warzywa - 14856 przepisów (strona:407/991)

Zupa dyniowa z pieczonych warzyw 162

pieczenia i piec w 190 stopniach przez 70 minut. Po upieczeniu czosnek i cebulę obrać z łupin. Pomidory obrać ze skórki i pozbyć się gniazd nasiennych. Tak przygotowane warzywa wraz z dynią przełożyć do garnka. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować blenderem. Podgrzać i podawać od razu. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Risotto z dynią i pieczonymi pomidorkami 90

mała 1 łyżeczka suszonego tymianku plus odrobina do pieczonych pomidorów (ja użyłam świeżego) 1 garść pestek dyni ocet balsamiczny sól, pieprz Pomidorki przekroić na pół, dynię pokroić w kostkę. Warzywa ułożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Skropić octem balsamicznym, oliwą. Posypać tymiankiem i 2 ząbkami startego czosnku.  Doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku w temperaturze 120 stopni

Moja Galeria Smaku
Kolorowa surówka warzywna 151

poszatkowanej 1/2 dużej papryki 1 jabłko 1 ogórek 10 rzodkiewek 2 marchewki pęczek koperku 3 łyżki oleju/oliwy 2-3 łyżki octu winnego białego sól, pieprz, cukier do smaku Wszystkie warzywa posiekać lub zetrzeć na tarce. Przełożyć do miski, wymieszać. Doprawić olejem, octem oraz solą, pieprzem i cukrem. Dodać posiekany koperek. Wszystko wymieszać. Odstawić, żeby smaki się połączyły

Moja Galeria Smaku
Koktajl z selerem naciowym 123

skórę. Więcej zalet chyba przedstawiać już nie trzeba :) Składniki: 1 łodyga selera naciowego świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy 1 mango 1 marchewka 1 szklanka wody niegazowanej Owoce i warzywa obrać. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować

Moja Galeria Smaku
Zielone smoothie z sałatą rzymską 107

Składniki: 2 liście sałaty rzymskiej garść świeżego szpinaku 1 jabłko 1 gruszka 1/2 szklanki zimnej wody Warzywa i owoce umyć,  jabłko i gruszkę obrać ze skórki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować

Moja Galeria Smaku
Koktajl selerowo-pomarańczowy 118

swojskie jabłko i wyszedł równie pyszny koktajl. Polecam! Składniki: 1 łodyga selera naciowego świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy 1 jabłko 1 marchewka 1 szklanka wody niegazowanej Owoce i warzywa obrać. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować

Moja Galeria Smaku
Ratatouille na zielono 154

Ratatouille bądź bardziej swojsko ratatuj to potrawa wegetariańska wywodząca się z kuchni francuskiej. Tradycyjnie zawiera cukinię, bakłażany, paprykę. Ja dzisiaj proponuje wersję z warzywami w kolorze zielonym. Składniki: 1 mała cukinia (120g) 70 g groszku zielonego (u mnie mrożony) 100 g fasolki szparagowej (u mnie mrożony) 100 g brokuła (u mnie mrożony) 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku garść orzeszków

Moja Galeria Smaku
Zapiekanka z ziemniaków z kozim serem 197

plastry. Naczynie żaroodporne posmarować czosnkiem. Układać na przemian ziemniaki, cukinię, cebulę, kawałki sera koziego. W osobnym naczyniu zmiksować śmietanę z bulionem, gałką, tymiankiem, solą i pieprzem. Polać nim warzywa. Posypać orzeszkami pinii. Piec w 200 stopniach przez 45 minut

Moja Galeria Smaku
Ryż zapiekany z fasolką i pieczarkami 91

plasterki. Na patelni rozgrzać olej i posmażyć cebulę z pieczarkami. Dodać fasolę, podlać bulionem i dusić pod przykryciem 10 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Ugotowany ryz wymieszać z warzywami, przełożyć do formy do zapiekania. Posypać startym serem. Zapiekać przez 15 minut

Moja Galeria Smaku
Sok z buraka 143

może być stosowany jako "napój energetyczny" gdyż zwiększa wydolność organizmu. Samo zdrowie :) Składniki na 1 małą szklaneczkę: 1/2 buraka 2 marchewki 1 jabłko 2 mandarynki  Wszystkie owoce i warzywa obrać ze skórki. Włożyć do sokowirówki i wycisnąć sok. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Wegetariański ryż smażony 138

Ryż smażony z warzywami po azjatycku. Doprawiony sosem sojowym i curry. Pomysł na smaczny, szybki wegetariański obiad. Składniki na 2 porcje: 100 g ugotowanego ryżu 1 mała cukinia 1 marchewka 80 g pieczarek (waga po obraniu) 2 ząbki czosnku 1/2 dużej cebuli 2 łyżki oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka curry lub więcej imbir pieprz Ugotować ryż. Cebulę

Moja Galeria Smaku
Sałatka z marchewki 141

łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego czarny sezam około 1-2 cm imbiru Marchewkę obrać i pokroić w zapałki bądź zestrugać obieraczką do warzyw na długie, cienkie plastry. Miód wymieszać z olejem, sosem sojowym oraz sokiem z limonki. Do tego zetrzeć czosnek i imbir. Wymieszać. Sezam uprażyć na suchej patelni. Marchwkę wymieszać z dressingiem

Moja Galeria Smaku
Stir fry z kaczką i mango 130

Kaczka z mango, marchewką i porem w sosie śliwkowym. Doprawiona imbirem, czosnkiem oraz limonką. Pomysł na wykorzystanie pieczonej kaczki.  Danie przygotowuje się bardzo szybko, chyba dłużej zajmuje krojenie warzyw w paski ;)  Lubiącym słodko-kwaśne dania na pewno przypadnie do gustu. Podpatrzone na Kwestia Smaku . Składniki na 2 porcje: mięso z pieczonej kaczki (dałam mięso z 2 udek, może

Moja Galeria Smaku
Tort nutellowo-truskawkowy 163

śmietany kremówki 2 łyżki nutelli 100 g gorzkiej czekolady około 10-15 truskawek do dekoracji Wszystkie składniki zmiksować. Obłożyć musem tort. Czekoladę zetrzeć na tarce, bądź użyć obieraczki do warzyw. Powstałymi wiórkami obłożyć boki tortu. Truskawki pokroić na plasterki. Ułożyć na torcie. Gotowy tort schłodzić w lodówce. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Smoothie truskawkowo-malinowe 125

smoothie z malin i truskawek. Przeróżnego rodzaju smoothie i koktajle są codziennością w moim domu, pijemy je na drugie śniadanie. Są świetnym sposobem na przemycenie dzieciom owoców a nawet warzyw. Kolory jakie możemy wyczarować miksując owoce są zachęcające do picia, a jak dodamy do tego kolorową słomkę to myślę, że każde dziecko z chęcią spróbuje :) Po więcej pomysłów na koktajle

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania