warzywa - 14856 przepisów (strona:532/991)

Kasawa - raz dziennie 102

przyjemnością. Po kilku minutach milczenia nasz przewodnik powrócił do formy mówiąc: - Nasze dzieci jedzą tylko raz dziennie, do tego każdego dnia to samo - kasawę. - Nie jedzą mięsa, rzadko inne warzywa. Na wyspie mało co rośnie, ginie las, wymierają zwierzęta - snuł opowieść.  Michał Kruszona "Uganda. Jak się masz, muzungu

Jadło i czytadło
103. Zielona zupa szpinakowa 105

litry Cebula 1 sztuka Czosnek  5-6 ząbków Świerzy szpinak 300 g Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa Przygotowujemy bulion warzywny według przepisu na opakowaniu lub robimy ze świeżych warzyw. Cebulę drobno siekamy i dusimy na oleju na patelni. Kiedy już będzie miękka dodajemy posiekany czosnek i świeży szpinak. Dusimy do miękkości  Doprawiamy. Zawartość naszej patelni wrzucamy do garnka

Jadło i czytadło
108. Sałatka puszkowy mix 167

puszka kukurydzy 1 puszka fasolki 1 puszka ananas 1 słoik selera 1/2 szklanki ugotowanego ryżu majonez sól, pieprz Ananasa pokroić w paseczki, pozostałe warzywa dokładnie odcedzić, wymieszać wszystko razem, przyprawić i dodać majonez

Jadło i czytadło
142. Bób z kiełbasą 113

Nadszedł już sezon na bób! Dotąd jedyną znaną mi potrawą z tego warzywa to bób z wody polany masełkiem z bułką tartą, lub też sałatka z bobu. Danie z kiełbasą jest równie smaczne, pod warunkiem, że kiełbasa nie będzie królowała nad bobem i nie zabije jego smaku. Zresztą sami musicie sobie wyważyć te proporcję. 0,5 kg bobu

Jadło i czytadło
146. Pomysłowa dekoracja - krówka - cz. 1 143

posty. Do zrobienia krówki potrzebujemy: mały, okrągły pomidor natka pietruszki lub szczypiorek coś czarnego np. bakłażan, duża oliwka, czarna rzepa coś białego np. ugotowane białko jajka, rzodkiewka Z podanych warzyw musimy wyciąć małym ostrym nożem następujące elementy (zdjęcie poniżej) a potem tylko odpowiednio je złożyć i krówka gotowa

Jadło i czytadło
152. Pomysłowa dekoracja - króliczek - cz. 3 186

przygotować takiego króliczka potrzebujemy: ogórka zielonego, pomidorka koktajlowego, dwa ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego, rzodkiewkę, szczypiorek. Warzywa kroimy tak, jak przedstawia to zdjęcie poniżej. Pomidorka lekko ścinamy od spodu, aby się lepiej trzymał. Inne dekoracje znajdziesz tutaj

Jadło i czytadło
153. Bakłażanowy rarytas 163

Całkiem niedawno odkryłam, jak wspaniałym warzywem jest bakłażan. Zakochałam się w nim. Poniżej efekt mego z nim "romansowania". 1 duży bakłażan 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 400 g mięsa mielonego 1 duża cebula 2  łyżki przecieru pomidorowego 1 opakowanie sosu bolońskiego z paczki olej sól, pieprz, majeranek Bakłażana pokroić na plastry (wzdłuż) o grubości

Jadło i czytadło
157. Danie carry z patelni 108

inna curry, sól, pieprz, olej do smażenia Cebulę kroimy w kostkę i dusimy, dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, przyprawy i pieczarki, po ok. 15 minutach wrzucamy warzywa i suchy makaron, zalewamy 1 szklanką gorącej wody i dusimy aż makaron zrobi się miękki

Jadło i czytadło
164. Surówka na zimę 303

Już teraz warto pomyśleć o zapasach na zimę. Gdy zabraknie świeżych warzyw, gotowa surówka okaże się zbawiennie smaczna i przypomni nam się lato. 3 kg białej kapusty 3 cebule - pokroić w kostkę 3 marchwie - zetrzeć na tarce 3 łyżki musztardy Zalewa: 1/2 szklanki oliwy 3/4 szklanki octu 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Składniki zalewy zagotować i gorącym płynem

Jadło i czytadło
169. Mus z bobu 89

Bób to moje ulubione warzywo, ugotowane i podane z masełkiem i bułką tartą... rewelacja, ale spróbujcie musu z bobu, podany z pieczywem... niebo w gębie! Na 1 porcje: 3 garści bobu 1 cebula 2  łyżeczki oliwy z oliwek 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka masła liście kolendry 1/2 pomidora sól, pieprz Bób gotujemy ok 5-6 minut

Jadło i czytadło
164. Śledzie w zalewie miodowo-musztardowej 166

soli. Następnie kroimy je w kawałki grubości około 1cm. Cebulę kroimy w piórka, ogórka w plasterki a pomidora w półplasterki. Musztardę mieszamy z miodem i olejem, dodajemy śledzie i warzywa, mieszamy.  Gotowe śledzie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. UWAGA: Panie, które stosują w kosmetyce oleje do pielęgnacji cery, zachęcam do wypróbowania oleju słonecznikowego. Ja do tej pory stosowałam

Jadło i czytadło
175. Temperówka do warzyw - kwiatek z rzodkiewki 113

Będąc ostatnio na bazarku udało mi się zakupić temperówkę do warzyw, dzięki której można wyczarować takie oto kwiatki

Jadło i czytadło
Surówka z cykorii i pora 173

Bomba witaminowa na jesienną słotę pod postacią mało popularnej cykorii - TAK, bo  cykoria pomimo, że jest sycąca, jest warzywem niskokalorycznym, 100 g cykorii to tylko 17 kcal, możemy się więc zajadać nią bez ograniczeń. Zawiera witaminy, składniki mineralne, węglowodany i nie tylko ... 2 cykorię 1/2 pora 1 mała marchewka 1 twarde jabłko 1 łyża majonezu sól, pieprz Cykorię poszatkować

Jadło i czytadło
Brukselka w cieście francuskim i szynce parmeńskiej 91

mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną wodą i pozostawić na godzinę. Następnie brukselkę gotować przez 8 minut w osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Po ugotowaniu warzywo odcedzić i pozostawić do schłodzenia. Ugotowaną brukselkę zawinąć w plastry szynki. Ciasto francuskie pociąć w paski i owinąć nimi każdą z brukselek. Zapiekać razem z całymi gałązkami pomidorków do zezłocenia

Jadło i czytadło
Szaszłyki z brukselki 172

mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną wodą i pozostawić na godzinę. Następnie brukselkę gotować przez 5 minut w osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Po ugotowaniu warzywo odcedzić i pozostawić do schłodzenia. Brukselkę i pomidorki przekroić na pół. Ser pokroić na 20 kawałków. Szaszłyki nadziewać na wykałaczki tak aby rozpołowiona brukselka była po bokach a w środku

Jadło i czytadło