kostkę. Wrzuć do miski. Rzodkiewki umyj, pokrój w kostkę i dodaj do ogórków. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Koperek umyj i drobno posiekaj (bez łodyg), dodaj do warzyw wraz z czosnkiem. Do miski wlej jogurt i całość dobrze wymieszaj. Dolewaj stopniowo wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj i podawaj na zimno. Smacznego
Moja pasja smakuCukinia to bardzo uniwersalne warzywo, okazuje się, że można z niej zrobić również dżem! :) W jego skład wchodzi galaretka, której smak można sobie wybrać. Widziałam przepis z galaretką pomarańczową, wtedy dżem miał kolor żółto-pomarańczowy oraz z agrestową. Ja postanowiłam wykorzystać galaretki o smaku kiwi. Mój dżem ma smak kandyzowanego kiwi ;) Jest jedna uwaga- moja cukinia, jak się później okazało
Czerwona PorzeczkaKolejne ciasto z warzywem:) U nas inwazja cukinii:) Powstają więc różne wariacje;) Długo tez szukałam po necie czegoś oryginalnego wg. mnie, i znalazłam na stronie Ewy Wachowicz. Ciasto muszę przyznać pyszne...Polecamy;) Składniki; 3 szklanki cukinii startej na tarce, 6 jajek, 3 szklanki maki, 2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka oleju, 2 łyżki kakao
Anioły w kuchnibędzie już mięka dorzucamy obraną włoszczyznę (1/3 włoszczyzny można zetrzeć na tarce i w ten sposób wrzuci - zupa będzie gęstsza) oraz ziemniaczki pokrojone w kostkę doprawiamy majerankiem (obficie) gdy warzywa i fasola będą miękkie zupa jest gotowa. tutaj trick który można zastosować ale nie trzeba - w zależności czy lubimy zupę w postaci bardziej płynnej lub też bardziej kremowej. Jeśli kremowej
Snejkusiowe Przepisyodróżując po Peru miałam okazję poznać wiele egzotycznych roślin jadalnych, ciekawe odmiany ogólnie znanych warzyw, oraz jeść znakomite potrawy, m.in. peruwiańskie ceviche de corvina przygotowywane z surowych ryb. Okazało się, że można przygotować także wersję wegańską :). Oryginalny przepis pochodzi z bloga Kuchnia Peruwiańska , gdzie gotują pasjonaci Ameryki Południowej i kuchni peruwiańskiej. Po małej modyfikacji dziś
SzczyptaSmaQodstawimy na ok. 15 min. Gdy puści sok, dokładnie odciskamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z warzywami lub mięsem
Domowy Smak Jedzeniaprostej pasty. Stanowi świetny zamiennik tradycyjnych smarowideł: 100 g masła extra to 735 kcal, 100 g pasty z bobu to...ok. 100 kcal! No i oczywiście w warzywach mamy dodatkowo błonnik, a także bogactwo witamin i minerałów. I walory wizualne - aż chce się jeść :D Zachęcam Was do poświęcenia tych kilku minut dziennie na eksperymenty z różnymi pastami
Powiedz dietom nieZwykle hummus wykorzystywałam jako dip do warzyw lu na grzankę postanowiłam pokombinować troszkę z nim :) Czytaj więcej
Pasja tworzeniaJeżeli lubicie chrupiące sałatki to musicie spróbować tej propozycji. Świeża i chrupiąca kombinacja warzyw i owoców świetnie sprawdzi się na każdą okazję! Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – ok 300 g świeżego selera
Szybko Tanio Smaczniezostawiamy do ostudzenia. W tym czasie ogórka szklarniowego obieramy i wydrążamy pestki łyżką. Trzemy na tarce wraz z ogórkiem małosolnym i rzodkiewką. Po 5 minutach odciskamy wodę z warzyw. Koperek i szczypiorek siekamy. Do wystudzonych buraków z maślanką dodajemy jogurt, a także ogórki, rzodkiewki, koperek i szczypiorek. Wyciskamy czosnek. Doprawiamy dużą ilością soli i cukru (ok. 1 łyżeczki) oraz octem
Poezja smakupokrojoną na mniejsze części. Wszystko gotować około 10 minut po czym dodać różyczki kalafiora i mięso ugotowane z kurczaka bez skóry. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec wlać śmietanę i posypać koperkiem. zupa jarzynowa z koperkiem
O kuchni z uczuciemplastry a marchew i pieczarki w plastry. Cebulę poszatkować w piórka. Wszystko dodać do smażącego się kurczaka. Doprawić do smaku sosem sojowym i ostrygowym oraz papryką w proszku. Gdy warzywa zmiękną dodać makaron ryżowy, wymieszać i dusić do momentu aż zmięknie i napęcznieje
Qchnia po prostupęczka świeżego koperku oliwa z oliwek sok z połowy cytryny 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz Sposób wykonania: Kalarepę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Koper drobno poszatkować. Wszystko razem wymieszać, dodając kukurydzę, oliwę z oliwek, musztardę i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Qchnia po prostugałązki selera naciowego przyprawy: kminek, majeranek, ziele angielskie, Przygotowanie banalne, w pierwszej kolejności poszatkować kapustę i gotować ją w około 3-4 litrach wody z przyprawami, potem dodać resztę warzyw i gotować do miękkości. Zajadać się do oporu kiedy tylko jest się głodnym. Podobno zblendowana na krem tez jest niezła. Trzymajcie kciuki, mam zamiar cały ten gar zjeść
greenscarf