laurowy... nie wiem co tam jeszcze jest ;) ) piwo do podlewania Bakłażany pokroić w grube plastry, osolić i odłożyć na kilka minut aby puściły soki. Sok zetrzeć papierowym ręcznikiem. Pozostałe warzywa pokroić w grube kawałki, tak aby się nie rozleciały w trakcie duszenia. Wszystko razem dusić na oliwie z oliwek. Na koniec dodać pomidory w puszce i przyprawy. Podawać
Jemy PijemyPstrąg pieczony w ziołach z gotowanymi na parze warzywami. Szybki, smaczny i zdrowy obiad do którego użyłam oczywiście świeżych, wypatroszonych pstrągów a do środka włożyłam: 2 plastry cytryny posiekane ząbki czosnku (ok 2) 2 ćwiartki ( piórka) cebuli posiekane liście selera łyżeczkę masła Rybki oprószyłam z dwóch stron ziołami prowansalskimi i świeżo mielonym pieprzem. Nie użyłam soli !!! Tak przygotowane zawinęłam
Jemy Pijemysuszonych leśnych grzybów 3 suszone chińskie grzyby szmaciaki ( w Polsce pod ochroną) 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe woda ok 3l sól pieprz sos sojowy 2 łyżki masła Warzywa zetrzeć na grubej tarce. Por pokroić w plastry. Liście selera drobno posiekać. Wrzucić do wody i gotować z liściem laurowym. Następnie wrzucić suszone grzyby i pokruszone szmaciaki. Gotować do miękkości
Jemy Pijemytego dorzucamy marchew. Całość smażymy ok 10-15 min. Dolewamy wodę, tak aby delikatnie przykryć marchew. Gotujemy tak długo aż zmięknie. w połowie gotowanie dodajemy jogurt i przyprawy. Kiedy warzywa będą bardzo miękkie wszystko blenderujemy do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Wlewamy sok z cytryny i chwilę gotujemy, cały czas mieszając aby nie poparzyć się bulgocącą masą :) Boczek kroimy w drobne
Jemy Pijemywolnym ogniu i dodać do niego obrany i pokrojony w słupki imbir, skórkę z całej cytryny, kardamon, anyż i kurkumę. Gotować ok 20 minut. W tym czasie wszystkie warzywa pokroić w słupki, czosnek w plasterki. Po ok 20 minutach odcedzić wywar i przelać ponownie do garnka. Wycisnąć do środka sok z całej cytryny. Dodać w kolejności : marchew , pietruszkę, seler
Jemy Pijemyniedźwiedziego umyć, osuszyć i zblenderować z solą. Dodać do miękkiego masła i dokładnie wymieszać. Masełko ma piękny kolor, wspaniały smak i jest doskonałym dodatkiem do pieczywa lub gotowanych warzyw, ryb, mięs itd itp. Z czym dusza zapragnie
Jemy Pijemyuważam za otwarty. Oto moja propozycja na dzisiejszy obiad. W szynce trochę przetrzymałam w piekarniku i nie polecam powtarzać tego błędu. Obrać białe szparagi, najlepiej obieraczką do warzyw, lub obłamać zielone w miejscu gdzie zaczyna się miękka skórka. Obgotować w lekko osolonej i osłodzonej wodzie lub ugotować na parze ok 3-5 minut Wrzucić na roztopione masło
Jemy PijemyDawno nie robiłam sosu beszamelowego, jednak sezon szparagowy w pełni więc sos jest jak najbardziej na miejscu. Doskonały również do lasagne, zapiekanych lub gotowanych warzyw, mięs i ryb. Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka sól biały pieprz ( ja nie dodaję gdyż nie odpowiada mi jego zapach) gałka muszkatołowa opcjonalnie sok z cytryny Rozpuścić masło
Jemy Pijemymogło być zwyczajnie, a skoro mięty jest u mnie pod dostatkiem, wylądowała w moim dipie. Doskonały do mięs i warzyw z grilla. 3-5 ogórków gruntowych 1 ząbek czosnku ok 10 listków mięty duży jogurt grecki sól pieprz szczypta cukru odrobina soku z cytryny oliwa z oliwek lub oliwa orzechowa Ogórki zetrzeć na grubej tarce i posolić. Zostawić
Jemy Pijemygarnka z wodą, niech się zacznie gotować. W tym czasie pokroić włoszczyznę w plasterki, jak do normalnej zupy. Podpiec cebulę na ogniu. Zdjąć tzw. szumy z wody. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka. Następnie, jak już mięso będzie ugotowane wlać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i drobno posiekaną papryczkę. Doprawić wg uznania. Można troszeczkę dosłodzić. Wyjąć ugorowane mięso, obrać
Jemy Pijemyłyżki wędzonego twarogu (może też być parmezan) prażony sezam olej arachidowy sos balsamiczny sól morska pieprz Cukinię pokroić w bardzo cienkie plastry. Najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw. Ułożyć jeden obok drugiego, tak aby delikatnie na siebie nachodziły. Na wierzch położyć sałatę, a na niej rozkruszyć ser. Sezam uprażyć na patelni i posypać nim talerz. Polać olejem arachidowym
Jemy Pijemywięc jak w większości polskich domów na obiad był rosół. Dziś wykorzystałam go jako bazę do zupy grzybowej. Składniki: 3-4 l rosołu (lub bulionu warzywnego dla wegetarian) z warzywami 1 por 5 dużych garści wronich uszu 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól pieprz 3 licie laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Do rosołu wrzucić oczyszczone grzyby, liście laurowe
Jemy Pijemypopróbować wielu chińskich specjałów. Przyznam szczerze, że dla samej kuchni mogłabym się przenieść do Chin. Postanowiłam odświeżyć wspomnienia i wyczarować jakieś danie „po chińsku”. Padło na makaron pszenny z warzywami. Aby przygotować 2 porcje potrzebne są: 1/2 opakowania azjatyckiego makaronu pszenicznego ( dostępne np w Lidlu ) 1/4 kalafiora podzielona na mniejsze kawałki 2 jajka ok 20 grzybów shitake 1 duża marchewka
Jemy Pijemykolei cebulę, bakłażana, paprykę i cukinię. Doprawić curry i sosem sojowym. Podlewać mlekiem kokosowym, jeśli będzie zbyt suche dolać odrobinę wody. Na osobnej patelni podsmażyć tofu i dodać do warzyw. Można je też dodać bez podsmażania, na sam koniec, aby się nie rozpadło. Podawać na czarnym lub innym ulubionym ryżu. Ten czarny baaardzo mi smakował :) Dla osób lubiących
Jemy Pijemykokosowym, jeśli będzie zbyt suche dolać odrobinę wody. Na osobnej patelni usmażyć na maśle pałki z kurczaka. Podlewać delikatnie mlekiem kokosowym. Wcześniej obtoczyłam je delikatnie w curry. Dodać do warzyw jak będą gotowe. Jeszcze chwilę wszystko razem poddusić aby smaki się przeszły. Podawać na czarnym lub innym ulubionym ryżu. Ten czarny baaardzo mi smakował :) Dla osób lubiących "na ostro
Jemy Pijemy