".4. Rożki pieczemy

Szefowa kuchni
Zrazy z marynowanej w winie wołowiny z boczkiem i śliwkami 225

Dzisiaj kolejna propozycja jak wykorzystać wołowinę marynowaną w winnej zalewie, czyli zrazy. Tym razem dodałam do nich tylko parzony wędzony boczek i

Codzienna kuchnia niecodzienna
12 pysznych przekąsek na imprezę sylwestrową 15409

jeden gryz. Dobrze komponują się z czerwonym winem. 10. Hummus z południowych Włoch czyli dip z ciecierzycy, migdałów i suszonych pomidorów. Możecie podać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. 11. Empanadas z tuńczykiem Chrupiące smażone pierogi z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów. 12. Panna cotta z sosem malinowym A na deser proponuję małe porcyjki waniliowej panna cotty z dodatkiem sosu

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z zapiekanym budyniem i jabłkami 262

zagniatamy razem tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni...Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki. Następnie rozwałkowujemy.Obieraczką do warzyw, obieramy jabłka na tyle na ile jest to możliwe i formujemy z nich różyczki..Blachę do tart smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Następnie nakładamy ciasto i przelewamy budyń. Układamy nasze

NaKońcuJęzyka

Proponowane wyszukiwania