Buraczki z chrzanem w słoikach na zimę. 888Składniki : 4 kg buraków ćwikłowych (najlepiej aby były ciemno czerwone odmiany ''opolskie'') 30 dkg chrzanu (można kupić gotowy w sklepie) 8 łyżek cukru 4 łyżki soli 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 200 ml oleju pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Buraczki umyć,ugotować wraz z skórką przestudzić. Następnie obrać z skórki,zetrzeć na drobnej tarce i wsypać do garnka.Dodać pozostałe
Przepisy i porady kulinarne
Pomada z cukru - lukier do dekoracji ciast i ciasteczek. 273czyściejszy i nasza pomada będzie wtedy miała kolor śnieżno - biały, a nie żółtawo - kremowy. Do pomady można też dodać kilka kropel barwnika naturalnego np. z czerwonych buraków ćwikłowych, będziemy wtedy mieć kolorową dekorację
Przepisy i porady kulinarne
Chlorella - oczyszcza nasz organizm z toksyn. 186również w witaminę B12, której ma w swoim składzie więcej niż wątroba wołowa, witaminę A, beta karoten, żelazo czy cynk . Dostarcza naszemu organizmowi 8 razy więcej energii niż buraki cukrowe, 22 razy więcej niż kukurydza i aż 45 razy więcej niż ziemniaki. Ustalono też, że może zastąpić jedną trzecią białka dostarczanego przez jaja i do dwóch trzecich białka
Przepisy i porady kulinarne
Ciasto buraczane 310mnie o wiele bardziej cieszy nawet mało zgrabny prezent zrobiony z sercem niż kolejny, może piękny, kupny prezent :) Oto moja propozycja na mały prezent walentynkowy, czyli torcik z buraka. Naturalnie słodki i dietetyczny :D ~ Mały torcik walentynkowy ~ Składniki: 40g mąki orkiszowej (lub innej) 200-220g puree z ugotowanego buraka 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 1 jajko 1/3 łyżeczki
Kuchenny Skrawek Nieba
Kulka smaku - Dziecko Nr. 7 Lipiec 2013 r. str. 44-45 169Raczej nieprawda Konserwanty są lodom niepotrzebne, gdyż konserwuje je bardzo niska temperatura. Większość producentów stosuje barwniki naturalne np. kolor lodów wiśniowych często zawdzięczamy nie sokowi z wiśni, ale z buraków. Do lodów dodaje się środki emulgujące i zagęszczające, dzięki którym możliwe jest zmieszanie składników
ClauditteMissCooking
ABC zdrowia. Domowy syrop na kaszel. 166witamina C - poprawia apetyt, wzmacnia odporność. Najwięcej jest jej w: owocach kiwi, czarnych porzeczkach, malinach, w owocach cytrusowych, kiszonej kapuście, natce pietruszki. SKŁADNIKI: burak miód malinowy (ekologiczny)* imbir PRZYGOTOWANIE: Buraka myjemy, obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do wyparzonego słoiczka, ucieramy odrobinę imbiry na tarce o najmniejszych oczkach i zalewamy miodem
ClauditteMissCooking
Grzaneczki z pieczonym burakiem 164Składniki: 1 duży burak ser feta lub kozi świeży tymianek, sól, pieprz orzechy włoskie 3 kromki chleba 3 łyżki oleju 1 łyżka parmezanu Przygotowanie: Buraka umyć, obrać owinąć w folię i piec w 200st C przez 1 godz, aż będzie miękki. Wystudzić, zmiksować z parmezanem i łyżką oliwy, doprawić do smaku solą. Przygotować grzanki ( u mnie okrągłe lub kanciate
Gaździnka warzy
Pieczone buraki z ziołami i ziemniakami 275Składniki: 3 buraki 2 ziemniaki sól, pieprz, rozmaryn, tymianek zioła prowansalskie 5 ząbków czosnku Przygotowanie: Warzywa obrać, pokroić na ćwiartki. Skropić lekko olejem, przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Dodać czosnek zawinąć w folię, piec godzinę w 160 st C. Na talerzu oprószyć natką i serem feta
Gaździnka warzy
Walentynkowe serduszka pełnoziarniste | zdrowe | niskokaloryczne ciasteczka 341ciasteczek: 150 g mąki pełnoziarnistej 50 g zmielonych płatków owsianych górskich Szczypta soli 3 łyżeczki stewii w proszku 60 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu 13 łyżek soku z buraka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę wymieszać z płatkami, proszkiem, stewią i solą. Przesypać na stolnicę. Masło drobno posiekać. Wyłożyć na suche składniki, wyrobić dziurkę w środku i wlać(...)buraka. Wyrabiać ciasto aż do momentu gdy będzie gładkie. Podzielić na 2 części. Cienko rozwałkować ciągle podsypując. Wykrawać kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec ok. 10-15 minut w 180 stopniach
Czarnawisienka
Warzywne chipsy 204się chipsy ze szpinaku. Piekę je w głębokim tłuszczu przez ok 1 minuty są chrupiące, mają cudowny zielony kolor jak zjem jeden to zaraz sięgam po następny. Chipsy z buraka i marchwi są słodkawe ale podczas pieczenia z rozmarynem i odrobiną oliwy w piekarniku .....pychota. Jak przygotowywałam chipsy do zdjęcia miałam problem co nasmażyłam to schrupałam ... więc robiłam nowe SKŁADNIKI(...)burak 1 marchew garść szpinaku oliwa lub olej do głębokiego smażenia tymianek świeży opcjonalnie SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : - warzywa myjemy, obieramy, szatkujemy na tarce na cienkie równe plastry - szpinak myjemy osuszamy i odrywamy "ogonek" - są dwa rodzaje możemy wrzucać je na głęboki tłuszcz w małych porcjach odwracając je po chwili, po upieczeniu odkładamy na papierowy ręcznik
Basia w kuchni
Botwinka 212Składniki 1 mięsna kość od schabu 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 5 ziemniaków 3-4 buraki ( ugotowane obrane i starte na dużych oczkach tarki) 1 pęczek botwinki 1/2 pęczka kopru 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 duża gałązka lubczyku 2 kostki rosołowe lub warzywne 2 łyżki octu 3 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz Sposób przygotowania
A Ty Smakuj Mnie
Sałata z grillowanym kurczakiem, gruszką i orzechami nerkowca 276wyczekuję z utęsknieniem! Zobacz również inne przepisy na sałaty -----> Sałata z kaszą jaglaną, papryką, jajkiem i fetą , Sałata w śmietanie , Sałata z gruszką i orzechami , Sałata z burakami i mozzarellą , Sałata z owocami , Poznańska sałatka z czerwoną fasolą i mozzarellą Sałata z grillowanym kurczakiem, gruszką i orzechami nerkowca - przepis: Składniki: mix sałat rukola gruszka 1/2 filetu
Moje Qulinaria
Hamantaschen 288były głównie nadzieniem makowym. Z czasem zaczęto je urozmaicać i zmieniać. Dziś piecze się je nawet w wersji wytrawnej z nadzieniem z ziemniaków i nasion sezamu lub fety i buraków. Monika wybrała przepis Marcy Goldman. Właściwie nie przepis, a chyba cały rozdział. Ustaliłyśmy, że nie zdradzimy sobie, jaką wersję kapeluszy pieczemy. Zatem pisząc te słowa nadal nie wiem
KUCHARNIA
TU i TAM nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura. 219drożdży. Nie tworzy się tez skórka, jak w innych chlebach. Obecnie, aby nadać mu barwę i smak jak przy długim procesie karmelizacji skrobi, dodaje się melasę z buraków cukrowych. * Przyznaje, że nie wierzyłam, iż z ciasta, które podczas wyrabiania i po wyrastaniu miało kolor bursztynowy, powstanie ciemny pumpernikiel. Chleb piecze się owinięty w folię, więc nie widać
KUCHARNIA