roszponką opłukałam i odwirowałam w suszarce do sałaty. Rzodkiew i cukinię opłukałam i osuszyłam. Rzodkiew obrałam ze skórki, razem z cukinią pokroiłam w plasterki. Sos roztrzepałam z olejem. Polałam warzywa i wszystkie składniki delikatnie, ale dokładnie wymieszałam. Podałam od razu z przecierakami KLIK A to druga suróweczka, skonsumowana dzisiaj ze smażonymi paluszkami rybnymi: PEKINKA Z ROSZPONKĄ I PAPRYKĄ MARYNOWANĄ
Kuchenne zapiski Edytyszybkie i smaczne, o czym świadczy prędkość, z jaką znika z talerzy :) Zawsze je podaję z ryżem, tylko dodatki warzywne zmieniają się w zależności od pory roku. Można podać warzywa z wody, albo jakąś nieskomplikowaną sałatkę. Polecam :) Pierś indycza w paprykowym sosie Składniki: 1/2 kg piersi z indyka sól pieprz 2 łyżki oleju łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem
Kuchenne zapiski Edytyzwiązku z tym podjęłam postanowienie - w najbliższym czasie żadnych zakupów, oczywiście poza świątecznymi, które wzbogaciłyby moją obszerną kolekcję makaronów, torebek ryżu, puszek z ananasem itp. Jedynie świeżyzna: owoce, warzywa, ser, wędlina... Muszę koniecznie odświeżyć zapasy :/ Dzisiejsza zupa to wynik powyższego postanowienia, ugotowałam ją z tego co miałam w szafce i lodówce, i o dziwo okazała się bardzo smaczna :) Zupa fasolowa
Kuchenne zapiski Edytykurczaka umyłam, zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam liść laurowy i ziela angielskie i gotowałam na wolniutkim ogniu do miękkości. W połowie gotowania dodałam obrane i opłukane warzywa, i lekko posoliłam. Miękkie mięso wyjęłam z rosołu i obrałam z kości. Wątróbkę oczyściłam i zalałam w misce wrzącą wodą, zostawiłam ją tak na kilka minut, po czym osączyłam
Kuchenne zapiski Edytywymagającą pod względem kulinarnym parę. Moi goście nie jedzą bowiem żadnego drobiu, grzybów, tłustych mięs oraz smażonych i pieczonych potraw. Dlatego przygotowałam dla nich roladki ze schabu środkowego, wypełnione warzywami i ugotowane w folii spożywczej, które podałam z mixem sałat z pomidorkami, kiełkami i ziołowym winegretem . Składniki: 8 kotletów ze schabu środkowego sól zmiękczająca mięso pieprz przyprawa pomidory suszone
Kuchenne zapiski Edytyżur. Przy okazji gotowania którejś z poprzednich zup, przygotowałam zbyt dużo włoszczyzny, dlatego nadmiar zamroziłam w foliowej torebce i teraz były jak znalazł, nie musiałam obierać i ucierać świeżych warzyw :) Zalewajka Składniki: 15 dag startej na dużych oczkach tarki mrożonej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por – ten drobno posiekany) 50 dag ziemniaków – waga po obraniu 1,5 litra wody 4 ziela
Kuchenne zapiski Edytylodówki. Ze względu na brak możliwości przyrządzenia ich wcześniej, kotlety przeleżały w lodówce całą dobę. Na drugi dzień: Okazało się, że z lodówki w tajemniczy sposób znikły mi warzywa przeznaczone na nadzienie (mam w tym temacie pewne podejrzenia), więc zamiast roladek postanowiłam przyrządzić kotlety. Wyjęłam mięsko z pojemnika, na patelni rozgrzałam olej, białka roztrzepałam tak, aby powstała piana, sięgnęłam
Kuchenne zapiski Edytyodkroiłam około 1/4, usunęłam pestki i białe włókna i również pokroiłam w kosteczkę. Szczypior opłukałam, osuszyłam, drobno posiekałam. W miseczce rozgniotłam widelcem twaróg i wymieszałam z jogurtem i pokrojonymi warzywami. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem
Kuchenne zapiski Edytyćwiartki. W miseczce dokładnie roztrzepałam jogurt i śmietanę. Koperek i szczypiorek opłukałam, otrzepałam z wody i drobno posiekałam. Rzodkiewkę i kalarepkę umyłam, odkroiłam kawałek kalarepki i obrałam go. Warzywa starłam na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smak powinien być wyraźny. Chłodnik podałam
Kuchenne zapiski Edytytroszkę ugotowanej na sypko kaszy gryczanej. Postanowiłam zagospodarować ją w sałatce. Wprawdzie stoczyłam z mężem walkę o nazwę dania, bo dla mnie to sałatka, a dla niego kasza z warzywami (o paluszkach krabowych nie wspomniał), ale smakowało nam obojgu i żałowaliśmy, że tej kaszy nie miałam więcej :) Składniki: Kopiasta szklanka ugotowanej na sypko palonej kaszy gryczanej 5 paluszków krabowych surimi
Kuchenne zapiski Edytytakietampichcenie.blogspot.com/ 1. Kawa czy herbata? - herbata 2. Batonik czy wafelek? - batonik 3. Twój ulubiony kolor lakieru do paznokci? - bezbarwny 4. Wolisz potrawy słodkie czy pikantne? - słodkie 5. Ulubione warzywo? - brokuł 6. Ziemniaki z wody czy frytki? - frytki 7. Basen czy spacer? - basen 8. Twój ulubiony film? - Miasto Aniołów 9. Mięso czy ryba? - mięso 10. Sok owocowy czy coca-cola
Kuchenne zapiski Edytyumyłam i starłam na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekałam. Ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę. W rondlu rozgrzałam masło, zeszkliłam na nim cebulę, następnie dodałam starte warzywa i smażyłam przez chwilę aż zmiękły. Zalałam dwoma litrami wrzątku, dodałam pokrojone ziemniaki, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy i curry, posoliłam do smaku. Kiedy ziemniaki były prawie miękkie, wyjęłam
Kuchenne zapiski EdytyPekinka jest dla mnie jednym z najbardziej uniwersalnych warzyw - można kupić ją wszędzie i o każdej porze roku, daje się dość długo przechowywać w lodówce i ma smak na tyle delikatny, że pasuje do niej wiele rozmaitych dodatków. Tym razem "popełniłam" ją z ogórkiem i czerwoną cebulą, w greckim sosie z torebki, zaś podałam do gyrosowo-oliwkowo-rozmarynowej potrawki
Kuchenne zapiski EdytySzparagi opłukałam. Odłamałam zdrewniałe końcówki. Zrobiłam to łapiąc za oba końce szparaga i wyginając go – wówczas sam złamał się w odpowiednim miejscu. Nie posiadam specjalnego garnka do gotowania tego warzywa, więc zagotowałam wodę w rondelku o takiej szerokości, żeby szparagi mogły się w nim swobodnie zmieścić na leżąco. Wrzątek posoliłam, dodałam szczyptę cukru, włożyłam szparagi i gotowałam na wolnym ogniu
Kuchenne zapiski Edytyselera starłam na tarce z dużymi oczkami, ziemniaki pokroiłam w kostkę, pora drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam marchew, selera i pora, i smażyłam na wolnym ogniu aż warzywa zwiotczały. Dołożyłam ziemniaki i suszoną paprykę w płatkach, chwilę razem przesmażyłam i zalałam wrzącą wodą. Dodałam liść lubczyku i suszone pomidory, posoliłam do smaku. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości
Kuchenne zapiski Edyty