BOTWINKA I 222Botwinka to sezonowa zupa z młodych liści buraków. Jest nie tylko zdrowa ale i bardzo pyszna. Zawartość nowalijek w tej zupie powoduje, że kojarzy się nam ona z wiosną... i słońcem... Składniki: 1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi) 1 młoda pietruszka 2 młode marchewki 1 por 1/2 selera
Walijskie Pichcenie
BURACZKOWA Z RYŻEM 217Pisałam już kiedyś, że buraków to u mnie nigdy nie dosyć :) lubię je pod każdą postacią i w każdej formie. A, że po powrocie z urlopu zbyt wielkiego pola do popisu nie miałam, bo w lodówce zapasy ... żadne :) postanowiłam migusiem zrobić czerwony barszczyk czyli zupkę buraczkową jak mawiałam w dzieciństwie z ... dodatkiem ryżu. Tak mnie jakoś naszło
Walijskie Pichcenie
BOTWINKA II 245startą rzodkiewką, jajkiem i ziemniaczkami podawanymi oddzielnie. Pychotka... taką botwinkę mogłabym jeść i jeść i jeść ... Składniki: b ulion drobiowy pęczek botwinki 2-3 buraki (ja używam już ugotowanych) włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora pęczek młodej rzodkiewki śmietana 18% 3 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz, cukier
Walijskie Pichcenie
Roladki z kurczaka, pieczona figa, dynia i chipsy z buraka! Dietetyczny obiad! 266Krótko rzecz nazywając zdrowo, smacznie i kolorowo ;-). Na talerzu ląduje pieczona pierś z kurczaka nadziewana dynią i ziołami, podałam z zapiekaną figą, plastrem dyni piżmowej i chipsami z buraka. Bardzo aromatyczne danie! składniki: - pierś z kurczaka - 1/4 dyni piżmowej - czosnek - 2 figi świeże - burak - oliwa z oliwek - sól, pieprz - miód - kardamon mielony - liście bazylii, oregano - sok z cytryny Pierś
SMYKWKUCHNI
Halloweenowe, dietetyczne przekąski. 345przekąski. No właśnie, jak tu wytrzymać na diecie. Moja propozycja na dzisiejszy wieczór, to warzywne chipsy. Uwierzcie mi są przepyszne i jakie zdrowe. Składniki: duża marchewka duża pietruszka burak 1 ząbek czosnku 1,5 łyżki oliwy ocet balsamiczny cynamon sól pieprz Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Marchewkę posypujemy cynamonem. Buraka polewamy odrobiną octu balsamicznego. Pietruszkę
Brzuszki Łakomczuszki
matiasy z pieczarkami w buraczkach ćwikłowych w oleju... 198cebula czerwona, 250 gram słoik pieczarki w zalewie, 8 sztuk buraczki ćwikłowe całe, 1 łyżeczka cukier, 2 łyżeczki suszone mielone chilli, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2 szklanki soku z buraków ćwikłowych matiasy 1x wymoczyć przez godzinę w zimnej wodzie, potem śledzie odlać na sito, aby dobrze obciekły z wody pokroić matiasy na 2 cm kawałki i posypać je cukrem
W Mojej Kuchni Lubię
okraszone ziemniaki z barszczem... 246wodę wylać następnie wlać 4 litry wody do żeberek, dodać ziele i liście laurowe, rozdrobnioną w blenderze włoszczyznę i zagotować wsypać do wywaru obrane i starte na grubszych oczkach buraki, do smaku dać kucharek - gotować do miękkości mięsa doprawić do smaku cukrem, octem, majerankiem, pieprzem podawać ze śmietaną gęstą i ziemniakami tłuczonymi polanymi skwarkami smażonego boczku wędzonego z cebulą
W Mojej Kuchni Lubię
kurczak marynowany masłem czosnkowym,przyprawami pieczony z cukinią podany z ryżem z parowara czyli Pudliszki – pomidorowe 197łyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, cukinia 1 średnia, marchewka 1 pęczek, koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżeczki, przyprawa do zup - do smaku DODATKI: ryż 1 woreczek Lubię, buraki czerwone 6 sztuk, posiekane listki tymianku 1/2 łyżeczki kurczak dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym skórę ostrożnie poluzować i pod skórę powkładać zimne kawałki masła czosnkowego do środka kurczaka
W Mojej Kuchni Lubię
zupa botwinkowa na maśle z jajkiem... 188Składniki: botwinka 4 pęczki, buraki czerwone 4 sztuki, woda 5 litrów, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek SMAK WIOSNY 2 łyżki, ocet jabłkowy 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki, koperek 1 pęczek, śmietana 18 proc - ile potrzeba, jajka ugotowane na twardo 6 sztuk, masło 1/4 kostki liście botwinki z łodyżkami dobrze wypłukać, pokroić
W Mojej Kuchni Lubię
Łopatka w sosie chrzanowym 280Bardzo lubię mięsko w sosie chrzanowym z ziemniaczkami i burakami. Wczoraj zostały mi ziemniaczki, więc zrobiłam kluski do mięska. Dalsze testowanie produktów firmy Majonez Kielecki Dziś postanowiłam przetestować chrzan luksusowy . Chrzan jest bardzo dobry, a sos wyszedł rewelacyjny. Sos podałam do mięska i stwierdzam że poprostu pychotka. Zapraszam również na ich super stronkę https://www. facebook .com/majonezkielecki
Kuchnia Danusi
Wigilia , starodawne zwyczaje… 275inne-miłość ,długowieczność …Wspomnę kilka. Ryby ,wg Egipcjan od wieków są symbolem wolności ,harmonii i wyzwolenia ,a wg chrześcijan to początek życia ,zmartwychwstanie ,obfitość .Źródło siły ,zdrowia. Buraki zapewniają długowieczność i urodę ,musi być barszczyk. Grzyby w starożytnym Rzymie uważano za pokarm bogów. Odgrywają magiczną rolę. Oby nie przeniosły nas zbyt szybko w niebiosa. Uszka
Kulinarny karnet Christophera
Noworoczna tarta z pekanami. 187Tart with pecans. Składniki. 2 jajka 260g mąki sól 150g zimnego masła 2 laski wanilii 80g cukru 300g syropu z buraków cukrowych 180g orzechów pekanów posiekanych 70g orzechów pekanów połówek na wierzch Wykonanie. Z 180g mąki, jaj, szczypty soli,120g masła zagnieść ciasto ,owinąć folią i na 1 h do lodówki. Ciasto wyłożyć do tortownicy (24cm),uformować brzeg. Pozostałą
Kulinarny karnet Christophera
Kolejna pasta do chleba! Htipiti, pasta z pieczonej papryki i fety. 316zamiast klasycznych dodatków do chleba. Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów na różne chlebowe smarowidła . Szczególnie polecam Wam hummus z południowych Włoch , turecką pastę z bakłażana i dip z buraków za'atarem . Uwielbiam pasty robić, uwielbiam je jeść, ale niestety nie lubię ich fotografować, bo z punktu widzenia fotografa to po prostu bezkształtna masa o często bliżej nieokreślonym kolorze
Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto marchewkowe 597krajach anglosaskich. Marchew już w średniowieczu była używana do wypieków, powodem tego był drogi cukier, a ponieważ zawartość cukru w marchwi jest najwyższa ze znanych nam warzyw ( oprócz oczywiście buraków cukrowych) , stosowano ją do wzbogacenia smaku deserów. Prawdziwy renesans na ciasto marchewkowe w Wielkiej Brytanii nastapił w czasie drugiej wojny światowej, natomiast w latach 60 ubiegłego wieku dotarło
Smaki Edyty