warzywa - 14856 przepisów (strona:402/991)

Zupa krem marchewkowa z batatem i czarnuszką 147

olej dodaj cebulę, zeszklij. Dodaj marchew, podsmaż. Dodaj batata i mieszaj kilka minut. 3. Zalej 1,5 litra wrzącej wody. Dodaj sól i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Zblenduj do konsystencji kremu. Do gorącej zupy wciśnij czosnek. 4. Wsyp ziarna czarnuszki ok 1  łyżeczka. Posyp lubczykiem. Ja posypuję jeszcze

AZgotuj!
Mini calzone wegetariańskie z soczewicą i czarnuszką 135

korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kosteczkę. 4. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę a następnie dodawaj starte warzywa, smaż kilka minut. 5 . Dodaj ugotowaną soczewicę i wymieszaj dodając ząbek czosnku (sprasowany) i świeże listki tymianku. 6. Na stolnicy rozwałkuj ciasto na ok 3-4 min. wytnij kółka

AZgotuj!
Kasza pęczak z gulaszem warzywnym 93

Składniki: kasza pęczak średni bakłażan cukinia cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów świeże oregano natka pietruszki kilka pieczarek 2 łyżki oleju Kasza pęczak z warzywami Przygotowanie: 1. Ugotuj kaszę pęczak. 2. Pokrój w kostkę bakłażana, cukinię. Cebulę w drobną kosteczkę pieczarki na ćwiartki. 3.  Rozgrzej olej w rondlu, dodaj kostki bakłażana. Smaż aż zrobią

AZgotuj!
Gazpacho ogórkowe 137

pokruszonego lodu sól, pieprz Gazpacho ogórkow e Przygotowanie: 1. Ogórki obierz i wydrąż łyżeczką nasiona, pokrój w kawałki. 2. Seler naciowy pokrój w małe kawałki. 3. Włóż warzywa do blendera i zmiksuj, dodawaj powoli 400 ml jogurtu ( nie musi być gęsty). 4 Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku i chrzan, sól i pieprz i dalej miksuj

AZgotuj!
Śródziemnomorska sałatka z pieczoną papryką 143

skórek paprykę pokrój w cienki paseczki. Dadaj do pomidora. 4. Duzą ilość natki pietruszki posiekaj i dodaj do sałatki. W tym momencie z warzyw wycieka duża ilość wody, można ja odlać. 5. Teraz dodaj oliwę i ocet. Całość posól i popieprz do smaku. Ta sałatka smakuje

AZgotuj!
Zupa z kurek i podgrzybków z kluseczkami lanymi 134

świeży rozmaryn i rozgnieciony ząbek czosnku. 2. W dużym garnku przygotuj bulion z przyprawami i dodaj pokrojoną w talarki marchew i pokrojony w kawałeczki seler naciowy. Kiedy warzywa zmiękną lekko, dodaj grzyby z patelni . Niech się gotuje nie dłużej niż 15 minut. 3. Teraz pokrój pomidora w kostkę

AZgotuj!
Zupa z białych warzyw 98

Gorąco jeść się nie chce, ale warzywa zawsze:) Składniki: 1,5 litra bulionu 1 mały kalafior 1 fenkuł korzeń białej pietruszki biała fasola mamut kilka strąków kilka ziemniaków biały por sól koperek z fenkułu Przygotowanie: Wszystkie składniki pokrojone wrzucamy do bulionu.  ponieważ  warzywka są młode,  gotują

AZgotuj!
Masz niskie żelazo we krwi? Jedź zupę z dyni z pestkami i mleczkiem kokosowym 151

duże kawałki. Gotuj ok 20 minut.  3. W między czasie dodawaj przyprawy: 1 łyżeczkę curry, małą papryczkę chili, gałkę muszkatołową. 4. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj mleczko kokosowe i zblenduj. 5. Upraż pestki dyni i posyp zupę

AZgotuj!
Pierogi z pieca z farszem z soczewicy z dipem czosnkowym 106

soczewicę. Pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchew i pietruszkę na dużych oczkach i uduś na łyżce oliwy. Dopraw solą i pieprzem dodaj soczewicę do uduszonych warzyw. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. 3. Rozwałkuj ciasto cieniutko na ok 2-3 milimetry i wycinaj kółka, na środek ułóż kulkę farszu

AZgotuj!
Bułgarska zupa z soczewicy Leszta czorba 139

duży pomidor bez skórki 1 bardzo ostra papryczka 1 marchewka pokrojona z cieniutki talarki cebula w kosteczkę drobno pokrojona i zeszklona 2 litry wywaru z warzyw 1 łyżeczka soli morskiej lubczyk Przygotowanie: Do wywaru warzywnego wsyp wypłukaną soczewicę, marchew i zeszkloną cebulę. Następnie pomidora pokrojonego w dużą kostkę. Gotuj

AZgotuj!
Rozgrzewający placek ziemniaczany 119

papryczki i sporo imbiru.  Składniki: 3 spore mączyste ziemniaki papryczka habanero czerwona cebula jajko łyżka maki łyżeczka soli 2 cm imbiru olej do smażenia Przygotowanie: Warzywa zetrzyj w malakserze. Jeśli chcesz dodatkowo popracować na biceps zetrzyj na tarce na malutkich oczkach. Dodaj mąkę, jajko, sól. Wymieszaj . Smaż . Odsącz na papierowym ręczniczku

AZgotuj!
Smażony makaron z woka z łososiem 160

kilka kropel oleju sezonowego 1 łyżeczka octu ryżowego sałata  Łososia przygotuj według przepisu Winiary  Pomysł na...Papirus Makaron namocz w gorącej wodzie. Warzywa wrzuć na rozgrzanego woka i szybko podsmaż, dodaj starty imbir, papryczkę Habanero, dodaj w ostatniej fazie odcedzony makaron i sos sojowy. Serwuj gorący makaron z paprykowym łososiem

AZgotuj!
Sok na przemianę materii (walka z cellulitem) 127

proponowany przez autorkę książki "Świerze soki z warzyw i owoców". Wypiłam. Wygląd nieciekawy, smak lekko gorzko słodko słony. Ale jak ma działać to warto:)  Przygotuj: gruszkę, ok 6 liści mięty, 2 łodygi selera i jeden spory grejpfrut.  wszystkie owoce przepuść przez sokowirówkę z podanych składników wychodzi szklanka soku

AZgotuj!
Szybki barszcz czerwony zabielany z krakersami 135

barszcz robię tylko zimą. Tylko teraz mam na niego ochotę. Latem o nim nie pomyślę, ale teraz jem go chętnie. Dlaczego? Wybieram instynktownie. 1,5 litra bulionu z warzyw 2 starte ba dużych oczkach buraki średniej wielkości 3-5 łyzek zakwasu z buraków. cebula biała 5 ziaren pieprzu 2 liście laurowe ziele angielskie 2 łyżki oliwy mleko zagęszczone

AZgotuj!
Cukiniowo- porowe placuszki z mąką sojową 93

Robi się je szybko. Zjada jeszcze szybciej. Nie. Nie musi być mąka sojowa. Z mąką  z cieciorki też smaku dobrze. Nie . Nie musi być mąka z warzyw strączkowych.  1 uukinia biała część pora 2 jajka 2 czubate łyżki mąki sojowej sól pieprz olej   Zetrzyj cukinię na grubych oczkach, posól i odstaw. Pora pokrój

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania