warzywa - 14856 przepisów (strona:535/991)

Kurczak w kremowym sosie marchewkowo-pieczarkowym 269

ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pieczarki kroimy w kostkę i siekamy w rozdrabniaczu. Marchew mieszamy z pieczarkami. Wodę, śmietanę oraz wszystkie przyprawy dokładnie łączymy ze sobą. Dokładamy warzywa i zalewamy filet. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 200*C. Pod koniec możemy zdjąć folię i zapiec  aby ładnie wierzch się zarumienił

VioletoweKucharzenie
Kąski z kurczaka 196

następnie w wybranej panierce: z kostki rosołowej, z przyprawy do mięsa, z płatków kukurydzianych, z panierki klasycznej. Wszystko smażymy na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kąski idealnie smakują z warzywami (pomidor, ogórek, czerwona cebula, oliwki) oraz sosem czosnkowym (pół jogurtu naturalnego, kilka łyżek majonezu i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

VioletoweKucharzenie
Chińczyk 362

Szybki i bardzo prosty pomysł na chińskie danie. Wystarczy kurczak, mieszanka warzyw, trochę przypraw, ryż i gotowe. Obiad idealny dla zabieganych:-) 450 g filetu z kurczaka Przyprawa do kurczaka 500 g mieszanki chińskiej Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 1 łyżka sosu sojowego 100 ml wody 250 g ryżu Kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą

VioletoweKucharzenie
Zupa ziemniaczana z parówkami 555

parówek, 4 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka selera, por, 2 duże cebule, 5 ząbków czosnku, 5 listków laurowych, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, chilli Przygotowanie: 1. Warzywa myjemy, marchewki, pietruszkę, selera, por , a następnie obieramy. 2. Do 2 litrów wody dodajemy wyżej wymienioną włoszczyznę . Dodajemy kilka liści laurowych oraz kilka ziaren ziela angiel skiego. Gotujemy wywar

Kuchnia Pełna Pasji
Barszcz czerwony czysty (na zakwasie) 195

suszony sól Sposób wykonania: 1. Buraki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej. Zalewamy wrzątkiem 1 cm powyżej buraków. 2. Do wywaru dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obrane i pokrojone warzywa: cebulę i marchewkę. Gotujemy, aż marchewka będzie prawie miękka. Następnie dodajemy wywar z zaparzonych buraków i połowę tartych buraków i zakwas. Zagotowujemy. 3. Barszcz doprawiamy mielonym kminkiem, octem, solą

Kuchnia domowa Ani
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem 191

odrobiną bułki tartej (opcjonalnie) i wyłożyć pierwszą warstwą ziemniaków. Nałożyć na nią połowę zawartości patelni i zalać 1/2 powstałego sosu. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę talarków i reszty podsmażonych warzyw. Dodać kolejno kawałki łososia, rozdrobniony kalafior i ostatnią warstwę ziemniaków. Polać resztą sosu. Na koniec podsypać startym serem mozzarella. Piec przez ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Kuchnia Ellie
Polędwica wieprzowa z ziemniakami i purée brokułowym z tajina 217

powstaje podczas gotowania brokułów, więc go nie wylewamy) Ziemniaka ze składników na purée - gotujemy Brokuły również gotujemy, do miękkości. Wywaru nie wylewamy! Ziemniaka ubijamy z posiekanym koperkiem Ugotowane warzywa - odstawiamy Tajiny moczymy w chłodnej wodzie ok. 30 minut nie może być zimna i nie może być gorąca!) Ziemniaki ze składników kroimy najpierw na ósemki... ... a potem te ósemki jeszcze

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą i tahini 255

przyprawami. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20-30 min., aż ciecierzyca stanie się lekko chrupiąca. Zaglądaj do niej do jakiś czas i przemieszaj raz czy dwa. Gdy warzywa na zupę się przesmażą, wlej bulion, doprowadź zupę do wrzenia, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez ok. 30 min.  W miseczce wymieszaj pastę tahini

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasolka po bretońsku z wolnowaru 204

nawet nie wiem jakie przyprawy dodał] i jeszcze dalej się gotowało...Pyszne było...zawsze jest smaczniejsze jak ktoś inny przygotuje jakieś danie.. 30 dkg fasoli  2 łyżki warzyw suszonych 50 dkg kiełbasy  15 dkg boczku wędzonego  2-3 łyżki koncentratu pomidorowego  4 ząbki czosnku  1 cebula  1 łyżka mąki  sól, pieprz

Moje domowe kucharzenie
Zupa szczawiowa z lanymi kluskami i karmelizowaną fasolką szparagową. 200

czosnku -por cały -kawałek kapusty włoskiej -cebula opalona -natka pietruszki -sól -ziele angielskie -liście laurowe -pieprz czarny ziarnisty Mięso umyte zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy białko. Dodajemy warzywa i inne w/w przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 2,5h. Pod koniec dorzucamy łyżkę soli (na około 4 litry bulionu). Pozostałe składniki: -słoiczek szczawiu -fasolka szparagowa żółta

BaRepas
Surówka z pora i papryki 293

kompozycji jest ogromny i zapewne każdy ma swoje ulubione. Surówka z pora i papryki należy do moich ulubionych. Poza walorami smakowymi por ma właściwości odżywcze i zdrowotne. Biała część warzywa jest bardziej delikatna, natomiast zielona ostrzejsza w smaku i zawiera więcej olejków eterycznych i witamin. Olejki te pobudzają łaknienie i aktywują układ trawienny. Por jest źródłem soli mineralnych, szczególnie wapnia

mojewypiekiinietylko
Lekka sałatka z fetą gotowa w 3 minuty:) 367

przygotowania:) Lekka sałatka z fetą Składniki: sałata lodowa ser feta wersja light 6 rzodkiewek 3 ogórki korniszony 1 pomidor Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki, dodać pokrojone w kostki warzywa i ser. Całość wymieszać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Dietetyczny hamburger 521

dodatku tłuszczu). Jogurt naturalny wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, świeżą bazylią oraz pieprzem. Bułkę rozkroić, podgrzać w opiekaczu lub na patelni, a następnie posmarować sosem czosnkowym. Ułożyć warzywa, mięso oraz ser.  Smacznego

Fit-amina
Szpinakowe naleśniki z nadzieniem z mięsa drobiowego 484

Bardzo smaczna zmiana :) Zamiast klasycznych naleśników są naleśniki szpinakowe z mielonym indykiem i warzywami. Bardzo sycące... Składniki na 10 naleśników: 400 ml mleka 150 ml wody 2 szklanki mąki 1 szklanka mrożonego szpinaku (mój był w kostkach) 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek sól Składniki na farsz: 500 gramów mięsa mielonego z indyka 100 ml miąższu z pomidorów

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pomarańcze i marchewka to para doskonała, z której możesz zrobić sos 179

Owoce i warzywa staram się kretywnie wykorzystywać do różnych celów. Sezonowe pomarańcze Navel , moje ulubione, wykorzystałam do zrobienia aromatycznego i bardzo zdrowego sosu, który można przerobić na zupę. Sos można dodać do mięs, ryb lub tofu. Jeżeli chcecie użyć ten przepis jako zupę, po prostu dodajcie proporcjonalnie większą porcję wody oraz pozostałych składników. Przepis można modyfikować przez dodanie większej ilości

Jem więc Jestem