warzywa - 14856 przepisów (strona:425/991)

Leczo z cukinią i kiełbasą przyprawione włoskimi ziołami 140

spacerując po sklepie nie mogłam się oprzeć, by nie wrzucić do koszyka cukinii... A później pomysł na obiad wykreował się bardzo szybko i lista zakupów uzupełniała się o kolejne warzywa i niezbędne produkty do sporządzenia pysznego, domowego leczo. Ale żeby nie było tak zwyczajnie - no cóż, ja już tak mam, że zawsze muszę coś zmienić, coś dodać... - wykorzystałam do przyprawienia

Słodkie okruszki
Surówka z młodej kapusty 238

Wiosna i lato to najlepszy czas na pyszne surówki. Stragany uginają się od młodych i świeżych warzyw i wtedy też najlepiej smakują. Szczególnie w surówkach i sałatkach. Dzisiaj proponuje Wam surówkę z młodej kapusty z dodatkami. Wcześniej była kapusta gotowana z koperkiem klik. Składniki: 0,5 główki młodej kapusty 0,5 ogórka sałatkowego 5 rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka

Ala piecze i gotuje
Cukinia faszerowana podana z białym ryżem długoziarnistym 179

Cukinia jest warzywem, które na stałe zagościło w mojej kuchni.  Dzisiaj w kuchni pachnie czosnek, oregano, bazylia i majeranek, a głównymi bohaterami są cukinia i ryż biały długoziarnisty. Cukinia faszerowana mięsem, podana z ryżem jest idealnym daniem na lekki, ale i sycący letni obiad. Składniki farszu: 0,5 kg mięsa mielonej karkówki 2 duże cebule 5 ząbków czosnku pomidory

Smak mojego domu
Pasta jajeczna. 569

pieprz świeżo mielony majonez WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, następnie obrane zmiksować na gładką masę, paprykę, ogórek, por, szczypiorek, szynkę, pieczarki  drobno pokroić, do masy dodać pokrojone warzywa oraz majonez, dokładnie wymieszać,doprawić do smaku solą i pieprzem i do lodówki.  Pamiętajcie, aby odsączyć ogórki i pieczarki inaczej pasta będzie zbyt luźna

Kuchnia Beaty
Przepis na mega szybkie i dietetyczne muffinki śniadaniowe 24643

mąki pszennej 3 duże jajka pieprz, sól zioła greckie w młynku (opcjonalnie)           Dietetyczne muffinki śniadaniowe – Wykonanie: Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce do warzyw chińskich (paseczki) Szynkę pokroić w kosteczkę. Kaszę jęczmienną ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Szczypiorek i natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać mąkę, jajka i przyprawy. Zamiast

Kulinarne Przeboje
Zrazy mielone z niespodzianką. 332

bułki tartej, dokładnie wyrabiamy, ewentualnie doprawiamy do smaku, obie papryki, mozzarellę, kawałek pora  kroimy w drobną kosteczkę,   formujemy płaski kotlet z mielonego mięsa,  na środek kładziemy warzywa i ser(u mnie żółty dziś),   formujemy podłużny kotlet,obtaczamy w bułce tartej, smażymy na maśle klarowanym na bardzo małym ogniu około 10 min. z każdej strony,(na koniec

Kuchnia Beaty
Hello Summer! 132

sezonowe przepisy na lato Lato jest moją ulubioną porą roku. Jak mieszkałam we Wrocławiu to pod moim blokiem już od samego rana rozkładali się sprzedawcy ze świeżymi owocami i warzywami. Zawsze brałam truskawki i maliny, by później, w ten upał, chłodzić się litrami koktajli. Z dzieciństwa pamiętam jak Dziadek przynosił z działki całe

Pink Envelope
Szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką 206

Każdy na swój sposób nie wyobraża sobie grilla bez ulubionej potrawy. Dla mężczyzn zazwyczaj jest to solidna porcja grillowanego mięsa, inni uwielbiają robić wtedy hamburgery. Są tacy, którzy kochają warzywa prosto z rusztu, inni wolą coś słodkiego grillowanego. Moją ulubioną potrawą na grilla są szaszłyki. W przeróżnych kombinacjach. Tym razem zachwyciły nas takie. Są obłędne. Składniki (na około

Mango Papaja
Chlebek pita 580

typem - im niższe oznaczenie liczbowe tym bardziej oczyszczona jest mąka, a co za tym idzie zawiera mniej cennych otrąb. Takie chlebki można wypełnić dowolnie wybranym farszem, np. mięsem lub warzywami. Powyżej na stronie znajdziecie moją propozycję podania :) Składniki : 350 g mąki chlebowej pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej wody Drożdże pokruszyć

Chocolate Muffin Blog
Falafel w picie pełnoziarnistej z hummusem i sałatką tabbouleh 141

Tabbouleh: 1 główka sałaty lodowej 2 pomidory 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona natka pietruszki 1/2 szklanki oliwy kmin rzymski sól pieprz  Natkę posiekać i posypać solą. Warzywa pokroić w kostkę. Wymieszać, doprawić i polać oliwą. Sos jogurtowy: 1 szklanka kefiru/jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól pęczek liści mięty  Miętę drobno posiekać, wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i solą

Chocolate Muffin Blog
Naleśniki z płatkami orkiszowymi 135

Naleśniki, naleśniki, naleśniki...  z serem, owocami, warzywami, mięsem.  Któż ich nie lubi? A próbowaliście naleśniki z płatkami orkiszowymi i czarnymi malinami ? Są pyszne, spróbujcie. Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki płatków orkiszowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru 2 jajka 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 szklanka mleka Płatki orkiszowe miksujemy

Salonik smaków
Grillowana wieprzowina z nadziewanymi papryczkami, cukinią, bobem i chipsami z buraka 147

szpikulce do grillowania. Mięso układamy na rożnie i grillujemy co jakiś czas odwracamy. Papryczki, cukinię, buraczki bezpośrednio grillujemy na rożnie, a bób pozostawiamy w foli. Na talerzu układamy warzywa, dodajemy kawałki mięsa i cebuli. Całość doprawiamy i dodajemy pokrojone łodygi buraczków i liście botwinki. Bób przed podaniem obieramy ze skórki. Smacznego

Moniki Smakołyki
BARSZCZ CZERWONY Z MŁODĄ KAPUSTĄ I INNYMI WARZYWAMI 176

Zachęcam do ugotowania trochę innego czerwonego barszczu, bo z kapustą i innymi warzywami. Zupa jest lekka i bardzo prosta w wykonaniu. Miałam zrobić zdjęcia krok po kroku, ale niestety w trakcie gotowania wyładowała się bateria w aparacie. Moje szczęście ;). Do zupy dodałam brukselkę, ale można ją pominąć. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij

Przepisy Aleksandry
Sos pieczeniowy i gulasz z łopatki (2 w jednym) 250

mąki ziemniaczanej - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - pół szklanki wina czerwonego lub wody Mięso kroimy na małe kosteczki, smażymy na złoty kolor, nie solimy. Przekładamy do garnka, i wrzucamy pokrojone warzywa. Podduszamy, solimy, dokładamy 3-4 liście laurowe, posiekany czosnek, łyżkę majeranku i szczyptę tymianku. Po chwili dorzucamy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dolewamy wino lub wodę. Chwilę odparowujemy i dorzucamy

Pasje Jolki
Naleśniki z młodymi warzywami, Kinowa Etykieta 193

Zmiksuj 1 kostkę sera z niebieską pleśnią i ½ dużego jogurtu naturalnego. Posmaruj naleśniki sosem. Następnie przygotuj farsz: podsmaż a później uduś młode warzywa: 2 marchewki, 1/3 kapusty i 2 cebule z zielem angielskim i liściem laurowym. Porządnie dopraw farsz pieprzem, solą, sokiem z cytryny i ziołami (np. oregano, bazylią, lubczykiem) i czym tam jeszcze chcesz. Na każdy naleśnik kładź

Qlinarnie i Qlinarnie