warzywa - 14856 przepisów (strona:399/991)

POTRAWKA Z CUKINII I KUREK 136

wszytki" Wieśniak lubelski wraca na salony warszawskie :-) Kochani tydzień na wsi, nie ma nic piękniejszego, wielokrotnie już to powtarzałam w swoich postach..blisko lasu, świeże powietrze, warzywa prosto z krzaka a nie z bazaru, śpiew ptaków zamiast szum tramwajów. Mogłabym tak wymieniać i wymieniać. Nie jest to jakiś bunt, że mieszkam w wawie, bo kocham to miasto

pieprzny smaczek
Łopatka duszona w winie 182

minut , zaprawiamy mąka rozmieszaną w odrobinie wody ( około 5 łyżek wody) , tak aby sos lekko się zagęścił . Gotowe , teraz wystarczy pokroić mięso , które zdążyło odpocząć po duszeniu , ułożyć na warzywach w których się piekło i polać pysznym sosem..polecam podać z pure ziemniaczanym z dodatkiem bobu i mięty . Smacznego       Post Łopatka duszona w winie pojawił się poraz

Ogrodnik w podróży
Cukinia w marynacie koperkowo-czosnkowej 222

się go mieć , ale przynajmniej od czasu, do czasu mogę im podarować odrobinę magii …Ot , taka lekka zaduma , nad słoikiem z cukinią.. cóż nawet to proste warzywo może być natchnieniem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pobudka i do roboty " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na marynatę ( około 3 słoiki

Ogrodnik w podróży
Chrupiące , pieczone, wiejskie ziemniaki 2744

Ziemniaki , czy to pieczone , czy gotowane są praktycznie nierozerwalnie związane z polskim stołem . Uwielbiamy je pod każdą postacią , a w niektórych rejonach kraju stanowią filary kuchni regionalnej . To szlachetne warzywo , wyklinane przez osoby na diecie , a hołubione przez dzieci w postaci frytek " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
Frytki warzywne 99

Składniki: marchewka (1 szt. duża) korze pietruszki (1 szt. duża) seler (1/4 szt.) oliwa z oliwek (1-2 łyżki) sól Czas przygotowania: ok. 35 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w paski w kształcie frytek. Układamy na brytfance. Polewamy oliwą. Solimy. Mieszamy tak, żeby równomiernie rozprowadzić oliwę na frytkach, a frytki na brytfance. Wkładamy do nagrzanego

Weganka gotuje
Zupa krem z pietruszki 141

wody, solimy i gotujemy do miękkości.  Na początku gotowania do zupy wyciskamy ząbek czosnku.  Natkę pietruszki myjemy i kroimy. Zostawiamy trochę do dekoracji. Kiedy warzywa są miękkie zdejmujemy zupę z palnika.  Dodajemy natkę pietruszki. Przy pomocy blendera zamieniamy zupę w krem. Przyprawiamy i podgrzewamy. Przekładamy do misek. Dodajemy grzanki. Dekorujemy pietruszką. Smacznego

Weganka gotuje
Mój pierwszy raz z See Bloggers 164

menu figurowała również idea monosmaków, czyli potraw bazujących na niewielu składnikach tak, aby wydobyć z nich, jak najwięcej smaku. Przygotowaliśmy dwa niesamowicie proste dania z sezonowych warzyw - zupę z zielonego groszku oraz makaron z pesto z czerwonej kapusty. Ten pyszny minimalizm okazał się kluczem do sukcesu. Dania były nieprzegadane, karmiły zarówno oczy (niesamowite kolory!), jak i ciało oraz wprowadziły

Food Square
Panierowane skrzydełka i surówka z kalarepą 171

rozgrzanym tłuszczu układamy skrzydełka. Smażymy z każdej strony, aż się ładnie zrumieni. Robimy surówkę: marchew i kalarepę ścieramy na tarce i grubych oczkach, sałatę rwiemy na drobne kawałki. Warzywa posypujemy przyprawami i mieszamy z jogurtem

e-PrzepisyKulinarne
Kilka pomysłów na... 173

gofrożerców, które w te wakacje u mnie królują, szczególnie te cukiniowe, coś na szybko, no, a dwa ostatnie pomysły całkowicie wegańsko  ^^ Miłego dnia :) Makaron noodle z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym  Marchewkowe gofry, z pastą ricotta-feta i tymiankiem  Tu podobne, z tym, że z cukinią  Cukiniowe gofry;  z pastą ricotta-feta  Cukiniowy

More food, love and dreams
Wiśnie w syropie - do ciast i deserów 293

deser to będzie miał problem. Można oczywiście wiśnie zawczasu, latem, zamrozić, ale mało kto ma wielką zamrażarkę, która pomieści wszystkie skarby lata. Stąd też pomysł na pakowanie owoców i warzyw w słoiki. Ja ze swoją zamrażarką w zwykłej lodówce zawsze muszę mocno wybierać co zamrożę i chociaż torebka wiśni już się tam kilka dni temu znalazła to wystarczą co najwyżej

Smaczna Pyza
Chłodnik z botwiny 193

Przygotowaną botwinę dodać do wody i gotować 2-3 min. Dodać ocet i wystudzić. Ogórki i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek posiekać. Do wystudzonej botwiny dodać warzywa, maślankę i jogurt. Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem. Odstawić chłodnik do lodówki na ok. 0,5 godz. Smacznego

Konrad Gotuje
PLACEK JAGODOWY 130

jagody i łyżką wymieszać. Zrobić je w wysokim naczyniu lub w specjalnej misce która posiada pokrywę z mniejszym otworem chroni ona przed rozpryskiwaniem. Połowę ciasta za pomocą tarki do warzyw o grubych oczkach zetrzeć do blachy o wymiarach 25 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie cię skleiło. Potem na ciasto wlać

Ciastka - domowe słodkości
Zupa-krem z brokułów 127

Brokuły - to warzywo uwielbiane przeze mnie w każdej postaci. Są doskonałe gdy mamy ograniczony czas na przygotowanie pyszności w kuchni. Ponadto są świetnym źródłem rozmaitych substancji odżywczych i witamin, i dzisiejszy wpis zostanie poświęcony właśnie dla kremu z brokułów - nie wiem jak Wam, ale mi taki lekki kremik z prażonym słonecznikiem już kojarzy się z odczuwaną w powietrzu wiosną - choć

psgotujemy