warzywa - 14856 przepisów (strona:420/991)

Pierś kurczaka w sosie z gorgonzoli i szafranu z dodatkiem gniecionego bobu i puree 190

pieprzem, świeżym tymiankiem. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Pierś gotujemy na parze około 20-25 minut. W tym czasie gotujemy ziemniaki do miękkości, odcedzamy, dodajemy mleko i masło i ugniatamy warzywo na puree, pozostawiamy chwilę na ogniu by płyn całkowicie odparował- wtedy puree będzie kremowe. Doprawiamy solą. Czas na sos. Na patelnię wlewamy śmietankę, gotujemy na średnim ogniu i dodajemy pokruszony

Mango Papaja
Lekka kolorowa sałatka z tuńczykiem 350

Sałatę porwać i przełożyć do miski. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plasterki, dodać do sałaty. Pomidorki przekroić na połówki lub jak są większe to na ćwiartki. Do warzyw dodać kawałki tuńczyka z puszki i wszystko lekko wymieszać. Następnie dodać osączone oliwki, zioła włoskie do smaku. Całość skropić olejem i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Od razu podawać

Monia miesza i gotuje
Polędwiczki duszone w cebuli 123

Kruche i soczyste polędwiczki z aromatyczną cebulką. Idealne z kluseczkami i świeżymi warzywami sezonowymi .   Składniki: polędwiczka wieprzowa ok. 0,5 kg 4 średnie białe cebule 2 łyżki masła klarowanego sól, czarny pieprz, tymianek ząbek czosnku bulion   Sposób przygotowania: Polędwiczkę myjemy osuszamy i kroimy na około 1cm plastry. Delikatnie spłaszczamy ręką i obustronnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem

Pyry na Gaz
pulpetowa jarzynowa zupa... 133

Składniki: mięso mielone indycze 50 dag, przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki, koncentrat pomidorowy 1 łyżka, kasza manna 4 łyżki, bułka tarta 4 łyżki, mąka pszenna 3/4 szklanki, warzywa mrożone 1 opakowanie, fasolka szparagowa 30 dag, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana

W Mojej Kuchni Lubię
Kluski. Oscypek. Zapiekanka. Galuszki zapiekane w sosie serowym z wędliną 160

Moje danie pachniało pięknie wędzonym, owczym serem i tymiankiem. Było przepyszne i jeszcze nieraz je zrobię. Do ciasta na kluseczki można dodawać różne przyprawy albo posiekane zioła czy zmiksowane warzywa. Dzięki takim dodatkom kluski nabiorą nie tylko ciekawego koloru, ale także smaku. Poeksperymentujcie sami i zdecydujcie, które smakują Wam najbardziej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem 211

Faszerowane warzywa to ciekawy pomysł na zdrowy, lekki i letni obiad.  Prezentowałam już  cukinie faszerowane , więc teraz przyszła pora na... papryki!  W najbardziej znanej, klasycznej (i ulubionej!) wersji - z mięsem mielonym i ryżem. Nie chciałam za bardzo kombinować, bo zależało mi na sprawdzonym smaku. Do nadzienia wykorzystałam mięso mielone z indyka i ryż parboiled. To wszystko podsmażyłam

Kuchnia Ellie
Sałatka kalafiorowa z ogórkiem małosolnym 270

wykonania: 1. Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w lekko osolonym wrzątku. Odcedzić, zahartować zimną wodą. 2. Ogórki pokroić w półplasterki, a pomidora i paprykę w kostkę. 3. Warzywa wymieszać, dodać majonez i doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną zieleninę. 4. Przed podaniem schłodzić. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne fantazje Marioli

Kuchnia domowa Ani
Potrawka z jarmużu i cukinii 82

Wyjątkowa potrawka z samych najzdrowszych warzyw dostępnych na naszym rynku. Danie pełne witamin, mikroelementów i fitoskładników. Połączenie smakuje wyjątkowo dobrze. Przepis pochodzi z książki dr Joel Fuhrman "Super odporność

Milion Smaków
Zapiekanka z mięsem z indyka! 221

pomocą maszynki zmielcie na mielone z indyka, możecie też kupić gotowe mięso mielone z indyka. Użyjcie znacznie mniej sera żółtego, ja ścieram tylko na sam wierzch, dodajcie dużo warzyw, pomidory są na prawdę niskokaloryczne, a smakują obłędnie. Dla zaostrzenia smaku dodajcie szynki wędzonej surowej, sporą ilość świeżych ziół, a zamiast masy ze śmietany... zresztą sprawdźcie sami! Zapraszam! SKŁADNIKI: - makaron lasagne

SMYKWKUCHNI
Letnia sałatka z pomidorami malinowymi, truskawkami i serem typu włoskiego 122

Endywii 1/2 pomidora malinowego 1/4 czerwonej papryki 80 gram sera typu włoskiego garść truskawek kiełki rzodkiewki łyżka miodu łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli oraz pieprzu Warzywa i truskawki myjemy, liście endywii rwiemy i wrzucamy na dno miski. Pomidora kroimy w ćwiartki, paprykę w kostkę, truskawki na pół. Umieszczamy w misce. Posypujemy pokrojonym w kostkę serem oraz

Mango Papaja
Sałatka z buraczkami, groszkiem i ogórkami konserwowymi 259

Uwielbiam przygotowywać sałatki. Tym razem sięgnęłam po buraczki ćwikłowe. To bardzo zdrowe i niedoceniane warzywo. Połączenie z ogórkiem konserwowym, groszkiem i majonezem dało wspaniały efekt końcowy. SKŁADNIKI: 3 średniej wielkości buraczki ćwikłowe, 1 puszka groszku konserwowego, 5 ogórków konserwowych, 1 cebula, 3 łyżki Majonezu Kieleckiego SPOŁEM sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Buraczki gotuję do miękkości. Wyjmuję, studzę, obieram i kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Lemoniada ogórkowa 191

Mimo że oryginalną lemoniadę robi się z cytryn, orzeźwiające pyszne letnie napoje można zrobić z niemal każdego owocu. A nawet warzywa :) Dziś pomysł na lemoniadę ogórkową. Składniki (na dzbanek około 1,5 litra): 1 litr wody (może być gazowana) 2 cytryny 1 limonka 2 ogórki 2 łyżki brązowego cukru świeża bazylia lód Wyciskamy sok z cytryn i limonki zostawiając kilka

Ciastkozercy
Sałatka z makaronem i kabanosem 178

Sałatka którą zrobiłam powstała z tak zwanych resztek w lodówce. Do odmiany zrobiłam z makaronem nitki co naprawdę świetnie wygląda razem z kolorowymi warzywami i kabanosem. Sałatka jest szybka, zdrowa i bardzo smaczna. Śmiało można ją przygotować do pracy czy kolację. Składniki: 250 g makaronu nitki 200 g cienkich kabanosów puszka zielonego groszku 1 zielony ogórek 2 pomidory 10 rzodkiewek

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z kaszą pęczak i fetą 120

zielony 1/2 cebuli czerwonej 1/2 pęczka szczypiorku 4 łyżki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Do osolonej gotującej wody wrzucamy kaszę i gotujemy 15-20 minut. Studzimy. Rukolę oraz pozostałe warzywa myjemy. Ser,  pomidory,ogórek kroimy w  kostkę a cebulę w piórka. Drobno siekamy szczypiorek.  Kaszę wsypujemy do miski, wrzucamy rukolę, pokrojone pomidory, ogórka, fetę, cebulę oraz szczypiorek. Wszystko

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z kuskusem 193

szklanki oliwy sok z 1 cytryny sól,pieprz Wykonanie   Kaszkę kuskus zalewamy gorącą wodą. Zostawiamy pod przykryciem, gdy napęcznieje, dokładnie rozmieszać widelcem (kaszka powinna być sypka). Wszystkie warzywa umyć. Ogórek i paprykę kroimy w kostkę, rzodkiewkę w paseczki. Obraną cebule kroimy w półksiężyce a pomidorki na ćwiartki. Szczypiorek drobno posiekać.  Wszystkie składniki sałatki wrzucić do miski, doprawić

magiczna kuchnia Kasi