warzywa - 14856 przepisów (strona:344/991)

Lunchbox: Sałatka makaronowa z tuńczykiem 3225

dente, przepłukać zimną wodą i po odcieknięciu przełożyć do miski. Dodać tuńczyka (wcześniej odlać sos) i sok z cytryny. Paprykę pokroić w kostkę,oliwki na pół i dodać warzywa do makaronu z tuńczykiem. Wymieszać z majonezem. Jeżeli sałatkę przygotowuje się dzień wcześniej warto dodać majonez dopiero rano przed wyjściem do pracy

Pasja Smaku
Kurczak po chińsku inaczej 413

woku rozgrzać niewielką ilość oleju, przełożyć do niego zamarynowanego kurczaka i podsmażyć. Gdy będzie prawie gotowy dodać do niego mieszankę chińską. Podlać wodą i przykryć pokrywką.Gdy warzywa będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku: solą, pieprzem i chili.  Jeśli sos jest za rzadki należy łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić z wodą i zagęścić go. Podawać z ryżem

Pasja Smaku
Sałatka z zielonych pomidorów 288

plastry. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Zalewę ugotować z podanych składników. Do wyparzonych słoików wrzucić po 3 ziarna pieprzu i 2 ziarna ziela angielskiego. Warzywa układać naprzemiennie warstwami. Zalewać zalewą.  Pasteryzować przez 25 minut od zagotowania wody. insertCookd("cfc0919825cf03f44f04289b18a2d1c8

Pasja Smaku
Dyniowa zupa-krem z imbirem 175

kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić na niego cebulę i marchewkę, chwilę podsmażać, a następnie dodać dynię, imbir i drobno posiekany czosnek. Wymieszać i smażyć przez kilka minut. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości dyni. Następnie zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku. Zupę można podawać z kleksem śmietany, grzankami lub groszkiem ptysiowym.     insertCookd("fa2e0b964d72f386d4adfbcc745b0883

Pasja Smaku
Wrapy z meksykańską nutą 159

Zostało mi jeszcze kilka produktów z Meksykańskiego Tygodnia Lidla , więc postanowiłam z siostrą zrobić szybką kolację. Tortille, kurczak, salsa i warzywa.  Składniki: pierś kurczaka 1/2 zielonego ogrórka 2 pomidory 1/2 małej kapusty pekińskiej opakowanie Tortilla Wraps przyprawa Fajita Seasoning słoiczek Chunky Salsa (medium) 10 dag startego żółtego sera olej do smażenia Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w paski lub dużą

Pasja Smaku
Curry z kurczakiem i kalafiorem 169

pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i różyczki kalafiora. Paprykę pokroić w drobne paseczki, a chili w plasterki i dodać je do podsmażanego kurczaka z warzywami.  Następnie składniki zalać mleczkiem kokosowym, dodać imbir, pastę curry i doprawić do smaku curry, pieprzem i solą. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze przez jakiś czas.  Udekorować kolendrą

Pasja Smaku
Kalafior z bułką tartą 148

okresie wakacyjnym jem bardzo dużo warzyw. Kalafior z bułką tartą to często sposób na moją szybką kolację. Pyszne i proste. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat

Pasja Smaku
Pieczarkowo-serowe kotleciki z piersi kurczaka 148

ziemniaczaną. Wymieszać. Dodać przyprawy według uznania.  Na patelni rozgrzać olej i porcjami nakładać masę mięsno-warzywną. Smażyć z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie ryż z warzywami na patelnię.  insertCookd("a6f2f64bf856eb5983aec52e35b2b9ae

Pasja Smaku
Dorsz zapiekany z porami 285

naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia ryby podsmażyć pokrojonego w plasterki pora z czosnkiem. Po 2-3 minutach dodać startą na tarce marchewkę i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Warzywa zalać śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem, doprowadzić do zagotowania.  Sosem zalać dorsza. Posypać płatkami migdałów. Piec przez 10 minut w temperaturze 200 st.C

Pasja Smaku
CHŁODNIK LITEWSKI WERSJA l 180

sól i pieprz + jajka ugotowane na twardo Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce ( można też pokroić w kostkę- tak robiłam przez wiele lat, jednak zauważyłam, że starte warzywa świetnie zagęszczają, chłodnik ma wtedy taką kremową konsystencję). Liście i łodyżki buraków dokładnie przebrać, wymyć i drobno pokroić. Do garnka wrzucić starte buraki, zalać małą ilością wrzątku i podgotować ok.5

Smaczne Zdrowe
ROGALIKI MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 191

długo nic im nie dorówna...  Bardzo gorąco polecam, bo są tego warte . No i baaardzo zdrowe. Takie rogaliki to idealny sposób na to , by przemycić dzieciom choć trochę warzyw, tak by nie miały o tym pojęcia. :-)) Składniki: - 200g surowej marchewki, startej na drobnej tarce - 200g zimnego masła - 300g mąki orkiszowej białej - 2-3 łyżki ksylitolu ( dałam 1,5) + dodatkowo

Smaczne Zdrowe
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA WŁOSKA Z SOCZEWICY 342

Ostatnim naszym super odkryciem jest soczewica.Trochę wstyd się przyznać ale wcześniej nigdy jej nie jadłam. To warzywo trochę chyba niedoceniane w naszej kuchni  jest skarbnicą witamin. M.in.wzmacnia układ krwionośny, zapobiega anemiom (żelazo i kwas foliowy), ma niski indeks glikemiczny( idealna dla odchudzających się), wzmacnia kości i mięśnie (lizyna). Zawiera taniny, które chronią przed nowotworami, niszczą szkodliwe wolne rodniki

Smaczne Zdrowe
SAŁATKA GRECKA 611

może być dowolna) - 1 cebula (u mnie czerwona) - ser feta - szczypior - oliwki - świeżo mielony pieprz - ocet (u mnie różowy ocet winny) - oliwa z oliwek - świeże lub suszone oregano Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W misce układamy warstwami: pokrojone na mniejsze kawałki ogórki, na to pokrojone (w większą kostkę) pomidory, następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Na to rozkruszamy

Smaczne Zdrowe
KLOPSIKI MIĘSNO-WARZYWNE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI 211

Sezon szparagowy w pełni. U nas - wielkich wielbicieli tego bardzo zdrowego warzywa bywają one dość często. Dziś jako dodatek do mielonego mięsa z innymi warzywkami, a dodatkowo także jako jarzyna do gotowego dania. Pomysł autorstwa mojej najstarszej Córki, wyszedł z tego meeega smaczny obiadek. Dzięki dodatkowi szparag mięso wyszło super soczyste, pomimo iż było bardzo chude. U nas było

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA BURACZANE Z ZIARNAMI, NA MĄCE JAGLANEJ 216

więc te ciasteczka bardzo do nas przemawiają... Wam również polecam bo są przepyszne i bardzo zdrowe. Buraki są w nich tak naprawdę niewyczuwalne, a zawsze to kolejna porcja warzyw w naszym menu. Idealne na drugie śniadanko lub na podwieczorek. U nas były pieczone już dwa razy, wszystkim bardzo smakowały. Za drugim razem dodałam do nich jeszcze orzechy laskowe

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania