śliwka - 11236 przepisów (strona:555/750)

Miód pitny - dwójniak maliniak 167

wydobywa delikatnie zawarty w miodzie alkohol. Mimo iż miód ten nazywa się Maliniak, ja wyczuwam aromat pozostawiony z dymu wędzarnianego. Po degustacji nasuwa mi się smak i aromat wędzonej śliwki. Zatem świetnie ten trunek będzie komponował się przede wszystkim z kaczką ale także i wieprzowiną (np. z żeberkami, golonką). Rzeczową kaczkę piekłbym w piekarniku, a pod koniec pichcenia rozprowadziłbym miód

Right Behind The Kitchen
Pani Walewska 418

łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g. masła kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie) dżem np. śliwkowy bakalie, np. rodzynki, orzechy włoskie, suszone śliwki, morele, prażone pestki słonecznika, dyni, płatki migdałowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na pół. Przygotować bezę: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Murzynek ze śliwkami 115

Klasyczne jesienne ciasto - bardzo łatwe do przygotowania i bardzo smaczne - i to przez kilka dni. Polecam wykorzystanie śliwek węgierek, które naprawdę dobrze komponują się z kakaowym smakiem. Ja przygotowałam to ciasto na weekendowy wyjazd ze znajomymi szukając czegoś co dobrze zniesie podróż i zachowa świeżość przez kilka dni. Zniknęło całe

Milion Smaków
Chleb Justyny Steczkowskiej (z kaszą gryczaną) 154

łyżka miodu 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki ciepłej wody (dodałam około 2 szklanek; ilość zależy od rodzaju mąki) 50g kaszy gryczanej Dodatkowo: ziarna słonecznika, pestki z dyni, otręby, śliwki suszone (wg gustu; osobiście dodałam garść pestek z dyni) Opcjonalnie: sezam, czarnuszka do posypania (posypałam zmieloną czarnuszką) Do ciepłej wody pokruszyć drożdże, dodać miód i wszystko wymieszać tak, aby się

Di gotuje
Barmbrack – proste irlandzkie ciasto na Halloween 113

łyżeczka przyprawy do piernika ·          12 daktyli ·          12 śliwek ·          100g rodzynek i/lub żurawiny suszonej ·          100 g skórki kandyzowanej ·          2 garście jagód

Bazując na smaku
Sernik leko cytrusowy z sosem śliwkowym. 144

sernik delikatnie wyłożyć na wierzch śmietanę i wstawić do piekarnika na kolejne 10-15 min. Kiedy jest gotowe wyjąc wystudzić i chłodzić min 3 godz w lodówce. Sos śliwkowy: Śliwki wypestkować pokroić i trochę posłodzić. Dodać odrobinę mielonego kardamonu. Jak się chce można dodać trochę wina czerwonego i podgotować całość. Zmiksować blenderem dosmaczyć i gotowe

Malinowe Pocałunki
GULASZ Z SUSZONYMI OWOCAMI I CURRY 181

niej pokrojone w kostkę mięso i podsmażyłam. Wlałam do tego szklankę bulionu i gotowałam na małym ogniu. W międzyczasie pokroiłam drobno:  parę ząbków czosnku   suszone śliwki suszone figi  i suszone morele. Dodałam owoce do mięsa razem z rodzynkami. Teraz przyprawy: sól,pieprz,ostra papryka,imbir, curry . Napiszę o niej trochę-to mieszanka przypraw (czyli masala

potrawyregionalne
PIECZONY UDZIEC Z INDYKA Z MORELAMI 161

Można również dodać pastę curry Dodałam trochę masła i podlałam wodą. Wszystko dokładnie wymieszałam. Powyższe zdjęcie jest już z innego obiadku,gdzie dodałam  również oprócz moreli pokrojone suszone śliwki. Naczynie żaroodporne przykryłam i piekłam około 1,5 h  w temp.180 stopni co jakiś czas przekręcając i podlewając wodą. Na koniec piekłam już bez przykrycia i wtedy indyk przybrał

potrawyregionalne
TARTA Z WARZYWNYM NADZIENIEM 142

owocami) jak i słone. Jest dobra na każdą okazję, zarówno na gorąco jak i po przestudzeniu. Polecam również przepisy na tarty: ze szpinakiem z truskawkami z masą migdałową ze śliwkami z owocami lata z jabłkami francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami   Ile ludzi tyle wariacji i pomysłów na nadzienie. Ja proponuję poniższe: Ciasto

potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ 2917

Można je zmniejszyć jeśli nie chcecie go aż tak dużo. Zapraszam również na inne drożdżowe ciasta CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI   STRUCLĘ SEROWĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM Składniki: 1 kg. mąki 10 dkg drożdży 4 jaja 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru (można więcej jak wolicie słodsze) 1 kostka margaryny

potrawyregionalne
KURCZAK ZAPIEKANY Z MORELAMI I ŚLIWKAMI 118

przepis tylko z indyka możecie zobaczyć TU . Dziś mała modyfikacja...po pierwsze inny ptak ;)   po drugie dodałam warzywa. Składniki: podudzia z kurczaka marchew pietruszka suszone morele suszone śliwki przyprawa prowansalska do kurczaka parę ząbków czosnku majeranek sól,pieprz,słodka czerwona papryka masło do podsmażenia Kurczaka podsmażyłam na maśle. Przełożyłam go do żaroodpornego naczynia. Podudzia posoliłam,posypałam pieprzem,przyprawą

potrawyregionalne
TARTA Z JABŁKAMI 153

Tarty można robić z różnymi sezonowymi owocami i warzywami. Polecam inne pyszne tarty: z truskawkami  z owocami lata francuską z jagodami i serkiem mascarpone z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki: Ciasto 25 dag mąki 14 dag masła + około łyżeczki do formy szczypta soli kilka łyżek zimnej wody Nadzienie

potrawyregionalne
CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z NADZIENIEM 114

polecam. Naprawdę bardzo łatwo i szybko się je przygotowywuje. Mnie zależało na czasie, więc zrobiłam tylko nadzienia z budyniu i jabłka. Ale przepyszne są również z powidłami,czekoladą, śliwkami lub brzoskwiniami. (Jak zrobię następnym razem to... pokażę;-) Składniki: płat ciasta francuskiego jabłko budyń waniliowy cynamon cukier brązowy jajko cukier puder do posypania W garnku przygotowałam budyń waniliowy

potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA 225

ciasto. Wstawiłam formy do nagrzanego piekarnika. Piekłam około 50 minut w temp.180 stopni. Smacznego! Polecam również: ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami ciasto drożdżowe z borówką amerykańską ciasto drożdżowe ze śliwkami      ciasto drożdżowe z rabarbarem

potrawyregionalne
TARTA ZE SZPINAKIEM 149

jeść na gorąco, ale równie pysznie smakuje odgrzewana w piekarniku. Polecam również przepisy na tarty: z owocami lata z truskawkami z jabłkami   z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem francuska z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na kruche ciasto: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko  Składniki

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania