Jako dodatek do obiadu zazwyczaj przyrządzam surówkę ze świeżych warzyw (głównie w okresie letnim), a w zimie oczywiście korzystam ze swoich zapasów zimowych w postaci przetworów. Często jednak na talerzu, w towarzystwie ziemniaczków i mięsa znajduje się pyszna kapusta zasmażana. Tradycyjnie w przecierze pomidorowym. Dziś jednak nieco zmodyfikowałam ten przepis. Składniki: 1 mała główka kapusty ½ szklanki soku buraczanego ½ szklanki śmietany
Tradycyjna KuchniaCykoria to warzywo, które nie jest jeszcze tak popularne. Choć szczerze mówiąc dziwi mnie to- przede wszystkim ze względu na jej pyszny smak, wiele wartości odżywczych i niską cenę. Przedstawiam zatem ekspresową, smaczną i bardzo zdrową zupkę. Składniki: ½ kg cyrkonii 2 pory 2 łyżki masła 4 ziemniaki 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego (bez glutenu) Sól Pieprz Wykonanie: Cykorię
Tradycyjna Kuchniapłatków migdałowych Wykonanie: Marchewkę i ziemniaki obrać pokroić w kostkę, zalać wywarem i ugotować na wolnym ogniu. Cebulę pokroić, zeszklić i udusić na maśle. Następnie wymieszać z ugotowanymi warzywami, wystudzić i zmiksować. Przyprawić do smaku i posypać startym serem migdałami
Tradycyjna Kuchniapieczarek Sól, pieprz Majonez, szczypiorek Wykonanie: Marchewkę umyć, obrać zalać osolonym wrzątkiem z mlekiem i ugotować. Pieczarki oczyścić , opłukać, pokroić w plastry i również ugotować. Następnie ugotowane i ostudzone warzywa dowolnie posiekać, połączyć z kaparami i doprawić do smaku. Całość polać majonezem, posypać szczypiorkiem. Sałatka marchewkowa w majonezie z szynką Składniki: ½ kg marchewki 1/3 szklanki mleka 10 dag szynki drobiowej
Tradycyjna KuchniaSól do smaku Natka pietruszki Cytryna Wykonanie: Filety opłukać, skropić sokiem z cytryny i odstawić na pół godziny. W tym czasie również namoczyć śliwki w odrobinie wody. Następnie opłukać warzywa obrać, pokroić, połączyć ze śliwkami i ugotować z przyprawami. Pod koniec gotowania włożyć rybę i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki i można podać
Tradycyjna Kuchniałuskanego grochu 2 marchewki 1 pietruszka 3 ząbki czosnku 5 suszonych grzybów Sól Pieprz Majeranek Natka pietruszka Wykonanie: Groch z grzybami namoczyć, po czym podgotować z przyprawami. Wrzucić pokrojone warzywa, w razie potrzeby doprawić i ugotować do miękkości w 3 l wody. Do ugotowanej zupy włożyć pokrojone śledzie i po 10 minutach, gdy zupa się „przegryzie smakiem” podać na stół
Tradycyjna Kuchniakotletów sojowych 3 marchewki 1 pietruszka 2 ząbki czosnku Sól, pieprz, natka pietruszki 1 kostka rosołowa 1 łyżeczka majeranku Wykonie: Kotlety przyrządzić według opisu na opakowaniu. Mięso drobiowe z warzywami ugotować i doprawić do smaku. Zimne mięso drobiowe i sojowe pokroić na paski. Włożyć ponownie do rosołu i przyprawić do smaku
Tradycyjna Kuchniapodaję z grubymi kluskami. Tym razem nieco zmodyfikowałam to danie, zastępując kluski domowymi pulpetami. PS. Ser żółty można zastąpić serkiem topionym. Smakuje równie dobrze Składniki: 6 szklanek wywaru z warzyw 25 dag śmietanki 18% 2 żółtka 4 łyżki startego sera żółtego ½ kg mięsa drobiowego 1 jajo ¼ szklanki grysiku Sól, pieprz ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka Wykonanie: Mięso na pulpeciki zmielić, dodać
Tradycyjna Kuchniawywaru warzywnego z kostki sól, pieprz gałka muszkatołowa 30 dag mięsa z kurczaka Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, pory w plasterki, natomiast natkę posiekać. Wywar podgrzać, dodać mięso, warzywa oraz zieleninę. Gotować do miękkości około 40 minut. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką
Tradycyjna Kuchnianaturalny 3 ząbki czosnku Szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Ogórka i pomidora pokroić, dodać kukurydzę, oliwki i sałatę. Do jogurtu dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz- następnie wymieszać z warzywami
Tradycyjna Kuchniamąką, dodajemy łyżkę oleju i sól. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy ponownie na ok. godziny minut do wyrośnięcia. Blachę smarujemy olejem, wykładamy ciasto i smarujemy ketchupem (lub koncentratem). Warzywa kroimy i podsmażamy na oleju z przyprawami. Następnie wykładamy na ciasto, posypujemy startym serem i zapiekamy ok. 40 minut w temp. 160 stopni. Polecam także: Pizza ziemniaczana Pizzerinki- mini pizza
Tradycyjna Kuchniacytryny 2 łyżki oliwy Wykonanie salsy: Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, opłukać posiekać. Chilli umyć, przekroić, oczyścić z pestek, posiekać. Do warzyw dodać natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę, zmiażdżony czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Salsę wymieszać, odstawić pod przykryciem na 30 minut
Tradycyjna Kuchniawystarczy dolać odrobinę bulionu i tradycyjna, domowa zupa gotowa. Polecam! Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych, 1 pęczek włoszczyzny, 1 główka czosnku, 3 litry wody, 2 łyżeczki soli. Wykonanie: Warzywa obrać, pokroić w plastry, włożyć do słoja i zalać gorącą, osoloną wodą. Położyć w ciepłe miejsce, przykryć i zostawić przynajmniej na tydzień. Podczas kiszenia zbieramy szumowiny, następnie przelewamy do butelek
Tradycyjna KuchniaChłodnik litewski jest to orzeźwiająca buraczkowa zupa z widocznymi kawałkami świeżych warzyw i przypraw, spożywana na chłodno. Dla zaostrzenia smaku dodałam również pęczek świeżej rzodkiewki. Składniki: 1 ½ litra kefiru lub maślanki, 250 ml śmietany, 1 pęczek botwinki, 10 dag pieczonego mięsa z kury, 2 świeże ogórki, 1 pęczek rzodkiewki, koperek lub szczypiorek, jaja na twardo, sól do smaku
Tradycyjna Kuchnia