Czekoladowe ciasto z cukinią… 283Jeżeli w cieście jest zielenina, to prawie sałatka, prawda? ;) Jeśli o mnie chodzi, tak dostarczana codzienna porcja warzyw podoba … Czytaj dalej
brunetkawkuchni
Barszcz ukraiński. 179dodajemy do zupy, pora kroimy w półkrązki, ziemniaki w kostkę,kapustę szatkujemy, fasolkę w kawałki około 1,5 cm. i dodajemy do zupy, gotujemy około 15 min. do miękkości warzyw, doprawiamy przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany na talerz
Kuchnia Beaty
Quiche lorraine z wędzonym boczkiem, dynią i topinamburem podany z weissbierem 245sekund. D ynię pokroić w drobną kostkę (ok. 0,5 cm), topinambur obrać i pokroić w zapałki lub w paski przy pomocy specjalnej obieraczki . Do boczku dodać warzywa, posiekany tymianek i sok z cytryny, dusić 5 minut, przestudzić. Pozostałe jajka, śmietanę, serek kremowy i gałkę muszkatołową zmiksować robotem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i parmezan, wymieszać, doprawić
SzczyptaSmaQ
Ogórki po kartusku 1743Podstawowy, regionalny przepis ,który jednak każda gospodyni przygotowuje. na ciut własny sposób. Ogóreczki wyjęte z takiej zalewy są kruchutkie , przyjemnie słodkawe i lekko kwaskowate , a dodatkowo mają wspaniały aromat warzyw, w których pływały . W sam raz, na kanapeczkę lub do pogryzania . Moja rodzinka, uważa je za najlepsze na świecie . Niestety, są udane tylko jeśli użyjemy bardzo , ale to bardzo, świeżych
Ogrodnik w podróży
Placuszki z borówkami na jogurcie greckim 193Staram się gotować zdrowo i używać jak najmniej oleju a jak najwięcej warzyw i owoców. Dziś przedstawiam Wam placuszki, które w składzie nie mają cukru, a są smaczne i zdrowe. Jeśli macie patelnię beztłuszczową to upieczecie je bez tłuszczu, a jeśli takiej nie macie to warto smażyć je na oleju kokosowym. Oczywiście jeśli nie macie borówek to sprawdzą się też
Mania Wypiekania
Ziemniaki pieczone w mundurkach z czosnkiem 2343każdym niemal kraju początkowo ziemniaki miały fatalną sławę. Uważano, że szkodzą nie tylko ludziom, ale i zwierzętom. Z tego powodu, jak również ze względu na urodę kwiatów tego warzywa, ziemniaki traktowane były jako rośliny ozdobne. Potrzeba było czasu, aby roślina ta została doceniona i rozpowszechniona na szeroką skalę. Wartość odżywcza ziemniaków jest tak duża, że mogą one przez pewien czas
Smakowity Blog Kulinarny
Nadziewany pieczony kurczak 261kurczak piecze się równo i pozostaje soczysty, nabierając oszałamiającego zapachu. Upieczone nadzieje podajemy razem z kurczakiem, jako dodatek. Świetnie smakuje z glazurowaną papryką w ziołach , zieloną sałatą lub zielonymi warzywami przygotowanymi na parze. Główne Składniki: – 1 cały kurczak (wielkość według uznania i potrzeb; przepis przewiduje 1,5-2 kg) – 1 cytryna – oliwa z oliwek – papryka czerwona
Pociąg Do Kuchni
Sos tatarski prawdziwy 207robi miazgi, to na szybko można na niskich obrotach potraktować je właśnie malakserem, ale uwierzcie mi, że krojony ręcznie smakuje zupełnie inaczej. Majonez, musztardę i przyprawy mieszamy, zalewamy pokrojone warzywa z grzybkami, dokładnie mieszamy. Można udekorować szczypiorkiem. Najlepszy od następnego dnia po wykonaniu. Przechowywać w lodówce! Podobne przepisy Zrazy wołowe jak u babci Wytrawne Babeczki vol au vent Crostini
Pociąg Do Kuchni
Zupa limonkowa z kurczakiem 232przez około 15 minut. W międzyczasie na patelni smażymy kurczaka, dodajemy do niego paprykę, pomidory i cebulę – podsmażamy wszystko razem przez kilka minut. Do miseczki wkładamy kurczaka z warzywami. Na nim układamy paski tortilli. Zupę limonkową doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy do miseczek. Dekorujemy plasterkiem limonki. Podobne przepisy Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... Kurczak po czerkiesku
Pociąg Do Kuchni
Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami 240będzie nabierać odpowiedniego zapachu (lekko kwaskowego, ale absolutnie nie zepsutego). Tak przygotowany zakwas zlać do butelki/ słoika i szczelnie zamknąć. W lodówce można go przechowywać do 2 tygodni. Żurek: Warzywa obrać i pokroić. Zalać wodą, dodać żeberka. Dodać białą kiełbasę, wędzonkę, liście laurowe, ziele, gotować około 20 minut. W międzyczasie zdejmować szumowiny. Kiełbasę i wędzonkę wyjąć; białą kiełbasę i wędzonkę
Pociąg Do Kuchni
Karkówka pieczona po afrykańsku 183sprzedała” mi wiele lat temu mama mojej przyjaciółki, właśnie pod tą nazwą. Może wynika to z kwestii tego, że w kawałek karkówki „wtykamy” różne warzywa i może komuś kiedyś skojarzyło się z jakimś afrykańskim czymś ;) Tak czy siak, karkówka pieczona po afrykański jest niezwykle soczysta, aromatyczna, łączy smaki pikantne i słodkie. Składniki: – 1 kg karkówki
Pociąg Do Kuchni
Przegrzebki z pomidorową salsą 230Przegrzebki z pomidorową salsą. Czyli małże św. Jakuba, albo scallopsy z salsą. Salsa to dość gęsty pikantny sos ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw albo owoców. Delikatność przegrzebków jest przełamana pikantną salsą pomidorową (oczywiście ze świeżych pomidorów). Składniki: – ok. 12 przegrzebków – 50 ml oliwy z oliwek – ok. 200 g pomidorów (świeżych) – 1 łyżka octu
Pociąg Do Kuchni
Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chili 198cebulę kroimy w piórka. Chili drobno szatkujemy. Wszystko wrzucamy do miski. Osobno mieszamy oliwę z solą, pieprzem i imbirem, rozpuszczamy cukier w wodzie i dodajemy do przyprawionej oliwy. Polewamy warzywa, delikatnie mieszamy. Posypać świeżymi szatkowanymi ziołami. Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna z ogórkiem i chili jest świetnym dodatkiem to mięs, zwłaszcza grillowanych. Podobne przepisy Grillowany schab w owocowo-pikantnej
Pociąg Do Kuchni
Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie 197kilka godzin, najlepiej całą noc. Grillować z każdej strony po kilka minut (schab musi być w środku wilgotny, lekko zaróżowiony). Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie podawać ze świeżymi warzywami, np. ze słodko-kwaśną sałatką z pomidorków z ogórkiem i chili . Podobne przepisy Konfitura z pomidorów z chili i kolendrą Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Chili
Pociąg Do Kuchni