Natknęłam się na nie kilka razy i bardzo mnie zaciekawiły .Gozleme to tureckie chlebki z mięsem , warzywami ,serem ,zależnie co ktoś lubi .Oryginalne nie zawierają drożdży w składzie ,ale ja skorzystałam z przepisu z drożdżami ,bo takie ciasto po prostu łatwiej się wałkuje i pięknie i szybko wyrasta.Moje gozleme zawierają farsz z tuńczyka ,marchewki ,cebulki i świeżej bazylii . Składniki
Ladylaura.mój pierwszy raz z ciastem francuskim. Widziałam już tyyyyle tysięcy rozmaitych przepisów na dania i smakołyki z jego wykorzystaniem, że postanowiłam w końcu sama coś przygotować. Koniecznie z ulubionymi warzywami i koniecznie bez mięsa. Za to z przepysznym camembertem i masą jajeczno-jogurtową... Muszę powiedzieć, że dawno nie jadłam czegoś tak dobrego! (moja ciocia i mama również były zachwycone
Kuchnia Elliechoć sałatka bardzo dobra, porcja mała. Jak na 6.80 euro, mogłaby być odrobinę większa. BIANCO & ROSO Bardziej włoska restauracja, dlatego tutaj zdecydowałam się by spróbować risotto z warzywami. Strzał w dziesiątkę. Ryż idealnie ugotowany, całość delikatna, kremowa a zarazem wyrazista, dopełniona świeżym parmezanem. Była też już typowa propozycja, której nie można pominąć będąc w Grecji - Królowa Sałatka Grecka
Mój Smak na ŻycieSklep Agnex to miejsce, w którym możecie zaopatrzyć się we wszelkie dodatki do żywności - przyprawy, suszone warzywa, suszone owoce, oleje i wiele wiele więcej! A to wszystko w bardzo przystępnych i niskich cenach! Duży wybór, małe koszty - to wszystko znajdziesz w sklepie Agnex! Oferta jest bardzo bogata, charakteryzująca się różnorodnością pod względem artykułów jak i ich wielkości. Lista przypraw jest
Zdrowie na języku :PZapach jest przepiękny, smak w potrawach niepowtarzalny. Polecam Wam ten smaczny sposób na urozmaicenie wielu potraw :) Kiszone cytryny to przysmak kuchni arabskiej i izraelskiej. Podkręcają smak duszonych mięs i warzyw. Cieniutko pokrojone można dodawać do sałatek. Ich smak kocha się lub nienawidzi. Ja pokochałam je :) z pewnością będą często gościć w mojej kuchni :) A jak je przygotować? Bardzo prosto. Potrzebujemy
Codzienna kuchnia niecodziennagdybyśmy mieli taki zestaw noży czy byłby on używany, czy byłby najpiękniejszą ozdobą naszej kuchni! Przyznajcie, wygląda cudownie!?! Podczas warsztatów przygotowanych zostało kilka dań - zupa z żabnicy z warzywami, mule na parze z sokiem z cytryny, szparagi na parze czy chociażby miętowe naleśniki z malinami i malinowym dressingiem - z tego co zauważyliśmy naleśniki podbiły serca wszystkich - były przygotowane na patelni
Plate of JoyMuszę przyznać, że nie dziwię się doskonałym opiniom. Ta wersja jest po prostu obłędna w smaku. Robi się ją chwilę, a smak jest niezapomniany. Doskonała do warzyw, czy grzanek. Do powtórzenia w sezonie nie raz, tym bardziej, że mam teraz otwarty słoik pasty tahini. Rok temu pokazywałam też pastę z bobu , którą też serdecznie polecam
Sto kolorów kuchnizastrzyk energii - zielony koktajl warzywno-owocowy. 2 szklanki szpinaku kiwi 100 ml soku jabłkowego mętnego sok z połowy cytryny Szpinak umyć, pokroić. Obrać kiwi i pokroić. Wycisnąć cytrynę. Warzywa, owoce i soki połączyć i zblendować
Humanistka w kuchnirobiłam już kilka razy. Mięso marynowane w jogurcie jest delikatne i soczyste. Tym razem podałam go w tortillach, a zamiast sałaty i sosów dołożyłam surówkę ze świeżej kapusty z warzywami. Kurczak: 2 filety z kurczaka 2 małe jogurty naturalne, kefiry lub maślanki ulubione przyprawy - u mnie suszony czosnek, sól, pieprz, zioła do pizzy, słodka i ostra papryka, curry sól
Czerwień i błękitdeser składający się ze świeżych owoców upieczonych pod warstwą ciasta. Ciasta, które przypomina troszkę takie omletowe/ naleśnikowe. Tradycyjnie przyrządza się go z wiśni, ale inne owoce, a czasem i warzywa smakują równie dobrze. Ja dziś mam dla Was wersję z czereśniami , które już kuszą z targów i straganów. Takie clafoutis jest świetnym pomysłem na lekki, słodki obiad w upalny dzień
Ostra na Słodkokuchniach świata i po tym czasie bardzo zatęskniłam za powrotem do domu, czyli sezonową, lokalną kuchnią. Taki ton przebijał się zresztą w ostatnim poście . Coraz bogatsze w warzywa i owoce stragany aż krzyczą do mnie, żebym przestała się wygłupiać i szukać wymyślnych składników tylko po to, żeby przygotować klasyczne danie z innej części świata, kiedy tuż pod nosem czekają
W kuchni wieczoremRisotto z młodą fasolką szparagową i szparagami! Zdrowy, smaczny i kolorowy obiad na słoneczny dzień. Wykorzystajmy sezonowe warzywa i ugotujmy coś pysznego. Polecam serdecznie tą potrawę, jest ona dość prosta w przygotowaniu a prezentuje się okazale! Zapraszam! Letni obiad! SKŁADNIKI: - szklanka suchego ryżu jaśminowego - 3 łyżki masła - 1/2 pęczka zielonych szparagów - 2 garście fasolki szparagowej zielonej - 3 ząbki czosnku
SMYKWKUCHNIdojrzałych 1 l rosołu Do jednego garnka wrzucić kalafior (różyczki) do drugiego garnka sparzone, bez skóry, pokrojone na ćwiartki pomidory. Zalać rosołem, tylko tyle, żeby przykryć( nawet nie całe) warzywa, gotować na wolnym ogniu ok 1 godz, zmiksować. Krem można podawać z grzankami
harrisapół marchewkę, kostkę bulionową, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do czasu aż marchewka przestanie być twarda, po czym kroimy ją w kostkę. Dodajemy szpinak i groszek, gotujemy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku i dodajemy świeży koperek oraz miętę. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy z przekrojonym na pół jajkiem na miękko
W poszukiwaniu inspiracjisoli. Podgrzewamy na małym ogniu nie dłużej niż 10 minut. Po ugotowaniu trzeba ją dobrze wystudzić. W tym czasie kroimy na ćwiartki rzodkiewkę, ogórka w sporą kostkę - w chłodniku warzywa powinny chrupać:) Do miski wykładamy zsiadłe mleko - warto je roztrzepać, dla uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy wystudzoną botwinkę, ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek oraz koper. Mieszamy. Na koniec dodajemy sól i pieprz. Najlepiej
Kulinarne Inspiracje