warzywa - 14856 przepisów (strona:430/991)

ZUPA KREM Z KALAFIORA I POMIDORÓW 152

dojrzałych 1 l rosołu Do jednego garnka wrzucić kalafior (różyczki) do drugiego garnka sparzone, bez skóry, pokrojone na ćwiartki pomidory. Zalać rosołem, tylko tyle, żeby przykryć( nawet nie całe) warzywa, gotować na wolnym ogniu ok 1 godz, zmiksować. Krem można podawać z grzankami

harrisa
Zielona zupa 131

pół marchewkę, kostkę bulionową, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do czasu aż marchewka przestanie być twarda, po czym kroimy ją w kostkę. Dodajemy szpinak i groszek, gotujemy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku i dodajemy świeży koperek oraz miętę. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy z przekrojonym na pół jajkiem na miękko

W poszukiwaniu inspiracji
Chłodnik z botwinki 191

soli. Podgrzewamy na małym ogniu nie dłużej niż 10 minut. Po ugotowaniu trzeba ją dobrze wystudzić. W tym czasie kroimy na ćwiartki rzodkiewkę, ogórka w sporą kostkę - w chłodniku warzywa powinny chrupać:) Do miski wykładamy zsiadłe mleko - warto je roztrzepać, dla uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy wystudzoną botwinkę, ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek oraz koper. Mieszamy. Na koniec dodajemy sól i pieprz. Najlepiej

Kulinarne Inspiracje
Grill z wieprzowiną QAFP 191

marynowana w musztardzie francuskiej z miodem i żubrówka  - Karczek marynowany w ciemnym piwie z przyprawami korzennymi  - Sałatka ziemniaczana z grillowanym kabanosem  - I dodatkowo cała masa grillowanych warzyw Mięsa marynowane były w rozmaitych marynatach, ale sądzę, że i bez marynowania byłyby smaczne. Jakość tej wieprzowiny możemy docenić własnie przy takich prostych daniach - nie dosyć że ich przygotowanie

Stare Gary
Botwina dla twardzieli 154

marchew, pietruszkę z natką i seler z natką myjecie pod bieżącą wodą, kroicie drobno i wrzucacie do garnka. Zalewacie wodą, solicie, dodajecie listki laurowe i ziele angielskie. Gotujecie, aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotujcie!). Na koniec dodajecie posiekany szczypiorek i koperek, możecie zaprawić śmietaną, przyprawiacie pieprzem. Ziemniaki myjecie pod bieżącą wodą, gotujecie w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu

GRUBY WAŁEK
Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem. 161

Cukinia to warzywo, które uwielbiam, przede wszystkim za to, że jest niesamowicie uniwersalne. Można ją smażyć, upiec, zrobić z niej krem, czy puree, nafaszerować, a nawet użyć do upieczenia ciasta. Jest genialna w każdej postaci. Dziś proponuję cukinię w wersji placuszków podanych z lekko zmodyfikowanym sosem tzatziki oraz wędzonym łososiem i przepiórczymi jajeczkami - pycha!   SKŁADNIKI ( około 20 niedużych placuszków

DefinicjaSmaku
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej na dwa sposoby 158

wyjąć mięso z lodówki. Paprykę pokroić w kawałki na wielkość kawałków polędwiczki. Cebulę pokroić w plasterki.  Nabijać na patyczki kolejno : papryka, mięso, cebula.  Grillować do momentu aż warzywa zmiękną, a mięso się zarumieni.  Smacznego

DefinicjaSmaku
Pieczone stripsy w jogurtowej marynacie a'la KFC. 398

wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Piec ok. 18-20 min w temperaturze 200 stopni. 6. Podawać z sosem tysiąca wysp oraz np. salsą pomidorową z dodatkiem mango i pieczonymi warzywami. Smacznego

DefinicjaSmaku
Sushi w pięciu smakach. 324

NAKA MAKI Z ŁOSOSIEM łosoś wędzony ogórek zielony papryka czerwona ogórek  awokado szczypiorek wasabi Na ryżu rozsmarować cienką warstwę majonezu i cienki paseczek wasabi, ułożyć kawałki łososia, oraz warzywa pokrojone w słupki. Zwinąć i pokroić na 8 części. UROMAKI Z ŁOSOSIEM łosoś wędzony halibut wędzony awokado ogórek szczypior majonez czarny sezam 1/2 łyżeczki kurkum zmieszana z 1 łyżką wody

DefinicjaSmaku
Bazyliowe naleśniki z tuńczykiem i papryką 158

misie blendera i miksować, aż do momemntu gdy bazylia zabarwi ciasto na zielono. Cebulkę, czosnek, paprykę oraz chilli pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju ryżowego wrzucić pokrojone warzywa, dodać rozmaryn i tymianek, smażyć 3-4 minuty.  Dodać pokrojonego w kostę pomidora i dusić kilka minut, do momentu aż sok z pomidorów odparuje, a papryka lekko zmięknie. Dodać

DefinicjaSmaku
Razowe spaghetti z kurczakiem i pesto orzechowym 291

oliwek. Zmiksować. Dodawać stopniowo oliwy, aż pesto będzie miąło konsystencję gęstego sosu. Doprawić solą i pieprzem. Cebulkę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, a cukinię przy pomocy obieraczki do warzyw zetrzeć w cieniutkie paski pryzpominające wstążki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć cebulkę, dodać czosnek oraz kurzczaka, Smażyć kilka minut aż kurczak się zetnie. Dodać cukinię i smażyć

DefinicjaSmaku
Zapiekanka z jaglanki i suszonych pomidorów 192

passatę pomidorową i trzymać na ogniu kilka minut,aby smaki się przeniknęły.  Na koniec doprawić solą, pieprzem. Dodać posiekane świeże zioła oraz ugotowaną kaszę i wymieszać. Kaszę z warzywami przełożyć do naczyń do zapiekania. Posypać serem feta i parmezanem lub innym ulubionym serem. Można też pominąć ser, wtedy danie będzie bardziej dietetyczne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

DefinicjaSmaku
Cottage pie ze szpinakiem 208

grana padano lub parmezanu ( można pominąć) gałka muszkatałowa pieprz  sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Czosnek i cebulke pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekane warzywa. Po 2-3 minutach dodać mięso mielone i smażyć do momentu aż mięso zmieni kolor. W między czasie sparzyć pomidora i obrać go ze skórki. Następnie pokroić w drobną kostkę

DefinicjaSmaku
Wegeburger ze słodkich ziemniaków 166

wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy batatami układamy ząbki czosnku i kawałki czerwonej lub żółtej papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut. Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Fasolę odcedzamy z zalewy i wrzucamy do miski, dodajemy do niej upieczone bataty i wszystkie pozostałe składniki (cebulę siekamy w kostkę, listki tymianku odrywamy

DefinicjaSmaku
Sałatka z pieczonym buraczkiem, mandarynką, fetą i orzechami 176

Buraki to bardzo niedoceniane warzywa, wiele osób traktuje je jedynie jako materiał na barszcz lub podaje zasmażane jako dodatek do obiadu. A tym czasem buraki są o wiele bardziej użyteczne :) Można z nich zrobić sałatki, ciasta, kremy, a nawet burgery czy pralinki. Są pyszne zarówno pieczone, jak i gotowane, i na słodko i na słono. Trzeba tylko dać się ponieść

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania