muszelki" malmy 200 gram śmietany słodkiej 18% sól ,pieprz 1 czubata łyżka vegety opcjonalnie przyprawy, które lubicie WYKONANIE: Żeberka umyć, zalać wodą zagotować, Zebrać szumowiny, dodać pokrojone warzywa zagotować, Do gotującego wywaru dodać vegetę, gotować do miękkości żeberek, Ugotowane żeberka wyjąć i pokroić, pieczarki usmażyć na łyżce oliwy z pieprzem, solą i cebulką pokrojoną
Kuchnia Beatymała cebula, 2 łyżki masła klarowanego 4 liścia laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżka majeranku vegeta, sól, pieprz WYKONANIE: w 1,5 l wody gotujemy włoszczyznę, wyjmujemy warzywa, wkładamy boczek, białą kiełbasę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 min. kiełbasę i boczek wyjmujemy: kiełbasę kroimy w plastry, boczek w kostkę, do wywaru
Kuchnia Beatyserka śmietankowego, po 1/2 marchewki, pietruszki i pora (biała część) , 3 ząbki czosnku, natka pietruszki, 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu krakersy małe WYKONANIE: surowe warzywa miksujemy, następnie łączymy z serkiem oraz jogurtem i majonezem, pastę nakładamy na krakersy, można udekorować natką pietruszki
Kuchnia Beatypora 125ml śmietany słodkiej 18% 1 żółtko 1-2 łyżek mąki vegeta, sól, pieprz koperek lub pietruszka jak kto woli WYKONANIE: filet kroimy na kawałki i razem z udkiem, warzywami, vegetą gotujemy, studzimy i miksujemy, następnie zaprawić mąką wymieszaną z niewielką ilością zimnego wywaru, zagotować, żółtko rozmącić ze śmietaną, zahartować 1/2 szkl. gorącej zupy i wlać do reszty zupy
Kuchnia Beatymojej kuchni wśród ryb króluje dorsz, wszyscy bardzo lubimy białe mięsko tej rybki. Najczęściej przygotowuję ją w chrupiącej panierce, choć bardzo lubię również z grilla i gotowanego z warzywami. SKŁADNIKI: filet z dorsza 2 garście płatków kukurydzianych 4 garście bułki tartej cytryna 2 jajka, 2-3 łyżki mąki sól, pieprz, papryka ostra, vegeta WYKONANIE: filet pociąć na kawałki, posypać solą
Kuchnia Beatywszystkich smakoszy buraczków, polecam tę właśnie sałatkę. Połączenie tych warzyw może wydać się dziwne, ale uwierzcie warto spróbować! Pamiętajcie do przetworów używamy soli niejodowanej!Z tej porcji otrzymałam 5 słoików 200ml i 1 słoik 450ml. SKŁADNIKI: 1 kg. kapusty, 1,5 kg. ugotowanych buraczków, 2 cebule - 20dag. ZALEWA: 3/4 szkl. cukru, 3/4 szkl. octu, 1 szkl. wody, czubata łyżka
Kuchnia Beatyubiegłym tygodniu zaproponowałam Państwu przepisy na BURACZKI NA ZIMNO, dziś kolejna odsłona tych pysznych warzyw, tym razem na gorąco. Przepis ten ma już trochę lat, ja go trochę odświerzyłam- BURACZKI NA CIEPŁO- świetne do sztuki mięsa, rewelacyjne do mielonych... SKŁADNIKI: 0,5- 1kg. buraczków 1 średnia cebula 2 łyżki śmietany(ja używa kwaśnej) 2 łyżki mąki 2-3 łyżki
Kuchnia BeatySKŁADNIKI: 3-4 małe peklowane golonki bez kości, 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu. WYKONANIE: golonki gotujemy z warzywami i przyprawami niemal do miękkości, Następnie przygotowujemy golonkę na grilla: 5 łyżek oliwy z oliwek, 5-6 ziarenek pieprzu zmiażdżonego w moździerzu, 1/2 łyżeczki vegety, szczypta soli, 1/3 łyżeczki chili
Kuchnia BeatyProponuję dziś Państwu kolejną sałatkę tym razem dla smakoszy pora. Bardzo lubię to warzywo, jest nie tylko smaczne, ale też niskokaloryczne no i zdrowe. To prawdziwa kopalnia witamin i soli mineralnych. Tak, więc "pora na pora". SKŁADNIKI: 2 pory sałatkowe 7 średnich ogórków kiszonych 5 ugotowanych jajek 4 ugotowane marchewki majonez, sól, pieprz WYKONANIE: białą część pora rozcinamy
Kuchnia Beatymoździerzu, 2 liście laurowe ,3 ziarenka ziela angielskiego, pół szklanki mleka lub słodkiej śmietanki 18%, łyżka mąki krupczatki 2 marchewki, kawałek selera, pora, 2 ząbki czosnku WYKONANIE: Z warzyw, golonek przypraw gotujemy wywar, do miękkości golonek, następnie skręcamy gaz, dodajemy ocet i cukier do smaku
Kuchnia Beatyłyżeczki żelatyny 1/4 szkl. wrzątku 1/4 marchewki ugotowanej przyprawy: sól, pieprz (świeżo mielony), vegeta WYKONANIE: w 1/4 szkl. przegotowanej, gorącej wody rozpuszczamy dokładnie żelatynę, pozostawiamy do wystygnięcia, obieraczką do warzyw ucinamy paski ogórków i odstawiamy na ręcznik papierowy do wyschnięcia, przygotowujemy folię, ucinamy odpowiedni kawałek (w zależności od długości terriny) , kładziemy na nią plastry łososia, następnie przygotowujemy pasty: serek
Kuchnia Beatyczęści pora 4 plasterki sera żółtego 2 łyżki masła klarowanego 4 plasterki szynki lub kiełbasy sól, pieprz, vegeta, kilka kropel octu winnego, kilka kropel maggi . WYKONANIE: Rozpuścić masło, warzywa pokroić w słupki, przyprawić , blanszować około 20 min., dodać szynkę, przesmażyć, farsz nakładać na rozbite mięso, posmarowane ketchupem , dodać słupki żółtego sera , zwinąć, smażyć na małym ogniu do miękkości
Kuchnia Beatyłyżki majeranku 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu chilli świeża lub w proszku Sposób przygotowania: 1. Kurczaka podzielić na części, umyć, przełożyć do sporego garnka. Warzywa obrać, umyć, marchewkę pokroić w plastry, dodać do kurczaka. Zagotować. Dodać kostki rosołowe i gotować do miękkości. 2. Gdy kurczak się ugotuje, mięso oddzielić od kości i skóry. Pokroić
A Ty Smakuj MniePierś z kurczaka kroimy na podobne paski, następnie nacieramy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na patelni grillowej z obu stron. Myjemy i osuszamy warzywa. Jarmuż rozrywamy w palcach na mniejsze cząstki i układamy na półmisku. Pomidorki suszone, paprykę i kozi ser kroimy w paski i układamy na jarmużu. Układamy grillowaną dynię oraz
Bon Appetit Małgorzatypapryk w wielu miejscach stanie się czarny. Wyjmij blachę z piekarnika, papryki przykryj folią spożywczą i zostaw na 10 minut. Po tym czasie zdejmij folię z papryk, a gdy warzywa przestygną, obierz je ze skórki, usuń również ogonki i nasiona. Miąższ papryk pokrój w paseczki. Przygotuj dressing - umieść wszystkie składniki w słoiku, zakręć i energicznie wstrząśnij. Kostkę sera halloumi pokrój
Chilli Czosnek i Oliwa