pewnością z oferty śniadaniowej. Tom&John położony bardzo blisko plaży, zwabił mnie podczas leżakowania głodnym brzuchem. Ze względu na porę lunchową wybór padł na TUNA SALAD. Świeże warzywa, rybka, oliwa z oliwek - niby proste ale jakie dobre. Byłam zachwycona :) Polecam sałatki w tym miejscu bo porcje są naprawdę duże. W porównaniu z Cesar Salad z Restauracji Yum Yum Greek
Mój Smak na Życiepopisowe danie. Wystarczy odpowiedni ryż, lampka wina i kilka dodatkowych składników by uzyskać całkiem niebanalne a pyszne danie. Tym razem użyłam również bobu i świeżego groszku. Takie świeże, sezonowe warzywa mają najwięcej cennych dla nas witamin i minerałów. Korzystajmy z nich w kuchni jak najwięcej! Składniki (na 4 porcje): 150 gram ryżu do Risotto marki Kupiec 3/4 litra bulionu
Mango PapajaBotwinka Składniki: 2 pęczki botwinki, burak, pęczek włoszczyzny, bulion, 1/2 szklanki śmietany, łyżka mąki, sól, cukier, kwasek cytrynowy. Wykonanie: Włoszczyznę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy ugotowane warzywa. Botwinkę oczyszczamy i kroimy razem z liśćmi na paski. Botwinę dodajemy do wywaru. Do wywaru dodajemy również obranego i pokrojonego w plastry buraka. Całość gotujemy około 30 minut i doprawiamy
paapilotkaagrecka jest jedną z moich ulubionych, uwielbiam robione w domu burgery, dlaczego by nie połączyć jednego i drugiego? :-) Dzięki greckim smakom burger zyskał nowego życia. Dużo w nim świeżych warzyw, jest lżejszy niż jego klasyczna wersja i na pewno dużo zdrowszy. Mięso ma smak typowych dla Grecji przypraw a całość swój niepowtarzalny charakter. :-) 1 bułka do hamburgera 125g mięsa
Szefowa kuchnikolacyjną przekąskę polecamy wspaniałe, delikatne placuszki z cukinii, to warzywo bardzo atrakcyjne z uwagi na walory odżywcze, warto je wykorzystywać w kuchni do przygotowywania rozmaitych potraw, a jedną polecaną są właśnie są takie oto placuszki: Składniki: 1 kg cukinii 2 cebule czerwone 20 dag sera typu feta 10 łyżek mąki pszennej 3 jajka 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku
kgwjanczewonapój chłodzący z dużą zawartością witamin i soli mineralnych. Dodając pokrojony koperek, rzodkiewki, ogórki itp. mamy zupę na zimno. Składniki: kwas z buraka, jogurt, kefir i/lub zsiadłe mleko, posiekane warzywa i zioła (opcjonalnie), sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Wymieszać składniki, podać w formie chłodzącego napoju lub zupy
SzczyptaSmaQkalarepy 1-2 liście kapusty 3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego nieco natki pietruszki i seleru 1 mieszanka warzywna z selerem, porem, brukselką, pasternakiem, fasolką szparagową (lub świeże warzywa) 3 kopiaste łyżeczki vegety pieprz do smaku, nieco lubczyku WYKONANIE Kalafior umyć i obrać w małe różyczki, marchewkę obrać i pokroić w krążki lub kostkę, kalarepę obrać z twardej skórki
Passions hobbies lifeFenkuł (koper włoski) należy do tych warzyw, które albo się uwielbia, albo nienawidzi. Ja należę do tych pierwszych i dlatego w moim warzywniku nie brakuje go przez cały sezon. Składniki : bulwa fenkułu z młodziutką natką 2 młode maechewki kilka truskawek jogurt naturalny ewentualnie jakieś słodziwo Fenkuł pokroić wzdłuż na ćwiartki. Wyciąć głąb. Resztę pokroić na piórka szerokości
Weekendy w domu i ogrodzieporwać na mniejsze kawałki. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa połączyć w misce, wymieszać. Dodać jogurt i majonez. Na sam koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Smacznego
Krakowskie smaki AniKiedy słoneczne promyki stają się zbyt intensywne, a upały mocno dają się we znaki, warto ochładzać organizm przy pomocy nieprzetworzonych, lekkostrawnych i zdrowych produktów – czyli głównie owoców i warzyw. Jak ognia unikaj obrzydliwych przemysłowo produkowanych lodów z mnóstwem cukru, najgorszej jakości tłuszczu i nie wiadomo czym jeszcze. Jeżeli mogłabym doradzić: rozważ zakup większej ilości dojrzałych bananowych pióropuszy, poobieraj i pomróź
Roślinna - blog wegańskiObecnie pora na świeże warzywa ..polecam dla wegetarian ale nie tylko kotlety z bobu
Ugotujmy CośProsta, pyszna sałatka idealna na lunch do pracy. Miks warzyw, paluszki krabowe (surimi) i sos. Przygotujecie ją bez problemu rano przed wyjściem do pracy a dostarczy sporo wartości odżywczych
Milion SmakówKapustę z solą ugniatamy rękami. Odstawiamy na 10 minut. Kukurydzę odsączamy, dodajemy do kapusty. Oliwki (można pokroić w plastry) dodajemy do reszty składników. Jogurt mieszamy z musztardą, wylewamy na warzywa i mieszamy dokładnie
e-PrzepisyKulinarneMakaron ze szpinakiem i fetą Szpinak to wyjątkowo cenne warzywo. Jest źródłem soli mineralnych - zawiera między innymi magnez, potas i fosfor. Dostarcza także wielu witamin. Należy jednak pamiętać, że jego wartości odżywcze zmniejsza występujący w liściach kwas szczawiowy, który działa odwapniająco na organizm, dlatego też warto spożywać go wraz z produktami bogatymi w wapń, jak np. ser feta. Składniki: - makaron
Kuchenne innowacjeczym obdarzy nas natura latem. W sumie może to i lepiej - będzie znów na co czekać do przyszłego roku, a teraz przecież czeka nas wysyp jeszcze tylu pysznych warzyw i owoców. Wracając do dzisiejszego przepisu, jednym z moich najukochańszych dań na każdą porę jest francuski quiche, który przyrządzam na tysiące sposobów z tego, co akurat znajdę pod ręką. Nie inaczej
Food Square