warzywa - 14856 przepisów (strona:421/991)

Surówka z kiszonej kapusty 130

soku, a następnie pokroić.  Obrane jabłko i   marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule pokroić w drobna kosteczkę. Wszystkie warzywa przełożyć do miski dodać oliwę i dokładnie wymieszać. Na koniec doprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem, jeszcze raz wymieszać. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Chłodnik 156

wody z cytryną i gotujemy 10 minut. Jajka gotujemy na twardo.  Ogórek i rzodkiewkę ścieramy na tarce, a szczypiorek i koperek drobno siekamy. Do zimnej botwinki  dodajemy warzywa i wlewamy jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Gotowy chłodnik podajemy z ćwiartkami jajka na twardo

magiczna kuchnia Kasi
Pasta mięsna 134

pastę do chleba. Składniki: mięso z rosołu 1 gotowana marchewka 1/2 piertruszi 1/2 selera 1 ząbek czosnku koperek 2 łyżki jogurtu (majonezu) sól, pieprz   Wykonanie: Mięso z warzywami zmiksować na gładką masę. Czosnek obrać przecisnać przez praskę, a koperek drobno posiekać, połączyć z mięsem. Dodać jogurtu, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Podawać z pieczywem, smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Zupa szczawiowa 152

garnka z co najmniej 2 litrami gotującej się wody wrzucić ziemniaki i marchew, gotować z 10 minut.  Następnie wlać bulion, dodać szczaw, koperek, czosnek i gotować do miękkości warzyw, około 10 minut.  Pod koniec gotowania przyprawić pieprzem i solą do smaku. Przed jedzeniem, do gorącej zupy w talerzu dodać śmietanę lub jogurt i ćwiartki jajka (ilość

Kuchcik gotuje
Najlepszy gulasz z papryką 122

kawałek łopatki kroimy go na mniejsze kawałki np. w kosteczkę. Mięso przyprawiamy przyprawą do mięsa i obsypujemy mąką. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy warzywa. Po ok. 5 minutach wkładamy mięso i podsmażamy. Podlewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, suszoną marchewką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa na wolnym ogniu

VioletoweKucharzenie
Domowy soczek, kompocik 186

buteleczkach czytając skład zorientowałam się, że nie cukier, a inny słodzik jest dodawany. Więc rano nastawiam kompocik, który popijamy przez cały dzień. I wiem, że jest teoria, że gotowane warzywa czy owoce tracą swoje wartości odżywcze, jednak po pierwsze wolę taki soczek niż z butelki ze sklepu, a po drugie kompocik gotuję krótko, więc liczę, że jeszcze jakieś witaminki

NA MOIM TALERZU
Rolada jagodowa 278

Teraz mamy najlepszy czas bo świeżych owoców i warzyw pełne stragany i nie wiadomo co wybrać. Ja wybrałam jagody ale nie ze straganów. Byłam w lesie i sobie nazbierałam. W czasie zbierania myślałam jak je wykorzystać i wymyśliłam sobie taką oto roladę. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj 2 łyżki kakao

Ala piecze i gotuje
Salatka z szynką dojrzewającą i soczystymi kulkami 224

jest kuzynem melona pochodzącym także z rodziny dyniowatych. W Afryce nadal rośnie w niektórych miejscach dziko. W wielu krajach, o ciepłym klimacie, uprawia się arbuzy bo to bardzo lubiane warzywo. Jego soczysty, słodki miąższ jest bardzo orzeźwiający i tak jak melon zawiera mało kalorii. Jedzenie arbuza poprawia przemianę materii i reguluje pracę nerek dzięki działaniu moczopędnemu. Zawiera też likopen wspomagający

Smaczna Pyza
Kotleciki z kalafiora, soczewicy i batata 182

różyczki, skrop oliwą i upiecz w piekarniku al dente (180ºC 20 minut). Nakłuj batata widelcem i piecz w piekarniku przez 40 minut. Możesz zacząć piec razem z kalafiorem. Ostudzone warzywa wymieszaj z ugotowaną soczewicą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczypiorkiem, kolendrą, migdałami i jajkami. Dopraw farsz solą i uformuj 8 kotlecików. Obtocz w “migdałowej mące” i smaż na złoty

codojedzenia
Dżem truskawkowo-porzeczkowy 168

czyli np. kwaśne jabłka, porzeczki, agrest żurawina) z tymi, które pektyn mają mniej (np. truskawki, jagody, maliny, morele). Pektyny występują głównie w skórce i nasionach owoców, a także niektórych warzyw. Gdy połączą się z cukrem i kwaśną substancją (np.sok cytrynowy, ocet) tworzą żelowatą strukturę dżemu. Dzięki temu dżem jest szybciej gotowy niż z samych truskawek. Składniki na 3-4 słoiczki

Pełny talerz
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, boczkiem i sosem serowym 248

pomidorki, odsączoną kukurydzę, cukinię, i posiekaną natkę. Posypać ziołami do pizzy. Na wierzch zetrzeć połowę sera, zalać sosem i zetrzeć drugą połowę sera. Zapiekać w 190 o C aż warzywa zmiękną, a wierzch zapiekanki przyrumieni się

Czerwień i błękit
Bób z boczkiem 92

spolszczona" - szynkę zastąpiłam boczkiem, który akurat miałam w lodówce. Idealnym dopełnieniem jest nieco przysmażona, czerwona cebula. Przekąską jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bób jest warzywem bardzo zdrowym a nie często gości na naszych talerzach dlatego warto wykorzystać każdą okazję do przemycenia go na swój talerz

Milion Smaków
Sałatka z bobem i kuskusem 278

sezonie letnim na naszych talerzach nie powinno zabraknąć bobu. Jego nasiona znane są z wyjątkowych właściwości odżywczych, dlatego warto w pełni wykorzystać krótki (niestety) sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem, pomidorami lub okraszony masłem, boczkiem czy zrumienioną bułką tartą. Warto włączyć go do diety nie tylko

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa ogórkowa 116

następnie przełożyć do rosołu. Wlać do smaku trochę kwasu z ogórków ,doprawić solą i pieprzem. Mąkę rozmieszać ze śmietaną ,chwilę pogotować. Odstawić ,wrzucić poszatkowany koperek. Można też dodać warzywa z włoszczyzny (jak ktoś lubi

R'n'G Kitchen
Zupa z selera naciowego 128

ziemniaki Sól ,pieprz Odrobina vegety 1/2 natki pietruszki 2 łyżki zacierek babuni Przygotowanie Z włoszczyzny ,ziela angielskiego ,liści laurowych ,papryczki ,podsmażonych łupinek cebuli ,soli i pieprzu przygotować bulion warzywny. Warzywa i łupinki wyciągnąć ,marchew pokroić w talarki. Do bulionu wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki ,pokrojony w słupki seler ,zacierki i gotować jeszcze 30 min. Pod koniec gotowania wrzucić do zupy

R'n'G Kitchen