olej dodaj cebulę, zeszklij. Dodaj marchew, podsmaż. Dodaj batata i mieszaj kilka minut. 3. Zalej 1,5 litra wrzącej wody. Dodaj sól i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Zblenduj do konsystencji kremu. Do gorącej zupy wciśnij czosnek. 4. Wsyp ziarna czarnuszki ok 1 łyżeczka. Posyp lubczykiem. Ja posypuję jeszcze
AZgotuj!korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kosteczkę. 4. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę a następnie dodawaj starte warzywa, smaż kilka minut. 5 . Dodaj ugotowaną soczewicę i wymieszaj dodając ząbek czosnku (sprasowany) i świeże listki tymianku. 6. Na stolnicy rozwałkuj ciasto na ok 3-4 min. wytnij kółka
AZgotuj!Składniki: kasza pęczak średni bakłażan cukinia cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów świeże oregano natka pietruszki kilka pieczarek 2 łyżki oleju Kasza pęczak z warzywami Przygotowanie: 1. Ugotuj kaszę pęczak. 2. Pokrój w kostkę bakłażana, cukinię. Cebulę w drobną kosteczkę pieczarki na ćwiartki. 3. Rozgrzej olej w rondlu, dodaj kostki bakłażana. Smaż aż zrobią
AZgotuj!pokruszonego lodu sól, pieprz Gazpacho ogórkow e Przygotowanie: 1. Ogórki obierz i wydrąż łyżeczką nasiona, pokrój w kawałki. 2. Seler naciowy pokrój w małe kawałki. 3. Włóż warzywa do blendera i zmiksuj, dodawaj powoli 400 ml jogurtu ( nie musi być gęsty). 4 Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku i chrzan, sól i pieprz i dalej miksuj
AZgotuj!skórek paprykę pokrój w cienki paseczki. Dadaj do pomidora. 4. Duzą ilość natki pietruszki posiekaj i dodaj do sałatki. W tym momencie z warzyw wycieka duża ilość wody, można ja odlać. 5. Teraz dodaj oliwę i ocet. Całość posól i popieprz do smaku. Ta sałatka smakuje
AZgotuj!świeży rozmaryn i rozgnieciony ząbek czosnku. 2. W dużym garnku przygotuj bulion z przyprawami i dodaj pokrojoną w talarki marchew i pokrojony w kawałeczki seler naciowy. Kiedy warzywa zmiękną lekko, dodaj grzyby z patelni . Niech się gotuje nie dłużej niż 15 minut. 3. Teraz pokrój pomidora w kostkę
AZgotuj!Gorąco jeść się nie chce, ale warzywa zawsze:) Składniki: 1,5 litra bulionu 1 mały kalafior 1 fenkuł korzeń białej pietruszki biała fasola mamut kilka strąków kilka ziemniaków biały por sól koperek z fenkułu Przygotowanie: Wszystkie składniki pokrojone wrzucamy do bulionu. ponieważ warzywka są młode, gotują
AZgotuj!duże kawałki. Gotuj ok 20 minut. 3. W między czasie dodawaj przyprawy: 1 łyżeczkę curry, małą papryczkę chili, gałkę muszkatołową. 4. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj mleczko kokosowe i zblenduj. 5. Upraż pestki dyni i posyp zupę
AZgotuj!soczewicę. Pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchew i pietruszkę na dużych oczkach i uduś na łyżce oliwy. Dopraw solą i pieprzem dodaj soczewicę do uduszonych warzyw. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. 3. Rozwałkuj ciasto cieniutko na ok 2-3 milimetry i wycinaj kółka, na środek ułóż kulkę farszu
AZgotuj!duży pomidor bez skórki 1 bardzo ostra papryczka 1 marchewka pokrojona z cieniutki talarki cebula w kosteczkę drobno pokrojona i zeszklona 2 litry wywaru z warzyw 1 łyżeczka soli morskiej lubczyk Przygotowanie: Do wywaru warzywnego wsyp wypłukaną soczewicę, marchew i zeszkloną cebulę. Następnie pomidora pokrojonego w dużą kostkę. Gotuj
AZgotuj!papryczki i sporo imbiru. Składniki: 3 spore mączyste ziemniaki papryczka habanero czerwona cebula jajko łyżka maki łyżeczka soli 2 cm imbiru olej do smażenia Przygotowanie: Warzywa zetrzyj w malakserze. Jeśli chcesz dodatkowo popracować na biceps zetrzyj na tarce na malutkich oczkach. Dodaj mąkę, jajko, sól. Wymieszaj . Smaż . Odsącz na papierowym ręczniczku
AZgotuj!kilka kropel oleju sezonowego 1 łyżeczka octu ryżowego sałata Łososia przygotuj według przepisu Winiary Pomysł na...Papirus Makaron namocz w gorącej wodzie. Warzywa wrzuć na rozgrzanego woka i szybko podsmaż, dodaj starty imbir, papryczkę Habanero, dodaj w ostatniej fazie odcedzony makaron i sos sojowy. Serwuj gorący makaron z paprykowym łososiem
AZgotuj!proponowany przez autorkę książki "Świerze soki z warzyw i owoców". Wypiłam. Wygląd nieciekawy, smak lekko gorzko słodko słony. Ale jak ma działać to warto:) Przygotuj: gruszkę, ok 6 liści mięty, 2 łodygi selera i jeden spory grejpfrut. wszystkie owoce przepuść przez sokowirówkę z podanych składników wychodzi szklanka soku
AZgotuj!barszcz robię tylko zimą. Tylko teraz mam na niego ochotę. Latem o nim nie pomyślę, ale teraz jem go chętnie. Dlaczego? Wybieram instynktownie. 1,5 litra bulionu z warzyw 2 starte ba dużych oczkach buraki średniej wielkości 3-5 łyzek zakwasu z buraków. cebula biała 5 ziaren pieprzu 2 liście laurowe ziele angielskie 2 łyżki oliwy mleko zagęszczone
AZgotuj!Robi się je szybko. Zjada jeszcze szybciej. Nie. Nie musi być mąka sojowa. Z mąką z cieciorki też smaku dobrze. Nie . Nie musi być mąka z warzyw strączkowych. 1 uukinia biała część pora 2 jajka 2 czubate łyżki mąki sojowej sól pieprz olej Zetrzyj cukinię na grubych oczkach, posól i odstaw. Pora pokrój
AZgotuj!