oliwę na patelni (u mnie patelnia do naleśników - ufam jej:) bo mi naleśniki do niej nie przywierają, więc miałam pewność, że omlet też się nie przyklei) Przelewamy masę z warzywami na patelnię i na małym ogniu smażymy do momentu ścięcia się jajek. Następnie złożyć na pół i chwile jeszcze podsmażyć Podawać Na zdrowie!:) Biorę udział w akcjach
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commięso. W takim przypadku należy łyżeczkę masła rozgrzać delikatnie na patelni, posiekać pora i chwilkę poddusić - do miękkości. Posypać mięso, lub tak, jak w moim przypadku - ryż Do tego warzywa: kalafior i fasolka Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compieczarkową i zostało mi pół opakowania pieczarek. Czasem robię sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych, ale tym razem zrobiłam z pieczarkami polędwiczki. Do nich podałam zapiekane ziemniaki z ziołami i warzywa: surówkę z marchewki z jabłkiem, mizerię i kalafior. Składniki: 1 polędwica (ok. 1/2 kg) 250 gramów pieczarek (to jest ok. 1/2 opakowania, jeśli kupujemy pieczarki w "koszyczku") 1/2 litra wywaru
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comliście kapusty włoskiej) Gotujemy... bardzo długo, na małym ogniu, pod przykryciem. Minimum 2 godziny. Ja gotowałam 2 godziny 45 minut, ale wystarczą 2,5 godziny Odcedzamy wywar. Niestety części warzyw trzeba się pozbyć, np. rozgotowana cebula i por. Chyba, że dodacie do zapiekanki mięsnej, jeśli taką planujecie:) Ale pietruszkę, marchew i seler możemy wykorzystać do tradycyjnej sałatki warzywnej. Mięso
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commniejsze kawałki tak, żeby przykrył wierzch ziemniaków Przełożyć ziemniaki do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 30-45 minut Podawać z ulubioną sałatką lub surówką i, np., innymi zapiekanymi warzywami. U mnie - pieczarka pokrojona w kostkę i lekko podsmażona. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkroimy w kosteczkę Por myjemy i kroimy najpierw wzdłuż, nastepnie w plasterki P ietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na trzy Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka z gotującym sie brokułem Dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę Vegety. Można dodać kostkę rosołową z kury Gotujemy ok. 30 minut. Można pod przykryciem, na małym ogniu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzupy wyjmuję.Gdy mam większe kawałki jest mi łatwiej wyłowić Fasolkę możemy przełamać na pół, łatwiej jest nałożyć potem na łyżkę w przypadku gdy nie robimy zupy-kremu Wszystkie warzywa przekładamy do garnka... ... zalewamy wodą i doprawiamy. Ja dodałam jedną kostkę rosołową drobiową Od momentu gotowania, zmniejszamy ognień, przykrywamy garnek i gotujemy ok. 20 minut. Pod koniec gotowania, jeśli ktoś
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZiemniaki inne niż ugniatane czy gotowane bowiem zapiekane w kształcie różyczek :) Kiedyś robiłam zapiekane, krojone w plasterki, wraz z warzywami i takie zapiekane w całości . Te są troszkę inne. Gdy przytrzymamy dłużej w piecyku - zrobią się chipsy ;) Składniki: 2-3 ziemniaki na osobę przyprawa do ziemniaków zioła prowansalskie Vegeta oliwa z oliwek do polania różyczek z wierzchu Ziemniaki obrać, umyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZupa kalafiorowa musi być bogata w...? Kalafior :) Dlatego nie żałujmy go. Jak się ugotuje będzie miękki i przepyszny! Do tego marchewka, ziemniaki, białe warzywa: pietruszka i seler. I dużo przypraw. Tym razem bez kostki rosołowej... Zdrowo zatem:) Składniki: 1,5 litra wody 1/2 główki większego kalafiora (lub jeden mniejszy cały) podzielonego na różyczki 2 ziemniaki 1 marchew 2 małe pietruszki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comskładniki przekładamy do blendera - miksujemy Cukinię obieramy, kroimy na kawałki, to samo robimy z pietruszką i marchewką Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy mięso z cebulą W między czasie warzywa przekładamy do blendera i również siekamy. Dodajemy do podsmażonego mięsa z cebulą, przyprawiamy i wszystko razem chwilę podsmażamy Następnie wszystkie składniki ponownie przekładamy do blendera i łączymy miksując Robimy ciasto
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comczasie wyłączyć ogień W osolonym wrzątku przez 2 minuty zblanszować różyczki brokuła i dodać do mięsa Ugotować makaron, odcedzić, przełożyć na talerz, a następnie wyłożyć na niego kurczaka z warzywami. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną pietruszką Smacznego i na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compowstał również zamroziłam. Zarówno nóżki jak i wywar przydały mi się do zapiekanego kalafiora. Różyczek kalafiora również nie miałam dużo, ponieważ z części zrobiłam zupę krem z białych warzyw . No to zużyłam resztę. Składniki: kilka różyczek kalafiora (u mnie mrożony) 300 ml wywaru z pieczarek (u mnie mrożony) nóżki z pieczarek przekrojone wzdłuż na pół (u mnie mrożone
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commnie ubite ziemniaki, które zostały z obiadu) Cebulę obrać o pokroić w kostkę Pora i czosnek pokroić w plasterki W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy i przełożyć warzywa Dusić ok. 15-20 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu Wlać gorący bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minut Całość zmiksować na krem, przyprawić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commarchewkę i układamy szparagi Do szklanki przekładamy śmietanę, zalewamy gorącym wywarem drobiowym i mieszamy. Następnie dajemy mąkę i wszystko mieszamy sprężynką do dokładnego połączenia składników Sosem zalewamy mięso i warzywa Przykrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do piecyka na jedną godzinę Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 1/2 godziny bez przykrycia Można podać z ulubioną sałatką. U mnie sałata
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzalać ciepłym bulionem Marchewkę pokroić w plasterki, a por w piórka Pałki kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka. Nie dodawałam już soli i pieprzu, użyłam tylko tej przyprawy) Dodać pokrojone warzywa Wstawić danie do piekarnika i piec ok. 45 minut. Można dłużej, ale ryż może się rozgotować. Akurat w tym daniu mi to nie przeszkadzało, a piekłam godzinę. Wydaje mi się
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com