średniej cebuli - 1 duży ziemniak - 2 białe kiełbaski Polsoja - pół kostki tofu wędzonego Polsoja - 1 łyżeczka majeranku - sól - pieprz prawdziwy i ziołowy - 100 ml mleka sojowego Wodę zagotowujemy. Obieramy warzywa i kroimy w grubą kostkę lub talarki. Dodajemy do wrzącej wody (oprócz ziemniaków!). Przyprawiamy. Po około 20 minutach dodajemy ziemniaki i pokrojone kiełbaski sojowej. Po kolejnych 10 minutach wlewamy zakwas
Zdrowie na języku :Pliść laurowy - 1 ziele angielskie - 1 gałązka magii, natki pietruszki - przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, pieprz cayenne (w wersji łagodnej pominąć) Wstawiamy wodę z obranymi i pokrojonymi warzywami oraz mięsem. Od momentu zagotowania gotujemy przez 25 minut, następnie wsypujemy kaszę i dodajemy przyprawy. Gotujemy do miękkości kaszy, czyli około 20 minut. Podajemy posypany świeżą natką pietruszki
Zdrowie na języku :Pkażdym razem kiedy na nie spojrzę ja również się uśmiecham :) Pozytywnie wpływają na mój nastrój :) Czym są Habżyki? To chlebek lniany, niepieczony żywy , z nisko przetworzonych warzyw i siemienia lnianego. Chlebki powstają w oparciu o technologię niedopuszczającą do obróbki termicznej żywności. Dzięki czemu zachowują wszystkie wartości odżywcze - witaminy, składniki mineralne, białka i naturalne enzymy zawarte w roślinach. Dobroczynne
Zdrowie na języku :Potrąb. Na patelni rozgrzać olej i rozprowadzić za pomocą pędzelka. Obsmażyć pulpeciki z dwóch stron, następnie dusić pod przykryciem ok. 15 - 20 minut. Ja podałam z kaszą i duszonymi warzywami :) Pulpeciki są bardzo smaczne, a dodatek otrąb tworzy chrupiącą warstwę :) Użyłam oleju z awokado, dzięki czemu nie musiałam dodawać dużej ilości tłuszczu, wystarczała 1 łyżeczka. Ponad to olej nadał potrawie
Zdrowie na języku :Pciągle mieszając, aż do ścięcia się jajek. Uwaga! Nie należy zbyt długo jej smażyć, ponieważ stanie się sucha i twarda, a taka nie jest już smaczna :) Można podać z warzywami i szczypiorkiem
Zdrowie na języku :POlej z awokado rozgrzewamy na patelni. Smażymy pokrojoną w talarki cebulkę. Po chwili dodajemy pietruszkę, marchewkę i paprykę drobno pokrojoną. Dodajemy przyprawy. Dusimy na niewielkim ogniu do miękkości warzyw (ok. 20-25 minut). UWAGA! Należy dodawać co jakiś czas odrobinę wody, aby nic nam nie przywarło do naczynia :) Po tym czasie dodajemy posiekany jarmuż i dusimy jeszcze
Zdrowie na języku :Pmozzarelli light tartej - sól - przyprawy wg uznania Bakłażany należy umyć i przekroić wzdłuż. Oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Następnie za pomocą papierowego ręcznika ściągnąć kropelki z wierzchu warzywa, w ten sposób pozbywamy się gorzkiego smaku. Wyciąć delikatnie środek, uważając aby ie uszkodzić skórki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Cebulkę również pokroić w talarki. Kiełbaski
Zdrowie na języku :Płyżka oleju (u mnie z awokado od BadaPak ) - sól - ulubione przyprawy Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Następnie za pomocą papierowego ręcznika zebrać z wierzchu warzywa powstałe kropelki, w ten sposób pozbywamy się goryczki. Plastry bakłażany pokroić w długie paski. Olej wymieszać z przyprawami i za pomocą pędzelka posmarować nasze frytki :) Ułożyć na blaszy wyłożonej papierem
Zdrowie na języku :Pjest pyszna :) Pasuje do obiadu jak i kolacji, a nawet do podjadania między głównymi posiłkami :) Zdrowa, pełna warzyw, z lekkim, dietetycznym sosem. Można jeść ją bez ograniczeń :) UWAGA! Powoduje niemożność odciągnięcia od niej ręki :D Spróbujcie, warto, urozmaici Wasze dania i dostarczy dawkę witamin :) Składniki: - połowa kapusty pekińskiej ok. 500g - 3 średnie ogórki gruntowe - 1 średnia cebula - pół puszki kukurydzy
Zdrowie na języku :Ppieczarce. Obtoczyć w pozostałej ilości otrąb. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego na 180*C piekarnika i piec 15-20 minut. Podawać z ulubionymi warzywami :) Smacznego
Zdrowie na języku :Pmiłośnicy dyni, tacy jak ja? :D Oj na pewno tak! :D Od kiedy rozpoczął się "dyniowy sezon" praktycznie nie ma dnia, kiedy w moim jadłospisie nie byłoby właśnie tego warzywa :) Jak nie świeża, to puree, na które przepis zamieszczałam TUTAJ :) Kombinuję na różne sposoby - puree dodaję zazwyczaj do omletów, owsianek, jaglanek, jogurtu naturalnego czy jajecznicy (swoją drogą wychodzi pyszna!), natomiast
Zdrowie na języku :Pktóre nie mam kompletnie czasu na gotowanie i przyrządzenie sobie obiadu, odmrażam poporcjowane kotleciki, i posiłek jak znalazł! :D Oczywiście trzeba dodać coś węglowodanowego w postaci kaszy i warzyw :) Składniki: - 1 kg piersi z kurczaka - 1 jajko - 1 białko jajka - przyprawy: sól himalajska , pieprz cayenne, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, curry , zioła prowansalskie , estragon - 1 łyżka siekanego kopru Pierś z kurczaka
Zdrowie na języku :Pmalaksera, dodać wszystkie pozostałe składniki i miksować/blendować do momentu uzyskania gładkiej, bez grudkowej konsystencji :) W razie potrzeby dodać więcej oleju bądź wody. Zajadać z pieczywem, warzywami bądź po prostu łyżeczką z pojemniczka
Zdrowie na języku :PCzarnuszka kiedyś i dziś wykorzystywana jest głównie do wypieków pieczywa, świetnie współgra z warzywami, a także można stosować ją do potraw mięsnych jako odpowiednik pieprzu - używany zazwyczaj przez osoby z problemami żołądkowymi. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona działaniem leczniczym tej rośliny, między innymi pomaga w leczeniu trądziku i zapalenia skóry, korzystnie wpływa na układ odpornościowy, wskazana dla alergików i asmatyków
Zdrowie na języku :Prazy lepszy! Pizza po upieczeniu odznacza się chrupiącym ciastem i niezwykłym aromatem, dzięki dużej ilości przypraw (jak to u mnie zazwyczaj bywa :D). Farsz to w głównej mierze same warzywa + trochę kurczaka, tak więc nawet na diecie można sobie pozwolić na kawałek, tylko bez sera! (no może troszkę :D). Składniki - ciasto: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej
Zdrowie na języku :P