Zupa krem z dyni 219kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem. Następnie dodajemy dynię i smażymy przez 10 minut. Warzywa zalewamy bulionem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, papryką gotujemy przez około 20-30 minut, aż dynia będzie miękka. Następnie miksujemy. Aby nadać łagodniejszego i bardziej orientalnego smaku dodajemy mleczko kokosowe
Pan i Pani Smith w kuchni
Zupa rybna 204oliwa - masło Sposób przygotowania: Do gotującej się wody dodajemy całe ryby. Tworzymy bulion. Kiedy jest on już gotowy, przecedzamy go przez sito. Do powstałego wywaru dodajemy pokrojone w kawałki warzywa. Zagotowujemy. Filet z dorsza oprószamy solą. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę. Po 1 minucie dodajemy drobno pokrojony czosnek. Dodajemy chili, słodką paprykę i smażymy przez około
Pan i Pani Smith w kuchni
Ryba w galarecie 341następnie mieszamy mięso, rozmoczoną bułkę i jajko, posiekana natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryby. Całość można przemielić przez maszynkę albo dobrze wymieszać. Z warzyw i okoni gotujemy rybny bulion. Farsz z pstrąga zawijamy w wcześniej zdjętą skórę. Tak aby uzyskać kształt ryby. Następnie zawijamy w gazę i zawiązujemy sznurkiem. Całość gotujemy przez
Pan i Pani Smith w kuchni
Zupa z porem i szparagami 199Sezonowe warzywa, które pojawiają się na ryneczku skłoniły mnie do ugotowania kolejnej zupy warzywnej;) Tym razem postawiłam na połączenie szparagów i pora. Składniki ( 4-6 porcji): - 2 średnie pory (tylko białe części) lub jeden bardzo duży - 1 cebula -1 pęczek szparagów (ja użyłam zielonych) - 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego -oliwa/olej - sól, pieprz, szczypta cukru, przyprawy: tymianek, papryka
Corner With Recipes
Szaszłyki z serem halloumi, kurczakiem i warzywami 240sól, pieprz, przyprawy: bazylia, papryka słodka, chili cayenne, czosnek, przyprawa do szaszłyków. Zamarynować kurczaka w oliwie i przyprawach. Przykryć czymś i zostawić w lodówce na co najmniej 2 godziny. Warzywa doprawić. Na namoczone patyczki nałożyć kawałki kurczaka, sera halloumi, cukinii, cebuli, pieczarki, aż zapełnimy cały patyczek. Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni do grillowania, ułożyć szaszłyki. Grillować
Corner With Recipes
Smażone ziemniaki z puree z groszku, czyli o niedoskonałości w kuchni 215kawałki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić ziemniaki, posypać przyprawami. Smażyć kilka minut, aż będą chrupiące z obu stron. Obracać, tak aby się nie przypaliły. Przepis brał udział w akcji Warzywa Strączkowe - Edycja Letnia
Corner With Recipes
Włoska sałatka z sosem z musztardy Roleski 265Cebulę obrać i umyć, pokroić w kostkę. Papryki umyć,wybrać gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na pół, salami pokroić w kostkę. Umyte pomidorki przekroić na pół. Wszystkie warzywa wymieszać z makaronem. Dodać parmezan, salami, sezam i przyprawy, dokładnie wymieszać. Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki. Sos dodać do sałatki, wymieszać. Buon appetito! Przepis brał udział w akcji Inspiruj
Corner With Recipes
Przecier pomidorowy 194momentu zagotowania. Potem zmniejszyć gaz i gotować jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu. Przechowywać w chłodnym miejscu. Przepis brał udział w akcjach: Domowa spiżarnia - sierpień , Warzywa psiankowate 2012 oraz Pomidorowe inspiracje
Corner With Recipes
Zapiekanki z cukinii 191dodać do reszty i przyprawić. Do łódeczek z cukini lekko posmarowanych olejem od środka włożyć farsz. Piec w 200 stopniach, 20-30 minut. Przepis brał udział w akcjach: Warzywa psiankowate 2012 oraz Akcja zapiekamy - czyli zapiekanki
Corner With Recipes
Sok/Koktajl arbuz-kiwi-ogórek 162arbuza, uwielbiałabym ten owoc... ;) Składniki (2 duuże szklanki): - 1/2 małego arbuza - 2 dojrzałe kiwi - 1 ogórek gruntowy - 1 łyżka brązowego cukru (opcjonalnie) - kilka kostek lodu (opcjonalnie) Wszystkie owoce i warzywa, obrać ze skórki, ewentualnie pozbawić pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko zmiksować w blenderze, tak długo, aż konsystencja was zadowoli. Schłodzić w lodówce lub wrzucić kostki lodu. Przepis
Corner With Recipes
Flądra w idealnej panierce z boczku 199żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową, lekko posmarować olejem, przyprawić solą i pieprzem. Położyć równomiernie panierkę. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut. Podawać np. z ziemniakami i sałatą z warzywami
Corner With Recipes
Zapiekanka z ciasta filo i szpinaku 203zawsze musi być daniem po którym czujemy się ciężko i mamy wyrzuty sumienia ;). Wystarczyło zamienić ciasto francuskie na ciasto filo, nie dodawać żadnej śmietany, masła, mąki. Do tego dużo warzyw i feta o obniżonej zawartości tłuszczu. Efekt tak udany, że nawet kot się zainteresował ;). Pomysł stąd: klik! Składniki: - ok. 5 płatów gotowego ciasta filo - 1 opakowanie szpinaku mrożonego
Corner With Recipes
Sałatka ryżowa z wędzonym kurczakiem, ananasem i kukurydzą 253pokroić w kostkę. Ryż ugotować z 2 łyżkami kurkum, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umytą paprykę, ananasy pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na pół. Kukurydzę odsączyć z wody. Ryż,warzywa i orzeszki włożyć do miski, wymieszać. Wymieszać dokładnie składniki na sos. Do miski dodać kurczaka, sos, dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić
Corner With Recipes
Tarta z wędzonym kurczakiem na cieście francuskim 216drobno pokroić. Cebulę zeszklić, dodać pieczarki, po paru minutach dodać czosnek i podsmażać jeszcze minutę. Dodać pomidory krojone, oliwki, doprawić. Filet z kurczaka pokroić, poukładać na podpieczonym cieście. Zalać warzywami wcześniej podsmażonymi. Kolejnym raz posypać ziołami z wierzchu. Piec ok. 25 minut w 200 stopniach (z termoobiegiem
Corner With Recipes