posiekać i odłożyć na bok). Zalać ok. 2 litrami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc i gotować na małym ogniu ok. 45 minut. Warzywa i przyprawy wyjąć z wywaru. Nie będą już potrzebne do zupy. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do bulionu warzywnego. Gotować ok. 7 minut, dorzucić groszek. Gotować jeszcze
Pełny talerzoctu 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 2 łyżki musztardy 1 łyżka soli Kapustę poszatkować, cebulkę pokroić w drobną kostkę, marchew zetrzeć na grubej tarce. Składniki zalewy zagotować. Wymieszać warzywa z gorącą zalewą. Pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, lub do następnego dnia
Praktyczna plziela angielskiego, 7 goździków, 7 dag soli, 25 dag cukru. Wykonanie: Ocet zagotować z przyprawami i cukrem. W między czasie pietruszkę rozdrobnić blenderem i wymieszać z solą i olejem. Warzywa, ogórki pokroić w plasterki, połączyć z pietruszką, wymieszać, zalać zalewą z octu i przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 30 minut
Tradycyjna Kuchniapomidory i paprykę pokroić w duże kawałki i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Kiełbasę wyciągnąć z osłonki i porobić z niej pulpety wielkości jajka i rozłożyć na warzywach. Dodać rozmaryn, posypać oregano, płatkami chilli,solą i pieprzem. Polać całość oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 minut. Po wyjęciu zapiekankę posypać listkami bazylii
O kuchni z uczuciempatelni z odrobiną oleju. W rondelku podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę , dodać wodę i podsmażone mięso. Dusić pod przykryciem, do momentu, gdy mięso i warzywa będą już miękkie. Na koniec zaprawić mąką i śmietaną. (mąkę zmieszać dokładnie ze śmietaną, dolać do tego kilka łyżek gorącego wywaru, wymieszać dokładnie i dolać do mięsa cały czas
The Sweet Damseljajka Liście laurowe Ziele angielskie Gałka muszkatołowa Sól i pieprz Ok. szklanka wywaru z ugotowanego mięsa Smalec/masło i bułka tarta do foremek Wykonanie: Mięso gotować razem z warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim. Pod koniec gotowania dodać wątróbkę. Jak wszystko przestygnie oddzielić mięso od kości, zmielić przez maszynkę 2-3 razy. Dolać troszkę wywaru z mięsa
The Sweet Damselczasu. Miałam kawałek schabu i pierś z kurczaka, postanowiłam więc zrobić szaszłyki... ;) Składniki: 4 plasterki schabu 1 pierś z kurczaka 1 cebula przyprawy (Wy możecie użyć również innych ulubionych warzyw np. paprykę lub pieczarki :) Przygotowanie: Schab oraz pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i obsypałam przyprawami, jakie lubię najbardziej, między innymi: papryka słodka, ostra, przyprawa do szaszłyków oraz
The Sweet Damseloraz oliwki. Całość podsmażyć jeszcze chwilę. Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej i wyłożyć porcję masy, tak żeby pokryła całą patelnię. Smażyć do zarumienienia. Odwrócić na drugą stronę, wyłożyć warzywa oraz dodać pomidorki i posypać startym serem. Przykryć i smażyć, aż ser się roztopi. Polać ketchupem, można ozdobić świeżą bazylią
The Sweet DamselSkładniki: 0,5 kg piersi z kurczaka luz indyka 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki mieszanki przyprawy Tureckiej Biolevita* oliwa lub olej * Warzywa i przyprawy suszone(w różnych proporcjach): papryka, oregano, rozmaryn, kolendra, bazylia, majeranek, curry ) , ziele angielskie, gałka muszkatołowa, cząber, tymianek, kmin rzymski, czosnek, cebula, chilli, sól, naturalny ekstrakt papryki Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszać
The Sweet Damselkolor. Po usmażeniu można odsączyć na ręcznikach papierowych. Wszystkie składniki zalewy doprowadzić do wrzenia i gotować ok 3 minut na małym ogniu, następnie ostudzić. Rybę przełożyć na przemian z warzywami. Całość polać zalewą
The Sweet Damselmięso w codziennym obiedzie. Pewna osoba, jak jadła je pierwszy raz myślała, że są to kotlety mielone z ryby, więc można oszukać ludzi, którzy nie przepadają za daniami z warzyw. Polecamy kalafior troszeczkę inaczej, niż tylko gotowany z bułką tartą. Naprawdę jest pyszny. Przepis Składniki: średniej wielkości kalafior ok. 1kg ok. 6 łyżek bułki tartej jajko wegeta pieprz olej Przygotowanie
KasiaiKrzysiu.plpokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy go solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę batata oraz dynię. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i gotujemy całość jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Podajemy z ryżem lub pitą, gotowe! Smacznego, Klaudia
Mango Papajaćwiartki. Oliwę wlewamy do miseczki. Wyciskamy do niej czosnek i dodajemy posiekane na drobno chili. Wrzucamy zioła uprzednio zmiażdżone w moździerzu, dodajemy sól do smaku i wszystko mieszamy. Wszystkie warzywa nabijamy na przemian na patyczki i całość smarujemy porządnie oliwą z przyprawami. Opiekamy na rozgrzanym ruszcie przez około 25 minut. Od czasu do czasu smarujemy oliwą, która nam została. Podajemy
Marder&Marder ManufactureSuper dodatek do sałat ... normalnie czaderski !! Na dwie duże kopy sałat i warzyw: - 2-3 ząbki czosnku - pół łyżeczki soli - szczypta pieprzu mielonego - sok z jednej średniej soczystej cytryny - 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - pół pęczka koperku Czosnek zetrzyj do słoika, dodaj sól i pieprz oraz sok z cytryny.Zamknij słoik i porządnie wstrząśnij. Dodaj oliwę i ponownie
Pasje Jolki