Sajgonki party 243Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 10 Składniki: Newella wędzona 200 g, 2 marchewki, 4 liście jarmużu, 10 grzybów shitake, 10 płatów różowych, 2 łyżki soku z buraka, Świeża kolendra, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki cukru, Sezam do przybrania. SOS: Ok. 3 cm kawałek imbiru, 1 chili, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka tahini (lub masła orzechowego), 100-150 ml sosu sojowego(...)papierowym ręczniku. Do wrzącej wody po warzywach włożyć grzyby, gotować 4 minuty, odsączyć na sicie, pokroić w paski. Płaty ryżowe zanurzać w ciepłej wodzie z dodatkiem soku z buraka, na każdy nałożyć porcję przygotowanych składników, zwinąć, przeciąć na pół. Przybrać ziarnami prażonego sezamu, podawać z sosem
SzczyptaSmaQ
Podsumowanie listopada 263Popularna dziesiątka listopada: Pieczone ziemniaki Schabowy wg Magdy Gessler Szybki sernik Rogale"marcinskie" Orzeszki z masą z mleka w proszku Kinder pingui Gulasz z piersi kurczaka Sałatka z czerwonych buraków Mięso wekowane Pierniczki
Moje domowe kucharzenie
Śledzie w cytrusowej marynacie 931Bożego Narodzenia, spożywa ich dużo więcej, każdego roku przygotowuje je w różnych odsłonach. W zeszłym roku były na Wigilię śledzie w pikantnej salsie . Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami . Ja najbardziej lubię śledzie marynowane w occie. Ale w tym roku ja wzięłam śledzie w swoje ręce i specjalnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiszony barszcz czerwony (zakwas buraczany) 316soli 1 łyżka cukru 1 łyżka majeranku kilka ziarenek jałowca kilka ziarenek pieprzu 2 litry przegotowanej letniej wody piętka chleba na zakwasie (lub 7 łyżek wody z kiszonych ogórków) Buraki, marchewkę, pietuszkę i selera obrać i pokroić na plasterki. Ząbki czosnku obrać, jeśli są duże pokroić. Wszystkie warzywa przełożyć do dużego słoja (lub jeśli mamy do kamiennego garnka). Dodać
Monia miesza i gotuje
Sałatka z czerwonych buraczków 329włoskiego Sos: łyżeczka musztardy łyżeczka miodu łyżka ostu balsamicznego szczypta soli 3 łyżki oliwy lub oleju dobrego gatunku ( może być orzechowy) Ser i buraki kroimy w kostkę, rukolę myjemy wszystko razem łączymy z sosem z w/w składników. "Niebo w gębie
pieprzny smaczek
596. Egzotyczne placki + pomysł... na obiad, kolacje? 266proszkiem do pieczenia, i dodajemy do mokrych składników. Dodajemy ananasa i smażymy na rozgrzanej patelni. Buraczane jaglane kluski z brokułami, prażonymi płatkami migdałowymi i tymiankiem Przepis: mały burak(ok.120g?) 25g ugotowanej kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem) 35g mąki żółtko sól, pieprz do smaku Buraka i kaszę miksujemy ze sobą na gładkie pure, mąkę przesiewamy przez sitko i łączymy
More food, love and dreams
Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong 263chlebek w sam raz do przekąsek na zabawie. Oczywiście pozostaje kwestia barwników. Jest tyle naturalnych do wyboru. Zielony to matcha, czarny to sproszkowany węgiel drzewny, różowy to sok z buraków, zółty to kurkuma, pomarańczowy to marchewka. Tym którym brak inwencji pozostają barwniki spożywcze. Składniki (na dwie foremki a 26 cm): 360 g Tang Zhong na mące pszennej chlebowej
Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Kwiat - pszenny na starterze Tang Zhong 251KinderParty. Podstawą jest najzwyklejszy chleb pszenny na starterze Tang Zhong, istotna jest za to zabawa ze wzorem i kolorami. Zielony kolor to herbata matcha, czerwony to sok z buraków, żółty to kurkuma; dla leniwców pozostają barwniki spożywcze. Przyznaję się, tym razem byłem leniwcem :-) ... Składniki (na bochenek 26 cm): 180 g Tang Zhong na mące pszennej chlebowej i mleku
Grahamka, weka i kajzerka
powidła śliwkowe 180mniej wody, a więcej cukru. Mam ich 7 kilo . Do takiej ilości dodaje 2 szklanki cukru , w moim przypadku jest to cukier brzozowy,jeżeli mogę to unikam cukru z buraków. Cynamon jedną laskę lub opakowanie zmielonego,ale to już jak kto woli. Po umyciu i wydrylowaniu śliwek wrzucam do garnka i zaczynam smażenie.Mam obawy przed przypaleniem,więc mieszam
Pasje Jolki
Bombowy Sok 204cukru i wszystkich innych śmieci jakie znajdują się w sokach kartonowych. Jest tylko jeden warunek: MUSISZ MIEĆ SOKOWIRÓWKĘ . Dla dwóch osób - 3 jabłka - 5-6 małych marchewek - 1 średni burak - kawałek imbiru ok. 1 cm - pół łyżeczki oliwy z oliwek Wszystkie warzywa i owoce myjemy, obieramy, kroimy. Wrzucamy do sokowirówki. Dolewamy pół łyżeczki oliwy z oliwek, po to aby nasza
Pasje Jolki
Walentynkowe Red Velvet 241Velvet to jedno z najbardziej rozpoznawalnych amerykańskich ciast. Masa świetnie nadaje się do wykonania efektownego tortu lub babeczek. Charakterystyczny czerwony kolor można uzyskać dodając do ciasta soku z buraków (barwa nie jest jednak wtedy tak intensywna) lub spożywczego barwnika. Do walentynek jeszcze sporo czasu, więc można się spokojnie zastanowić nad zrobieniem komuś słodkiego prezentu. Red Velvet to moja pierwsza
Ciastkozercy
Love me tender, love me sweet. Love me... without meat! 328Całość gotowałam 3 minuty. Zaparzyłam herbatę. Wypiłam z dodatkiem 1 łyżki wywaru imbirowego. Obiad: Naszpi(na)kowane naleśniki z jajkiem sadzonym Kolacja: Sentymentalna sałatka z buraka, twarogu i kaszy gryczanej
bastalena
Pieczone gruszki z serem pleśniowym i orzechami 299Piekliśmy już buraki , awokado , pomidory , jabłka i śliwki , więc najwyższy czas by upiec też gruszki :) Składniki: gruszki orzechy włoskie ser pleśniowy miód ew. tymianek Wykonanie: Gruszki myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne, a w miejsce po nich wkładamy ser pleśniowy i orzech. Możemy doprawić świeżymi ziołami, dla wzbogacenia smaku. Owoce pieczemy
Taste Of My Day
BOTWINKA I 236Botwinka to sezonowa zupa z młodych liści buraków. Jest nie tylko zdrowa ale i bardzo pyszna. Zawartość nowalijek w tej zupie powoduje, że kojarzy się nam ona z wiosną... i słońcem... Składniki: 1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi) 1 młoda pietruszka 2 młode marchewki 1 por 1/2 selera
Walijskie Pichcenie
BURACZKOWA Z RYŻEM 222Pisałam już kiedyś, że buraków to u mnie nigdy nie dosyć :) lubię je pod każdą postacią i w każdej formie. A, że po powrocie z urlopu zbyt wielkiego pola do popisu nie miałam, bo w lodówce zapasy ... żadne :) postanowiłam migusiem zrobić czerwony barszczyk czyli zupkę buraczkową jak mawiałam w dzieciństwie z ... dodatkiem ryżu. Tak mnie jakoś naszło
Walijskie Pichcenie