ziela angielskiego sól pieprz ( zawsze świeżo mielony ) szczypta cukru. Z udek, liści laurowych i ziela angielskiego zagotować bulion. Cebulę podpiec na płomieniu gazu. Wrzucić do zupy. Wszystkie warzywa korzeniowe zetrzeć na grubej tarce i dorzucić do zupy. Następnie dodć pokrojony w plastry por oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki będą już lekko ugotowane dodać starte
Jemy Pijemyopakowaniu. Usmażoną wątróbkę drobno pokroić i dodać do ugotowanej kaszy. Wszystkie składniki ze sobą połączyć i podlewać wodą z grzybów. PIECZENIE: 3-4 marchewki 2 pietruszki 1/2 szklanki wody Warzywa obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Ułożyć w naczyniu, w którym będzie piekł się indyk. Wlać na dno wodę. Na nich ułożyć ptaka. Piekarnik nagrzać
Jemy Pijemylotów, z białymi obrusami ale rodowici Wietnamczycy potrafią tam przygotować cuda dla podniebienia. Wietnamska zupa ze smażoną rybą, ziołami, pomidorem, makaronem pszennym. Sajgonki wegetariańskie i z mięsem. Ryż z warzywami i surówką z kapusty. Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami. Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami i chilli na mleku kokosowym. Raj dla podniebienia :) POLECAM POLECAM
Jemy Pijemyczymś mocniejszym ( patent od znajomej kucharki - dzięki temu mięso jest miększe. Uwaga może się zapalić :) Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. W międzyczasie dodać paprykę i pokrojoną w cieniutkie piórka cebulę. Warzywa mają być lekko chrupiące. Na talerzu dodać na wszystko odrobinę masła ( może być czosnkowe ) i posolić solą morską. Może nie jest to mega wykwintne danie ale za to szybki, prosty
Jemy PijemyJakiś czas temu, będąc w Chinach zakochałam się w warzywie o angielskiej nazwie Morning Glory, polskie tłumaczenie to szpinak wodny. W marcu z radością przypomniałam sobie o Morning Glory będąc w Tajlandii. I taki właśnie przepis chcę wam przedstawić. Co prawda nie udało mi się w Polsce kupić szpinaku wodnego tajskiego ale dostałam interesująco wyglądający szpinak cejloński. Postanowiłam
Jemy PijemyWiosną pojawia się wiele soczystych i młodych warzyw. Żal byłoby przepuścić taką okazję i czegoś nie upichcić. Przemawiała do mnie kapusta więc nie mogłam z niej zrezygnować :) Uwielbiam :) Składniki: 2 małe główki młodej kapusty 3 średnich marchewki 1/2 kostki margaryny lub masła 1/2 pęczka koperku 1/2 szklanki białego wina 3/4 łyżeczki soli Na margarynie lub maśle podsmażyć pokrojoną
Jemy Pijemylekko zakryć. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i cebulkę, listek. Gotujemy na małym ogniu. Kapustę szatkujemy. Połowę koperku również drobno siekamy. Dodajemy do podgotowanych żeberek i warzyw. Nakrywamy i gotujemy od czasu do czasu mieszając. W tym czasie kiełbasę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy i dodajemy do bigosu. Możemy potrawę trochę posolić i dodać pieprz. Gotujemy do miękkości kapusty
W kuchennym oknie EwyDzisiaj pyszna i szybka propozycja, aby skorzystać z dobrodziejstw warzyw! Risotto jest pyszne samo, ale będzie też dobrą alternatywą do np. grillowanego mięsa czy ryby. Bardzo polecamy! Składniki: 1 szklanka ryżu arborio, 1 1/2 szklanka bulionu warzywnego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek zielonych szparagów, 100 g cukrowego groszku, 1/2 żółtej cukinii, szczypta tymianku, szczypta suszonych płatków chilli, starty
Plate of JoyPodsunę Wam pomysły co robić, aby jeszcze bardziej skrócić czas śniadań, który w ciągu tygodnia jest na wagę złota. Wykorzystując zdrowe produkty, lokalne i regionalne, świeże warzywa i owoce, postaram się stworzyć porządną bazę smacznych propozycji, idealnych na początek dnia. PŁATKI RYŻOWE Z MORELAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI NA MLEKU ROŚLINNYM /własny;/ dla 1 osoby 1 szklanka
W kuchni Karmel-itkiPrzygotowanie dania zajmie ci 5 minut. Potem tylko siup na grilla lub do piekarnika i gotowe. Danie możesz podać z chrupiącym pieczywem, ziemniakami czy ryżem w każdej odsłonie, z warzywami lub bez towarzystwa. Daj znać jak smakował, bo jestem ciekawa czy u Ciebie w domu też zrobi taką furorę. Składniki: Pomysł na.... soczystego kurczaka w rozmarynie i ziołach 6 pałek
Wielki apetyttrwa truskawkowy, czereśniowy czy morelowy sezon. Powoli pojawiają się już borówki i maliny, a już niebawem zjawią się brzoskwinie czy wczesne gruszki. Jednak nie omieszkam też w kwestii warzyw. Odkryłam prawdziwe cudo, które od jakiegoś czasu krąży w blogosferze.... Zapraszam na jarmużowe chipsy ! CHIPSY Z JARMUŻU /własny;/ 1 opakowanie jarmużu (300g) 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości sól
W kuchni Karmel-itkistrony do zrumienienia. Rukolę, oliwki i przekrojone na połówki pomidorki ułożyć na talerzu. Przygotować dressing: 3 łyżki oliwy wymieszać z łyżką octu, łyżeczką oregano i przyprawami. Polać nim warzywa. Gotowy ser ułożyć na sałatce i podawać
wyzwania kuchennemały pęczek szczypiorku -> 1 pęczek pietruszki -> 1 mały pęczek koperku -> 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej -> Sól, pieprz. Wykonanie: Wykonanie jest bardzo proste. Wszystkie warzywa przed użyciem dokładnie myjemy. Następnie trzemy na małych okach. Koperek, szczypiorek oraz pietruszkę siekamy a ser feta kruszymy w rękach. Wszystko dajemy do jednego naczynia. Następnie jajko, sól, pieprz oraz
Jedz zdrowo żyj zdrowo!pomidorów. Przyprawiłem niewielką ilością soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu, a następnie dodałem 2 łyżki oliwy. Całość dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Oczywiście sałatkę można wzbogacić innymi warzywami, ale moim zdaniem do tostów francuskich najlepiej pasuje właśnie ta prosta wersja. Następnie przygotowałem roztwór, w którym obtaczałem tosty. Do dużego głębokiego talerza wybiłem dwa jajka. Do jajek wlałem łyżkę mleka
Wyprawy kulinarnewiecie, że fasolkę szparagową można śmiało zaliczyć do grona najzdrowszych warzyw świata? Przede wszystkim są one niskokaloryczne (15-30 kcal/100g), a przy tym zawierają pełen przekrój składników odżywczych! U mnie dziś fasolka w nieco bardziej kalorycznej formie, ale za to jaka pyszna! Składniki: 1 kg fasolki szparagowej, 20 dag wędzonego boczku, 4 pomidory, 4 łyżki oleju, 4 ząbki
Tradycyjna Kuchnia