warzywa - 14856 przepisów (strona:406/991)

Sok burak+jabłko+imbir+limonka 171

ciśnienie tętnicze krwi w normie) - Powodów jest o wiele więcej, ale to już znajdziecie na mądrych stronach :) Moje propozycje na wykorzystanie buraków: Carpaccio z marynowanych buraków Sałatka z pieczonych warzyw i fety Sałatka śledziowa z burakami Składniki (2 porcje): - 4 buraki - 1 jabłko - 1/2 limonki - 1 łyżka startego imbiru  Buraki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. To samo zrób

Corner With Recipes
Sałatka makaronowa ze szparagami, mozzarellą i pesto 189

Pyszna sałatka przygotowana przeze mnie wiele razy. Szparagi, pomidorki, pesto, mozzarella i oczywiście ukochany makaron ;). Fasolkę szparagową można pominąć, albo zastąpić innym ulubionym warzywem.  Składniki: - garść szparagów - 2 garści fasolki szparagowej - 300 g makaronu świderki - 50 g pomidorków koktajlowych,daktylowych - 3,4 łyżki zielonego pesto - 3 plastry szynki prosciutto* - 150 g mozzarelli mini - garść świeżej bazylii - sól, pieprz

Corner With Recipes
Kaszotto z kaszy gryczanej z warzywami i cieciorką 195

pomidory drobno pokrój. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, chwilę podsmażaj i dodaj czosnek (najlepiej robić to w dużym garnku). Następnie dodaj pieczarki. Kiedy pieczarki się trochę skurczą dodaj pozostałe warzywa. Dopraw ziołami i podsmażaj kilka minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki (ciecierzycę, kaszę, suszone pomidory, oliwki). Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą. Dokładnie wszystko wymieszaj

Corner With Recipes
Pesto brokułowe 191

tylko ja tak mam? Wracając do przepisu, zmieniłam proporcje, ale pomysł Marty Dymek na zrobienie pesto z brokułów jest genialny. Sama szukam sposobów, żeby oswoić się z tym warzywem, bo wiem jak bardzo jest zdrowe. Kolejny plus tego dania to fakt, że od dłuższego czasu nie zjadłam kupnego pesto. Pesto niby zdrowe, ale ostatnio wczytuję się w składy produktów

Corner With Recipes
Zupa minestrone z bobem 166

piórka i starty czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę po kolei marchewkę, oba selery, ziemniaki, cukinię i pomidory. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy tak wszystko ok. 10 minut. Do warzyw wlewamy bulion i chwilkę wszystko razem gotujemy, doprawiamy według uznania. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię oraz makaron i bób który gotujemy al dente osobno. Zupę możemy posypać startym parmezanem

Kuchenne Wariacje
Recenzja noży Victorinox ze sklepu Ostry-sklep.pl 177

testowania produktu.  Noże prezentowały się bardzo fajnie. Świetnie układały się w ręce i nie ślizgały, nawet przy krojeniu tłustych rzeczy. Początkowo wypróbowałyśmy noże do krojenia owoców i warzyw, sprawdziły się idealnie. Nawet miękki pomidor był pokrojony w perfekcyjne paski. Z pieczywem noże poradziły sobie nie mniej dobrze :) Bez problemu kroiły miękki chleb, bułki, czy bagietki. Wreszcie nadszedł czas

Kolizje Smaków
Gazpacho 202

tradycji spożywania takiej formy zupy na zimno i nie jestem w tej dziedzinie zbyt zaznajomiona. Jako pierwszy postanowiłam zrobić chłodnik rodem z Hiszpanii, i to był bardzo dobry wybór. Warzyw jest teraz pod dostatkiem i w kilka minut można z nich wyczarować orzeźwiający zdrowy posiłek

Ditecz
Grillowana cukinia z czosnkowym dipem 184

już pewnie wiecie cukinia to moje ulubione letnie warzywo - na blogu jest wiele przepisów z jej wykorzystaniem. Dzisiaj chyba najprostszy przepis - cukinia grillowana podawana z dipem czosnkowym.  Polecam jako pyszną, niskokaloryczną przekąskę :) SKŁADNIKI 1 średnia cukinia (około 200g) 2 łyżki  pikantnej oliwy (lub zwykła oliwa+szczypta chili) 3 łyżki greckiego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku kilka listków mięty

Moje Kuchenne Rewelacje
Szejk jagodowo migdałowy 164

Uwielbiam lato i cały ogrom świeżych owoców i warzyw. Dlatego też staram się jak najbardziej z tego korzystać. Przy upałach nie mam za bardzo ochoty na konkretne jedzenie za to lubię pożywne i orzeźwiające napoje i desery. Z jagód zrobiłam pysznego szejka na bazie napoju migdałowego.  Składniki: 2 szkl jagód 1 litr napoju migdałowego Alpro 3 gałki lodów śmietankowych

Ala piecze i gotuje
Zapiekana kokosowa owsianka z arestem i jagodami 163

Zdecydowanie obecna pora roku to ta, którą uwielbiam najbardziej. Bogactwo świeżych, lokalnych warzyw i owoców. Zapach, który unosi się od nich w powietrzu. Aż chce się żyć, jeść i.. nie tyć. Przepis na bardzo zdrowe śniadanie, lekkie a przy tym trochę kwaśne. Zdecydowanie jestem zwolenniczką korzystania z sezonowych darów. Wykorzystajmy je w pełni!   Składniki: 1 szklanka płatków owsianych

Mango Papaja
Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim 185

Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw dlatego często gości na naszym stole pod różnymi postaciami. Tym razem nafaszerowałam ją mięsem wieprzowym, suszonymi pomidorami, oliwkami oraz kaszą kuskus. Wyszło pyyyysznie! :)     SKŁADNIKI: (na 4 porcje) 2 średnie cukinie średnia cebula 2 ząbki czosnku 600g łopatki wieprzowej pół słoika suszonych pomidorów czarne oliwki sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie

Pyry na Gaz
Kasza owsiana z malinami, borówkami, jogurtem i granolą 144

Kasza  owsiana to moje nowe odkrycie :) Jak się okazuje nie tylko śniadaniowe, ponieważ kasza może służyć jako dodatek do mięs czy warzyw. Pierwszy raz zdecydowałam podać ją w towarzystwie owoców i kremowego jogurtu. Smakuje troszkę jak kasza jaglana, ale ma nieco inną, chrupiącą strukturę, Bardzo polecam wszystkim tym, którzy lubią nowości w kuchni :) Składniki : 4 łyżki kaszy owsianej

Chocolate Muffin Blog
Zupa jarzynowa 120

cebule i czosnek pokroić na małe kawałki. W garnku rozgrzać oliwe i roztopić masła, wrzucić czosnek cebulę oraz estragon i podsmażyc około 3 minuty. Wlać bulion i wrzucić wszystkie warzywa wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi. Gotować 30 minut. Wyjąc ziele i listki. Dodać koperek, natkę pietruszki i bazylię. Dosypać starty ser i pogotować do rozpuszczenia sera, w razie

Moja Galeria Smaku
Kurczak słodko-kwaśny 370

olej i wrzucić na patelnie cebule wraz z marchewką. Smażyć 5 minut, podlać odrobiną wody i dusić kolejne 5 minut. Po tym czasie dodać papryki i ananasa. Smażyć, aż warzywa zmiękną, dodać pierś. W miseczce połączyć wszystkie składniki sosu. Kiedy pierś będzie usmażona dodać sos, poddusić aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem. Smacznego! Źródło

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania