Lato to cudowna pora, gdzie pod dostatkiem mamy warzyw i owoców. Dziś królową dania jest fasolka szparagowa. W moim domu rodzinnym podawana zawsze była z bułką tartą. Ja postanowiłam dać jej inne oblicze. Chrupiąca fasolka połączona ze słodyczą cebuli oraz nutą ostrości papryczki chili. Uwielbiam połączenie różnych kolorów, struktur, ostrości. SKŁADNIKI : 0,5 kg fasolki szparagowej 2 łyżki oliwy
Basia w kuchnimłynek Kotanyi) Młode ziemniaczki obrać, oskrzybać lub wyszorować i pokroić w plasterki o grubości ok 5mm. Cienką kiełbasę również pokroić w plasterki. Cebule pokroić w ćwiartki lub ósemki. Pokrojone warzywa i kiełbasę ułożyć na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wszystko skropić olejem i wymieszać. Potem oprószyć przyprawami i ponownie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujezrobiłem pyszną i zdrową cukinię z własnej działki. Dobrze przyrządzona smakuje lepiej niż schabowy ! Smakowała wyśmienicie. Tutaj znajdziesz przepis : cukinia Dowiedz się więcej o tym zdrowym warzywie : Zdrowa cukinia Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarnespacerując po sklepie nie mogłam się oprzeć, by nie wrzucić do koszyka cukinii... A później pomysł na obiad wykreował się bardzo szybko i lista zakupów uzupełniała się o kolejne warzywa i niezbędne produkty do sporządzenia pysznego, domowego leczo. Ale żeby nie było tak zwyczajnie - no cóż, ja już tak mam, że zawsze muszę coś zmienić, coś dodać... - wykorzystałam do przyprawienia
Słodkie okruszkiWiosna i lato to najlepszy czas na pyszne surówki. Stragany uginają się od młodych i świeżych warzyw i wtedy też najlepiej smakują. Szczególnie w surówkach i sałatkach. Dzisiaj proponuje Wam surówkę z młodej kapusty z dodatkami. Wcześniej była kapusta gotowana z koperkiem klik. Składniki: 0,5 główki młodej kapusty 0,5 ogórka sałatkowego 5 rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka
Ala piecze i gotujeCukinia jest warzywem, które na stałe zagościło w mojej kuchni. Dzisiaj w kuchni pachnie czosnek, oregano, bazylia i majeranek, a głównymi bohaterami są cukinia i ryż biały długoziarnisty. Cukinia faszerowana mięsem, podana z ryżem jest idealnym daniem na lekki, ale i sycący letni obiad. Składniki farszu: 0,5 kg mięsa mielonej karkówki 2 duże cebule 5 ząbków czosnku pomidory
Smak mojego domupieprz świeżo mielony majonez WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, następnie obrane zmiksować na gładką masę, paprykę, ogórek, por, szczypiorek, szynkę, pieczarki drobno pokroić, do masy dodać pokrojone warzywa oraz majonez, dokładnie wymieszać,doprawić do smaku solą i pieprzem i do lodówki. Pamiętajcie, aby odsączyć ogórki i pieczarki inaczej pasta będzie zbyt luźna
Kuchnia Beatymąki pszennej 3 duże jajka pieprz, sól zioła greckie w młynku (opcjonalnie) Dietetyczne muffinki śniadaniowe – Wykonanie: Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce do warzyw chińskich (paseczki) Szynkę pokroić w kosteczkę. Kaszę jęczmienną ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Szczypiorek i natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać mąkę, jajka i przyprawy. Zamiast
Kulinarne Przebojebułki tartej, dokładnie wyrabiamy, ewentualnie doprawiamy do smaku, obie papryki, mozzarellę, kawałek pora kroimy w drobną kosteczkę, formujemy płaski kotlet z mielonego mięsa, na środek kładziemy warzywa i ser(u mnie żółty dziś), formujemy podłużny kotlet,obtaczamy w bułce tartej, smażymy na maśle klarowanym na bardzo małym ogniu około 10 min. z każdej strony,(na koniec
Kuchnia Beatysezonowe przepisy na lato Lato jest moją ulubioną porą roku. Jak mieszkałam we Wrocławiu to pod moim blokiem już od samego rana rozkładali się sprzedawcy ze świeżymi owocami i warzywami. Zawsze brałam truskawki i maliny, by później, w ten upał, chłodzić się litrami koktajli. Z dzieciństwa pamiętam jak Dziadek przynosił z działki całe
Pink EnvelopeKażdy na swój sposób nie wyobraża sobie grilla bez ulubionej potrawy. Dla mężczyzn zazwyczaj jest to solidna porcja grillowanego mięsa, inni uwielbiają robić wtedy hamburgery. Są tacy, którzy kochają warzywa prosto z rusztu, inni wolą coś słodkiego grillowanego. Moją ulubioną potrawą na grilla są szaszłyki. W przeróżnych kombinacjach. Tym razem zachwyciły nas takie. Są obłędne. Składniki (na około
Mango Papajatypem - im niższe oznaczenie liczbowe tym bardziej oczyszczona jest mąka, a co za tym idzie zawiera mniej cennych otrąb. Takie chlebki można wypełnić dowolnie wybranym farszem, np. mięsem lub warzywami. Powyżej na stronie znajdziecie moją propozycję podania :) Składniki : 350 g mąki chlebowej pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej wody Drożdże pokruszyć
Chocolate Muffin BlogTabbouleh: 1 główka sałaty lodowej 2 pomidory 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona natka pietruszki 1/2 szklanki oliwy kmin rzymski sól pieprz Natkę posiekać i posypać solą. Warzywa pokroić w kostkę. Wymieszać, doprawić i polać oliwą. Sos jogurtowy: 1 szklanka kefiru/jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól pęczek liści mięty Miętę drobno posiekać, wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i solą
Chocolate Muffin BlogNaleśniki, naleśniki, naleśniki... z serem, owocami, warzywami, mięsem. Któż ich nie lubi? A próbowaliście naleśniki z płatkami orkiszowymi i czarnymi malinami ? Są pyszne, spróbujcie. Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki płatków orkiszowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru 2 jajka 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 szklanka mleka Płatki orkiszowe miksujemy
Salonik smakówszpikulce do grillowania. Mięso układamy na rożnie i grillujemy co jakiś czas odwracamy. Papryczki, cukinię, buraczki bezpośrednio grillujemy na rożnie, a bób pozostawiamy w foli. Na talerzu układamy warzywa, dodajemy kawałki mięsa i cebuli. Całość doprawiamy i dodajemy pokrojone łodygi buraczków i liście botwinki. Bób przed podaniem obieramy ze skórki. Smacznego
Moniki Smakołyki