śliwka - 11236 przepisów (strona:551/750)

LODY ŚLIWKOWE Z CYNAMONEM 142

Lody w listopadzie? A czemu nie? A dlaczego listopad miałby być bez lodów? Przecież można zakręcić jesienny smak. Na przykład ze śliwkami – to takie na wskroś jesienne. A pasuje idealnie do owoców pod kruszonką, jogurtowego koktajlu czy gorących naleśników. Skorzystałem ze słoiczka powideł zrobionych eksperymentalnie w maszynie do pieczenia chleba (przepis znajdziecie poniżej),... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Domowa GRANOLA!! 106

owoce? Nie zniechęcaj się, zróbmy sami domowe musli, GRANOLA. Idealne do jogurtu naturalnego na śniadanie. Składniki na duży słój: 2 szklanki płatków owsianych garść jagód goji garść żurawiny garść śliwek suszonych 3 łyżki słonecznika łuskanego 1/2 łyżki cynamonu 3 łyżki miodu Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Płatki owsiane, słonecznik wsypać do miski, wlać miód, wszystko delikatnie mieszać drewnianą łyżką

Bike By Life
Sernik przekładany z masą ajerkoniakową 686

pieczenia 1 budyń waniliowy Ciasto orzechowe: 10 jajek szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki krupczatki 10 dag posiekanych orzechów 20 dag pokrojonych suszonych śliwek Masa ajerkoniakowa: 3/4l mleka 3 żółtka 2 duże budynie waniliowe (takie na 3/4l mleka) 1/2 szkl cukru 1 margaryna 2 masła 10 dag cukru pudru 1 szkl ajerkoniaku czekolada do polania

Smakołyki Asi
Naleśniki z powidłami w sosie cynamonowym 142

Pomysł na te naleśniki podsunęła mi koleżanka. Zamieniłam w nim tylko zwykły cukier na cynamonowy bo uwielbiam połączenie śliwek i cynamonu. Polecam Wam ten przepis. Naleśniki są przepyszne, rozpływają się w ustach a podczas ich duszenia roznosi się wspaniały cynamonowy zapach, który sprowadza wszystkie łakomczuchy do kuchni ;) Naleśniki: 250ml mleka 400ml wody   2 jajka 3 łyżki oleju

Smakołyki Asi
Piernik z bakaliami 171

przyprawy do piernika ½ szklanki cukru 3 jajka 1 łyżeczka sody 250 g miodu 150 g masła lub margaryny 1 szklanka kefiru lub jogurtu 200 g pokrojonych bakalii: suszone morele, śliwki, rodzynki, żurawina, migdały, orzechy. Sposób wykonania: Mąkę zmieszać z kakao, sodą i przyprawą do piernika. Miód rozpuścić razem z masłem lub margaryną i wystudzić. Białka utrzeć na sztywno. Pod koniec

Na słodko lub wytrawnie
Lidl na święta 91

taniny przyjemnie krągłe. Kwasowość umiarkowana. Przyjazne wino za rozsądną cenę. Château de Carles Fronsac 2008 (49,99 zł) Nos jest bardzo intensywny wręcz gęsty. Znajdujemy tu aromaty śliwek, czerwonych owoców, ziół. Jest dobrze zrównoważone. Taniny są przyjemne nienachalne. Idealne na świąteczny obiad. Zdecydowanie dekantować przed podaniem. Châteauneuf-du-Pape Cuvée des Félibres 2011 (89,99 zł) W nosie dominują intensywne

królestwo garów
Bigos 283

niedużym ogniu (mieszaj od czasu do czasu, dolej troszkę wody, jak wyparuje), aż kapusta będzie odpowiednio miękka. Pod koniec gotowania przypraw solą i pieprzem (dużo ludzi dodaje także suszone śliwki, owoce jałowca, jedną łyżeczkę kminku, chili, majeranku i/lub kolendry). Wtedy też możesz wlać do garnka czerwone wino, a na samym końcu dodaj przecier pomidorowy i dobrze wymieszaj. Bigos doprawiaj

PaleoSMAK
Wigilijny kompot z suszu 94

suszu Ten kompot musi być obowiązkowo na wigilijnym stole,podaje go często jako zupę owocową z makaronem. Składniki: 200 gram suszonych jabłek 200 gram suszonych gruszek 100 gram suszonych śliwek 3 litry wody miód do smaku 5 gożdzików  Sposób przygotowania: Owoce suszone zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, aby owoce napęczniały.Wstawiamy na gaz i gotujemy na małym

Bajeczna Kuchnia
Ule Karoliny 134

Masa bakaliowa: 0,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich 0,5 szklanki posiekanych migdałów 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki pokrojonej skórki pomarańczowej 0,5 szklanki pokrojonych suszonych śliwek 0,5 szklanki miodu płynnego Krem: 700 ml. mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 150 gram cukru 1 cukier waniliowy 375 gram masła roślinnego kieliszek rumu Dodatkowo

Bajeczna Kuchnia
Powidła mirabelkowe 138

mirabelek żółtych 2 kilogramy cukru Sposób przygotowania: Mirabelki należy umyć i wypestkować.Najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa.Przełożyć do garnka z grubym dnem,zasypać cukrem i smażyć śliwki co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliły.Powidła smażyć około dwóch godzin.Przez kolejne dwa dni powidła zagotować i zdjąć z ognia.Gorące powidła ponakładać do słoików i zakręcić

Bajeczna Kuchnia
Makowiec bez maku! 169

ORZECHOWA: - 2 szklanki orzechów włoskich - 1/2 buteleczki aromatu migdałowego  - 3 łyżki miodu - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 1/3 kostki masła - 4 łyżki brązowego cukru - 1 duże jajo - 3 suszone śliwki WYKONANIE: ROZCZYN:  do kubeczka wlej połowę mleka, dodaj drożdże plus 3 łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszaj.  Mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej płyn na rozczyn, wymieszaj z częścią

SMYKWKUCHNI
Owocowe kinder party 145

obciążające dla portfela niż batoniki i chipsy, a przy tym błyśniecie przed rówieśnikami swojej pociechy pomysłowością i poczuciem humoru :) Składniki - ilość jest uzależniona od ilości małych gości pomarańcze banany śliwki kiwi mandarynki marchewka papryka truskawki sałata ogórek owoce suszone (gruszki, jabłka)   jednym słowem, to co w danym momencie jest dostępne Sprzęt multi szatkownica Tupperware - do zrobienia tulipanowych kwiatków

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Powidła śliwkowe 138

weekendzie proponuję przepis na powidła śliwkowe, mmm moje ulubione, szczególnie niezastąpione do chałwowca. W tym roku wyjątkowo ze swoich śliwek. Przepis pochodzi z książki 153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Ciastka pina colada 194

torebki w pobliżu jednego z dolnych rogów; odciąć róg i wyciskać krem prze otwór). Ciastka posypać cukrem pudrem. ------ Podobne: Bananowce bez pieczenia Pasteis de nata Wiatraczki serowe ze śliwkami     Wspominając dni spędzone w Hiszpanii, nie sposób nie dorzucić tutaj kilku zdjęć. Zdjęcia z Katalonii (Barcelony i Lloret de Mar) możecie zobaczyć tutaj , a w tym miejscu zdjęcia

Weekendy w domu i ogrodzie
Świąteczny piernik z musem śliwkowo-pomarańczowym 165

Wybierzcie ulubiony deser i wprowadźcie świąteczny nastrój do Waszego domu już dziś :) Mus: 1 słoiczek powideł śliwkowych  skórka i sok z jednej sparzonej pomarańczy  100 g suszonych śliwek 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki mocno podgrzać. Zmiksować. Wystudzić - mus stężeje. Ciasto: 150 g masła 150 g czekolady gorzkiej 100 g miodu 3 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika

Chocolate Muffin Blog

Proponowane wyszukiwania