warzywa - 14856 przepisów (strona:441/991)

Chłodnik litewski 206

drobną kostkę. Rzodkiewkę myjemy, kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki. 5. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. 6. Do ostudzonego garnka z ugotowaną botwiną dodajemy kefir, śmietanę, posiekane warzywa. Dokładnie mieszamy. 7. Zakwaszamy chłodnik sokiem wyciśniętym z cytryny i octem winnym (opcjonalnie). 8. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 9. Odstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodził. Chłodnik podajemy

W kuchni Katie
DIABELSKIE GAZPACZO 201

środka)  3 szklanki przegotowanej wody  3 łyżki oliwy  szczypta ostrej i słodkiej papryki w proszku  sól, pieprz    Sposób przygotowania:   Najprościej - wszystkie warzywa obrać, oczyścić, pokroić na małe części a następnie zmiksować ze sobą blenderem. Dodać rozdrobniony miękisz chleba, natkę pietruszki, miętę, oliwę, wodę i ponownie zblenderować. Doprawić solą,pieprzem, paprykami. Przełożyć do szklanego

pieprzny smaczek
Czas zmian i Ragu z dlugo pieczona wieprzowina 201

dzielimy na kawałki i przekładamy do gotowego sosu. Dusimy razem kolejne 10 minut. Sos mięsny mieszamy z ugotowanym makaronem i parmezanem ale idealnie pasuje również do pieczonych ziemniaków i warzyw

Dzieje kuchennej Wiewióry
Koktajl - zielone oczyszczenie 324

wyszło rewelacja! Składniki: garść sałaty 1 jabłko 1 brzoskwinia 1 łodyga selera naciowego 1 ogórek gruntowy 1 łyżeczka miodu naturalnego 1 szklanka wody niegazowanej Sposób przygotowania: Wszystkie owoce i warzywa dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera i wlewamy wodę. Blendujemy, aż do uzyskania płynnej konsystencji. Na koniec dodajemy miód i ponownie blendujemy. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Dietetyczne Roladki omletowe alla Sushi z łososiem i sezamem 144

Dieta to nie tylko warzywa, owoce i ograniczenia, to także smaczne pełnowartościowe posiłki, które wcale nie dają nam poczucia niedosytu. Przed wami lekkie pełnobiałkowe omletowe sushi pełne witami i składników odżywczych. Idealnie smakuje z kieliszkiem maślanki naturalnej.Wykwintnie wyglądające danie nie muszą wcale być drogie. Proste danie podane w troszkę ciekawszy sposób urozmaici napewno nasz plan dnia, a pyszne smaki pomogą

KreatywnePiny
Chrupiący kurczak 308

zawsze wychodzi. Polecam szczególnie, gdy masz już dość klasycznych obiadów a czasu jak zwykle brakuje. Możesz zaserwować go zarówno z pieczonym ziemniaczkiem, jak i sosem czosnkowym lub/ i warzywami sezonowymi. Świetnie sprawdzi się na imprezę, jako przystawka podczas oglądania meczu, czy na rodzinny obiad. Spróbuj, czekam na twoją opinię! Składniki: podwójna pierś z kurczaka pomysł na .... soczyste skrzydełka z miodem

Wielki apetyt
Domowe haburgery 355

sosem sojowym i podsmażamy, tak żeby była półtwarda. Pomidor, ogórek i ser kroimy w plastry. Następnie na "dolnej" połówce układamy sałatę i mięso, smarujemy sosem lub ketchupem. Dalej układamy warzywa i ser, przykrywamy drugą połówką bułki. A na koniec... cieszymy się własnoręcznie wykonanym hamburgerem :D SMACZNEGO!   Rozliczenie: Mąka- 1,80zł Drożdże- 0,20zł Mleko- 0,50zł Reszta składników-2zł

Czerwona Porzeczka
Detoks - dzień 8, powrót do normalnej diety 241

cytryną - jabłko - sałatka (rokola, sałata rzymska, kalarepa i ogórek + sok z cytryny) - kawa zbożowa II śniadanie - sok wycisnięty z buraków, botwinki i grapefruita - czipsy z selera (były chrupiące! :)) Obiad: - warzywa duszone curry (kalarepa, czosnek, cebula, cukinia, pomidor + kumin, curry, kozieradka, kurkuma, sól morska) - kawałek koziego sera - zaczynam wprowadzać białko, jaja ja lubię kozi ser! - surówka z buraczków (mówiłam wczoraj

pyszne zdrowości
Sałatka z arbuzem i fetą z miodowym sosem 176

Arbuz jest bardzo fajnym składnikiem sałatek. Dodaje im lekką słodycz i soczystość.  Zdecydowanie pasuje do grillowanych warzyw, lekkiej świeżości mięty i bazylii. Na te sałatkę trafiłam kiedyś u koleżanki, była pyszna. Później okazało się, że podobna widnieje na Kwestii Smaku, więc chyba wiem komu mogę ją zawdzięczać :) Smak lata :) Składniki: arbuz czerwona cebula 10 oliwek czarnych garść rukoli pół

ChilliJemy
Karkówka marynowana w czerwonym winie 200

przekroić na pół, pozbawić nasionek i bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i drobno pokroić. Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Na sam koniec przygotować marynatę: olej, wino, posiekane warzywa i przyprawy wymieszać ze sobą. Przygotowane karkówki zalać marynatą. Odstawić na 12 godzin (całą noc) do lodówki. Przed grillowaniem, mięso wyjąć z marynaty i delikatnie posypać solą, pieprzem oraz pieprzem

Ugotować
Sałatka z wędzonym kurczakiem 194

cukru, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku ( większe) Wykonanie: Sałatę lodową myjemy i kroimy. Dodajemy do niej kukurydzę, pokrojoną paprykę, pomidorki koktajlowe. Mieszamy. Kurczaka kroimy w większą kostkę. Dodajemy do warzyw. Sałatkę można przyprawić wedle uznania. Jajka kroimy w ćwiartki i układamy na wierzchu sałatki. Całość posypujemy szczypiorkiem. Sos czosnkowy: Jogurt   łączymy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy wszystkie przyprawy

Passion of Cooking
Spaghetti bolognese 141

się stworzyć ostateczną wersję sosu bolognese, która jest idealna.   Bardzo dobrze smakuje z makaronem spaghetti jak również jako farsz do lasagny. Idealnie nadaje się również do faszerowania warzyw. Sos jest gotowy po 30 min, jednak po dłuższym czasie gotowania jest jeszcze lepszy.     Składniki dla 4-5 osób: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 2 większe cebule

Passion of Cooking
Gulasz a'la Strogonow 140

łyżki mąki Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem, pokroić w paski o grubości ok. 1 cm. Podsmażyć. Odstawić na bok. Cebulę, paprykę i ogórki pokroić w paski, pieczarki w ćwiartki. Warzywa podsmażyć i dodać do mięsa, dokładnie wymieszać. Dolać 1,5 l wody i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu ok. 1.5 godziny, od czasu do czas

Passion of Cooking
Sałatka z kaszy kuskus 247

Wykonanie: Kaszę przesypać do miski, zalać gorącą wodą 1cm ponad poziom kaszy, osolić. Odstawić na bok aż kasza spęcznieje i   wchłonie całą wodę. Następnie dokładnie wymieszać widelcem.   Warzywa kroimy i mieszamy z przestudzoną kaszą. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i fetę. Delikatnie mieszamy, tak aby feta za bardzo się nie rozpadła

Passion of Cooking
Lemoniada malinowa 185

Powoli zaczynają się pojawiać sezonowe owoce i warzywa. Czekałam na to całą zimę ! Dziś postanowiłam wykorzystać maliny i zrobić z nich lemoniadę – idealną, orzeźwiającą na gorące dni. Przygotowanie napoju nie wymaga zbyt wiele zaangażowania. W wersji dla dorosłych można dodać biały rum Składniki (2 porcje): 125 – 150 g malin + kilka do dekoracji 3 limonki (można zostawić plaster

Moja pasja smaku

Proponowane wyszukiwania