Papryka to warzywo bardzo uniwersalne, smakuje w każdej postaci i w towarzystwie wielu dodatków. Mój mąż uwielbia faszerowaną mięsem i ryżem, więc staram się dogodzić jego podniebieniu, póki jeszcze trwa sezon. Wiadomo, że teraz jest ona najsmaczniejsza i... najtańsza, chociaż i tak cena zwala z nóg, szczególnie na moim osiedlowym bazarku. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyMiała być kalafiorowa, ale kalafior zniknął z lodówki zanim wróciłam z pracy. Uratowała mnie mieszanina mrożonych warzyw, a zupa wyszła przepyszna :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytydeser po tymiankowych żołądkach z warzywami proponuję zapiekankę z czerstwych bułek i jabłek. Przepis, genialny w swojej prostocie, wypatrzyła na Interii moja koleżanka - dzięki Stella :) Wprawdzie nie jest niskokaloryczny, ale smaczniutki. Ilość jaką wykonałam wystarczyła na cztery porcje, ale podałam ją pół godziny po sytym posiłku, więc nie mieliśmy za wiele miejsca na jej "zapakowanie" J Deser
Kuchenne zapiski Edytynamoczyć kajzerki (jeśli jest go za mało, uzupełnić wodą), osączyć na sicie, nie odciskać. Orzechy zalać wrzątkiem i pozostawić na 10-15 minut, dokładnie osączyć. Mięso, podgardle, wątróbkę, cebulę, warzywa z rosołu i kajzerki przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia. Dodać jajka, doprawić do smaku solą (najlepiej dodawać stopniowo, żeby nie przesolić), pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, bardzo dokładnie
Kuchenne zapiski Edytysmaczny, mięciutki, długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z książki "Domowy Chleb" Yvana Cadiou. Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 120 ml soku z warzyw (użyłam soku warzywnego Fortuna) 100 ml wody łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki drożdży piekarskich (instant) łyżka cukru łyżeczka soli Przygotowanie: Do formy do pieczenia wlać wodę, sok warzywny
Domowa Cookierenka AgiPrze-py-szny. Bardzo podobało mi się to, że kucharze robili oddzielne posiłki dla wegetarian i wegan, i to nie jakieś ugotowane warzywka z torebki, owszem, dania na bazie warzyw, ale bardzo ciekawe i smaczne, np. fasola w sosie pomidorowym z makaronem pełnoziarnistym, grillowane bataty, były też jakieś sojowe kotlety. Osoba z nietolerancją laktozy zawsze dostawała to samo co inni
breakfast of dreamsprzyszło mi na myśl żeby jednak zostać w Warszawie, na prawdę bardzo chciałam wrócić do domu, wyspać się, poleniuchować, zjeść normalny obiad (mam dość ryżu/ziemniaków z warzywami, w Novotelu, który ma cztery gwiazdki mają problem żeby zapewnić 3 osobom wegetariański posiłek - nie polecam). Na razie cieszę się wolną sobotą i połową niedzieli i nie chcę myśleć
breakfast of dreamsstania przy garach czy wymyślania skomplikowanych dań. Moje obiady też zazwyczaj są w 90% wegańskie :) Zacznę więc od jedynego tutaj, niewegańskiego dania: Omlet z 3 jaj z wędliną sojową, warzywami (cukinia, pieczarki, papryka, natka pietruszki) podany z brokułem i keczupem Makaron soba z pieczarkami i cukinią duszonymi w sosie sojowym Fasola w sosie pomidorowym z cukinią, papryką, pieczarkami, bazylią
breakfast of dreamsmówi producent : Paprykarz o wyrazistym, pikantnym smaku, otrzymany z połączenia proteiny sojowej, warzyw, koncentratu pomidorowego i kaszy jaglanej. Zawiera sporo pełnowartościowego białka , błonnika, wit. C i potasu. Kasza jaglana dostarcza witamin z grupy B, żelaza i krzemu, który znakomicie wpływa na włosy, paznokcie i dziąsła. Skład : woda, olej roślinny rzepakowy, koncentrat pomidorowy, kasza jaglana 17%, teksturowane
breakfast of dreamssycące na długo śniadanie powinno zawierać białko (jogurty *najlepiej naturalne* , twaróg, jaja, chudą wędlinę, mleko itp.), węglowodany złożone (pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe *owsiane, żytnie, jęczmienne(...)* itp.), świeże owoce i warzywa oraz inne dodatki, które lubimy, dobrą opcją są: orzechy, pestki i nasiona, suszone owoce, wiórki kokosowe, gorzka czekolada itp. Jednym z tych właśnie idealnych śniadań jest owsianka. Dlaczego? Po pierwsze
chili & sugarTo mój pierwszy własny pasztet :) I od razu wegański... Jeszcze za czasów gdy jadłam mięso nigdy nie próbowałam pasztetu. Jakoś nie żałuję :) Do spróbowania pasztetu roślinnego
chili & sugarWitam wszystkich po Wielkanocy i mam nadzieję, że spędziliście czas miło, przyjemnie i smacznie z Waszymi bliskimi :) U mnie na szczęście tak było :) Jeśli chodzi o
chili & sugarLato coraz bliżej, już niedługo nastąpi wysyp świeżych i pysznych letnich owoców i warzyw, które są moimi ulubionymi i zawsze czekam na nie z utęsknieniem. Niestety są dostępne przez krótki okres czasu dlatego zawsze robię zapasy w zamrażarce ;) Niby nie jest to to samo co świeżutkie owoce ale cudownie jest zjeść truskawki czy borówki np. w środku zimy ;) Ostatnio przypomniałam
chili & sugarwino będzie dobrze schłodzone i podane zostanie ze skórką cytryny to doskonale posłuży jako aperitif. Nie bardzo wiedzieliśmy w jakiej formie tę skórkę zaserwować więc Pablo wystrugał skrobaczką do warzyw fantazyjne farfocle i umieścił je w kieliszkach. Wizualnie wyszło nieźle. Jak się chwilę później okazało smakowo nawet bardziej niż nieźle. Wino ma jasny słomkowy kolor, jest bardzo, ale to naprawdę
Marder&Marder Manufacturechili (pewnie świeża też może być) Suszone przyprawy, zioła, liście laurowe, ziarna mielimy w małym blenderze. Dodajemy czosnek i znów mielimy. Dodajemy sól i olej i ponownie mielimy. Wszystkie warzywa obieramy i siekamy jak najdrobniej przy pomocy blendera. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wrzucamy do dużego garnka o grubym dnie. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około godziny bardzo często
Marder&Marder Manufacture