warzywa - 14856 przepisów (strona:399/991)

Sałatka z młodych ziemniaków z pomidorem 250

skroić w półplasterki. Cebulkę posiekać i wymieszać razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Wsypać szczypiorek, a z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu zrobić dressing. Polać po warzywach. Sałatkę przygotowałam wieczorem, a na drugi dzień zabrałam do pracy. Smacznego :) Kategoria: Dania bez glutenu , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Na wynos , sałatki i surówki , WYTRAWNIE Tagged: dressing , pomidor , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Jak Blondynka robiła ogórki na zimę :) 227

roku przerabiam ogromne ilości owoców, zamykam w słoiki, mrożę i kombinuję na różne sposoby. Warzywa w słoikach? Od tego to ja trzymałam się z daleka. Dlaczego? Tak jakoś. Żyję zgodnie z myślą, że skoro czegoś nie czuję, wiem, że przyjdzie czas, że się odważę i przełamię lody. Tak było z ogórkami. Bałam się, nigdy nie robiłam, mamy już nie mogłam

Blondynka Gotuje
Lasagne z cukinią 188

Lasagne jest pysznym, tradycyjnym, włoskim daniem. Aby była smaczna powinny znaleźć się w niej różnorodne składniki - dużo warzyw. Dzisiaj prostokątne płaty makaronu zastąpiłam cukinią. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Ostatnio przeczytałam, że wielkość porcji lasagne dla każdego domownika powinna odpowiadać wielkości jego rozłożonej dłoni.  Składniki: 3 małe cukinie 10 dag sera żółtego

Salonik smaków
POTRAWKA Z CUKINII I KUREK 132

wszytki" Wieśniak lubelski wraca na salony warszawskie :-) Kochani tydzień na wsi, nie ma nic piękniejszego, wielokrotnie już to powtarzałam w swoich postach..blisko lasu, świeże powietrze, warzywa prosto z krzaka a nie z bazaru, śpiew ptaków zamiast szum tramwajów. Mogłabym tak wymieniać i wymieniać. Nie jest to jakiś bunt, że mieszkam w wawie, bo kocham to miasto

pieprzny smaczek
Łopatka duszona w winie 177

minut , zaprawiamy mąka rozmieszaną w odrobinie wody ( około 5 łyżek wody) , tak aby sos lekko się zagęścił . Gotowe , teraz wystarczy pokroić mięso , które zdążyło odpocząć po duszeniu , ułożyć na warzywach w których się piekło i polać pysznym sosem..polecam podać z pure ziemniaczanym z dodatkiem bobu i mięty . Smacznego       Post Łopatka duszona w winie pojawił się poraz

Ogrodnik w podróży
Cukinia w marynacie koperkowo-czosnkowej 217

się go mieć , ale przynajmniej od czasu, do czasu mogę im podarować odrobinę magii …Ot , taka lekka zaduma , nad słoikiem z cukinią.. cóż nawet to proste warzywo może być natchnieniem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pobudka i do roboty " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na marynatę ( około 3 słoiki

Ogrodnik w podróży
Chrupiące , pieczone, wiejskie ziemniaki 2737

Ziemniaki , czy to pieczone , czy gotowane są praktycznie nierozerwalnie związane z polskim stołem . Uwielbiamy je pod każdą postacią , a w niektórych rejonach kraju stanowią filary kuchni regionalnej . To szlachetne warzywo , wyklinane przez osoby na diecie , a hołubione przez dzieci w postaci frytek " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
Frytki warzywne 95

Składniki: marchewka (1 szt. duża) korze pietruszki (1 szt. duża) seler (1/4 szt.) oliwa z oliwek (1-2 łyżki) sól Czas przygotowania: ok. 35 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w paski w kształcie frytek. Układamy na brytfance. Polewamy oliwą. Solimy. Mieszamy tak, żeby równomiernie rozprowadzić oliwę na frytkach, a frytki na brytfance. Wkładamy do nagrzanego

Weganka gotuje
Zupa krem z pietruszki 135

wody, solimy i gotujemy do miękkości.  Na początku gotowania do zupy wyciskamy ząbek czosnku.  Natkę pietruszki myjemy i kroimy. Zostawiamy trochę do dekoracji. Kiedy warzywa są miękkie zdejmujemy zupę z palnika.  Dodajemy natkę pietruszki. Przy pomocy blendera zamieniamy zupę w krem. Przyprawiamy i podgrzewamy. Przekładamy do misek. Dodajemy grzanki. Dekorujemy pietruszką. Smacznego

Weganka gotuje
Mój pierwszy raz z See Bloggers 161

menu figurowała również idea monosmaków, czyli potraw bazujących na niewielu składnikach tak, aby wydobyć z nich, jak najwięcej smaku. Przygotowaliśmy dwa niesamowicie proste dania z sezonowych warzyw - zupę z zielonego groszku oraz makaron z pesto z czerwonej kapusty. Ten pyszny minimalizm okazał się kluczem do sukcesu. Dania były nieprzegadane, karmiły zarówno oczy (niesamowite kolory!), jak i ciało oraz wprowadziły

Food Square
Panierowane skrzydełka i surówka z kalarepą 166

rozgrzanym tłuszczu układamy skrzydełka. Smażymy z każdej strony, aż się ładnie zrumieni. Robimy surówkę: marchew i kalarepę ścieramy na tarce i grubych oczkach, sałatę rwiemy na drobne kawałki. Warzywa posypujemy przyprawami i mieszamy z jogurtem

e-PrzepisyKulinarne
Kilka pomysłów na... 168

gofrożerców, które w te wakacje u mnie królują, szczególnie te cukiniowe, coś na szybko, no, a dwa ostatnie pomysły całkowicie wegańsko  ^^ Miłego dnia :) Makaron noodle z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym  Marchewkowe gofry, z pastą ricotta-feta i tymiankiem  Tu podobne, z tym, że z cukinią  Cukiniowe gofry;  z pastą ricotta-feta  Cukiniowy

More food, love and dreams
Wiśnie w syropie - do ciast i deserów 286

deser to będzie miał problem. Można oczywiście wiśnie zawczasu, latem, zamrozić, ale mało kto ma wielką zamrażarkę, która pomieści wszystkie skarby lata. Stąd też pomysł na pakowanie owoców i warzyw w słoiki. Ja ze swoją zamrażarką w zwykłej lodówce zawsze muszę mocno wybierać co zamrożę i chociaż torebka wiśni już się tam kilka dni temu znalazła to wystarczą co najwyżej

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania