Czerwiec to również sezon kalarepy. Mam wrażenie, że jest to lekko zapomniane warzywo, a pojęcia nie mam dlaczego. Może w wersji dzisiejszych kotlecików zachęce kalarepkowych niejadków. Składniki: 4 kalarepki, 2 jajka, ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej, ½ szklanki bułki tartej, 10 dag żółtego sera, sól do smaku, masło do smażenia. Wykonanie: Kalarepkę umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie schłodzić, pokroić
Tradycyjna Kuchniaobieramy i siekamy, papryczkę pozbawiamy nasionek i drobniutko siekamy. Wszystko przesmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. W międzyczasie obieramy mango i kroimy je na mniejsze kawałki. Na patelnię z warzywami wkładamy smażonego kurczaka, dodajemy przyprawy i sos, wrzucamy mango i smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut, aż wszystkie smaki się połączą
Kulinarne przygody Gatityktórą piecze się albo dusi powolutku przez przynajmniej kilka godzin a czasami nawet dobę. Czulent to danie bogate w smaku bo zawiera nie tylko mięso i kaszę, ale także warzywa i przeróżne aromatyczne przyprawy. Jest rozgrzewający i bardzo pożywny. Do tego dania doskonale nadaje się wołowina, ale może być także mięso drobiowe. Robiłam jakiś czas temu czulent z gęsiną
Smaczna Pyzaszklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko Przygotowanie: Pieczarki oraz cebule obieramy i wraz z kapustą ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy. Warzywa podsmażymy na łyżce oleju aż woda odparuje, po czym odkładamy do ostygnięcia. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, zieleniną, bułka tartą i podsmażoną kapustą, pieczarkami, cebulą, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą
Symfonia smakowadobroci niektórych sezonowych owoców i warzyw, możemy się cieszyć dosyć krótko. Dlatego tak ważnym jest, by wykorzystać ten czas do maksimum. Rabarbar w końcu zagościł i w mojej kuchni. Jako że jest lekko kwaśny, zestawiłam go na pysznym kruchym cieście ze słodką bezą. Powiem szczerze, że pierwszy raz próbowałam tarty w takim wykonaniu, tym bardziej jestem dumna jak pyszne smaki
Mój Smak na Życiejuż nieraz wspominałem, grillowanie nie kończy się na mięsiwach czy co gorsza na samej kiełbasie (a znam takich) grillowanie to również grillowane warzywa czy owoce z których można przygotować proste i smaczne desery. Zobaczcie jak banalny jest przepis na grillowanego ananasa za którego dałem 6zł. Składniki : owoc ananasa 4 łyżeczki wiórków kokosowych Przygotowanie : Ananasa kroję na ćwiartki - staram się
Mechanik grillujesmażyć na małym ogniu, parę minut aż cebula zmięknie ale nie zacznie brązowieć. Dodać drobno pokrojoną paprykę, podsmażać jeszcze moment. Dodać cieciorkę, szparagi, ziemniaki, przemieszać. Masę jajeczną wylać na warzywa na patelni. Przykryć, smażyć na małym ogniu. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wstawić patelnię do środka bez przykrywania. Piec
Stare Garypomidory kilka grzybków konserwowych 2 łyżki oliwy, ulubione przyprawy WYKONANIE: kaszankę obieramy z jelita, folię aluminiową smarujemy oliwą, kładziemy na nią kaszankę, wokół kaszanki kładziemy wszystkie warzywa, grzybki, posypujemy przyprawami i na grilla, grillujemy 15-20 min. ; na rozgrzanym węglu
Kuchnia Beatymiędzyczasie kroimy w paseczki kotlety sojowe, wrzucamy do miski i obtaczamy w mące. Tak przygotowane podsmażamy na patelni aż się przyrumienią. Ogórki kroimy w paseczki i dodajemy do reszty warzyw. Dodajemy koleją szklankę wody, doprawiamy do smaku, dorzucamy paseczki sojowe, mieszamy i gotujemy jeszcze jakieś 3 minuty aby sos zgęstniał. Podajemy z ryżem, kaszą lub po prostu z pieczywem. Misiek
greenscarfdzisiejszy tylko sklep internetowy www.dowarzyw.pl ma największy wybór blach Crusty Bake. Jeden tylko sklep posiadał, ale tylko formę do tarty. Tamtego nie znam, więc nie mogę nic napisać. Do Warzyw polecam z czystym sumieniem. Wielu z Was robiło już tam zakupy i miło mi było czytać, jak pisaliście, że faktycznie jest to sklep z ogromnym asortymentem, wciąż poszerzającym swoją ofertę
Blondynka GotujeChrupiące świeże ogórki krótko marynowane w słodko-pikantnej zalewie w stylu koreańskim. Przypadną do gustu wielbicielom surowych warzyw, którym znudziła się mizeria :) Zalewę można przygotować wcześniej, a ogórki zrobić tuż przed podaniem. Nie zajmie to więcej, niż 10 minut. 6 ogórków gruntowych (długości około 10 cm ) 5 łyżek oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego ¼ łyżeczki soli
Trzeci talerzotrzymałam! Wszystkie mi bardzo smakowały, ale ten przebił każdego z kolei :D Dobór składników i przypraw sprawił, że całość wyszła genialnie smaczna! Mix soczewicy i kaszy jęczmiennej plus mnóstwo warzyw, a także dodatek ulubionych przyprawi i ziół dało w efekcie niesamowity smak! Wszystko razem świetnie współgrało i nieziemsko smakowało :D Konsystencja: Nie mam żadnych zastrzeżeń! Danie po uwodnieniu
Zdrowie na języku :Psię ekspresowe w wykonaniu. Takim też sposobem, po długim dniu pracy, przygotowałam szybkie grillowane kotlety schabowe z kostką z pysznym chutneyem rabarbarowym z jabłkiem i żurawiną podane z wiosennymi warzywami. Polecam! Scroll down for recipe in English Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym (4 porcje) Składniki: 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
karmelowyprzydomowym ogródku o tej porze roku. Składniki : sałata (u mnie Królowa lata, typ s. lodowej) kilka sporych liści mięty garść kopru garść liści botwinki olej rzepakowy ocet winny Warzywa porządnie opłukać i osuszyć. Sałatę, miętę i botwinkę porwać na mniejsze kawałki. Koper pokroić na drobno. Tuż przed podaniem polać olejem i octem. Wymieszać. Na deser można podać mieszankę owoców sezonowych
Weekendy w domu i ogrodziektoś jeszcze jakimś cudem nie zauważył, oświadczam - kocham rabarbar . Dla mnie to po prostu ideał - po pierwsze, tradycyjnie dodajemy go do ciast i kompotów, a okazuje się, że jest warzywem. Samo to jest wystarczająco intrygujące, żeby sięgnąć po zielono-różowe łodygi na straganie. Jest piękny i dostojny, i kwaśny jak diabli. Zdecydowanie ma charakter. Nadaje się nie tylko do klasycznych
Pożeraczka, czyli raz adobrze