warzywa - 14856 przepisów (strona:456/991)

Sałatka z pieczarek i cukinii 139

Podsmażyć cebulę z czosnkiem 3-4 minuty. Dodać cukinię z pieczarkami i krótko przesmażyć razem. Doprawić solą, pieprzem ostrą papryką. Podlać białym winem i poddusić 2-3 minuty  warzywa posypać ulubioną zieleniną ( u mnie mięta) i podawać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Detoks - dzień 2 202

jabłka) kilka rzodkiewek kalarepa ogórki kiszone surówka z marchewki, białej kapusty i pietruszki (wczoraj zrobiłam dużo więc jeszcze i na jutro będzie) herbata z czystka Obiad: kalarepa faszerowana warzywami zielone smoothie  Podwieczorek/przekąski w pracy: sok (marchew, pietruszka, jabłko, imbir) plasterki pieczonego buraka - miały być czipsy, ale mój piekarnik nie chciał ze mną współpracować i za długo to trwało

pyszne zdrowości
Obiad w jesiennych barwach 132

dużej, dojrzałej, twardej cukinii). W międzyczasie ugotuj soczewicę wg przepisu na opakowaniu (np. wrzuć do wrzątku i gotuj 7 minut). Nie doprawiałam jej - lubię "czystą" soczewicę;) Pod koniec duszenia warzyw możesz dodać do nich soczewicę. Ja podałam oddzielnie. Bardzo dobrze smakuje z brązowym ryżem. Bezpośrendio przed podaniem dodaj oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno - bogactwo omega 3:)) Smacznego

pyszne zdrowości
Kilka słów o jarmużu 120

Jarmuż - mało kto o nim słyszał, a jeszcze mniej osób go widziało. A szkoda, bo zdrowy i smaczny:) Kilka słów o jarmużu: Jarmuż jest warzywem z rodziny kapustowatych. Charakteryzuje sie długimi, pomarszczonymi, zielonymi (choć nie zawsze) liśćmi. To własnie liście zawieraja najwięcej prozdrowotnych składników.  Smak ma wyrazisty, lekko pikantny. Co dobrego jest w jarmużu? Witamina C - bardzo duza ilość

pyszne zdrowości
Brukselka inna niż zwykle 152

Przeciwników brukselki jest prawdopodobnie tyle co jej fanów. Słyszałam, że lubienie (bądź nie) brukselki jest uwarunkowane genetycznie. Ja zaliczam się do zdecydowanych zwolenników tego zielonego warzywa:) Tutaj brukselka w odsłonie sałatkowej - trochę inaczej niż zwykle. A nawet bardzo inna, o ciekawym kokosowym aromacie. Brzmi dziwnie? Dla mnie też;) Pierwszy kęs - Hmm, takie inne. Drugi kęs - Rany, ale to jest pyszne

pyszne zdrowości
Szybki sposób na pyszną kolację 400

prostu jeść zdrowo i z umiarem:) Na kolację najelpeij unikać pieczywa (i w ogóle ograniczyć produkty skrobiowe), zwłaszcza jeśli tak jak ja, jesz kolację późno. Lepiej zjeść białko z warzywami - to zapobiegnie odkładaniu się niepotrzebnego tłuszczyku;) Ważne też by w ciągu dnia przestrzegać w miarę stałych pór posiłków i nie czekać z najadaniem się do kolacji. Tu propozycja baaardzo smaczna

pyszne zdrowości
Medaliony z tofu 221

fazie diety MB? Kotlety? Ale tak bez siemienia czy jajka? Da się? Da się! Dla chcącego nic trudnego:) Było pysznie;) Podawać oczywiście z sałatką lub gotowanymi warzywami;) Składniki (na kilka małych kotlecików): 130 g tofu naturalnego łyżka mąki sojowej 5 oliwekj zielonych 1 kawałek razowego żytniego chleba (podsuszonego) szczypta soli sproszkowane suszone pomidory 1-2 łyżeczki tymianek, oregano - razem łyżeczka

pyszne zdrowości
Soczewica na zielono 216

teraz coś na obiad. Soczewica - cenne źródło białka. Danie lekkie i  pożywne, a do tego sycące. Tutaj w moim ulubionym połączeniu z zielonymi warzywami i kolendrą. Kolendra nadaje całemu daniu piękny, orzeźwiający  aromat. Polecam na szybki obiad :) Składniki: Soczewica zielona i czarna - 400 g po ugotowaniu 3 szalotki 6-8 ząbków czosnku 100 g szpinaku 100 g jarmużu

pyszne zdrowości
Hummus i hummus bakłażanowy 211

Hummus - danie wywodzące się z Bliskiego Wschodu coraz bardziej popularne u nas. Idealnie nadaje się do kanapek, pasuje też do surowych lub pieczonych warzyw jako dip. Odmian hummusu jest wiele, zapewen tyle ilu jest jego zwolenników. Warto robić hummus w domu bo ten sklepowy jest bardzo drogi. Smakuje pysznie, zawiera sporo dobrej jakości białka. Niestety, do jego wykonania niezbędny jest

pyszne zdrowości
Eksperyment DETOKS! 378

można sobie mocno zaszkodzić. Minimum to 10 dni, maksimum to 6-7 tygodni, ale to już raczej pod kontrolą lekarza.  Podczas postu warzywno-owocowego jemy tylko określone warzywa i owoce (niskoskrobiowe i niskotłuszczowe) w postaci dowolnej, zaleca sie jednak by jeść jak najwięcej surowego, pijemy dużo wody i herbatki ziołowe. Gdy organizm zaczyna sie oczyszczać może wystąpić tzw. kryzys

pyszne zdrowości
Krem z kalafiora, jarmużu na mleczku kokosowym z serkiem kremowym 94

wrzątkiem z dodatkiem cukru i soli (po 1 łyżeczce), odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jarmuż pozostawiamy na cedzaku do odcieknięcia, następnie odciskamy z nadmiaru wody. Jarmuż dodajemy do uduszonych warzyw, dolewamy mleczka kokosowego i całość miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krem podajemy z serkiem kremowym, świeżym tymiankiem

Moniki Smakołyki
ZUPA POROWA Z ŻÓŁTYM SEREM 108

czają się tam miedzy warstwami tony piasku. Następnie pokroić w talarki,przełożyć do garnka. Dodać masło i chwilę podsmażyć. Dołożyć ziemniaki i marchewkę, podlać rosołem. Gotować do miękkości warzyw. Po tym czasie dodać serek topiony, przyprawy. Kiedy serek się rozpuści zaprawić śmietaną i ewentualnie zmiksować na krem. Podawać posypanym serem i grzankami. Smacznego

pieprzny smaczek
ZUPA POMARAŃCZOWA 125

pomarańczą możemy postąpić identycznie, pamiętając, aby wcześniej wyciągnąć z niej pestki. Drugim sposobem jest wyciśnięcie soku i dodaniu go po zmiksowaniu całości. Całość zalewamy wodą, tak aby przykryć wszystkie warzywa i owoce. Gotujemy, aż marchewka dostatecznie zmięknie, 25-30 minut powinno w zupełności wystarczyć.  Wszystko miksujemy na jednolity krem i doprawiamy przyprawami. Jeśli krem jest dla Was za gęsty

Bananowe Pole
WEGAŃSKIE MIEJSCA: W Gruncie Rzeczy (Warszawa) 128

Również dipy robiły niezłą robotę. Dla Maugo kotlet miał troszkę za dużo kuminu, ale Paszko zjadł z uśmiechem na ustach, zresztą zupkę też wciągnął pierwszorzędnie :) Spróbowaliśmy również kuskusa z warzywami (oliwkami, które Maugo nie lubi i Paszko musiał kończyć już sam), a także z surówką posypaną słonecznikiem i hummusem z dodatkiem pestek dyni. Na deser był tofurnik, bardzo pyszny, bardzo

Bananowe Pole
WEGAŃSKIE MIEJSCA: Krowarzywa (Warszawa) 136

smaku jest bardzo dobra i nie jest zbyt sucha, jak to czasami się zdarza. Zdecydowaliśmy się tez na burgery Warzywex i Quinoex (burger tygodnia). Jednogłośnie ten z warzywami bardziej przypadł nam do gustu ze względu na bardziej charakterystyczne i wyraziste sosy, zaś ten z komosą ryżową był bardziej delikatny w smaku.  Ceny wynoszą

Bananowe Pole

Proponowane wyszukiwania