się kalafior. Zakwitł bielą prosząc by dać mu szansę. Nie mogłam pozwolić żeby leżał samotnie w kąciku. Odpłacił nam pięknie delikatnym smakiem i nakarmił wszystkie głodomorki. Kalafior to wspaniałe warzywo - nadaje się nie tylko na zupę czy sałatkę . Pyszny jest Kalafior zapiekany z mięsem albo Kalafior au gratin - spróbujcie koniecznie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzarazem proponuję mięso mielone w trochę innej formie. Z dużą ilością warzyw i ziarnami słonecznika, ale za to bez dodatku tłuszczu, bo pieczone. To taka moja wersja klopsa czy pieczeni (nazewnictwo wedle uznania). Do mięsa ugotowałam trójkolorowy makaron, który polałam delikatnym sosem cebulowym. Powstało z tego całkiem ciekawe danie, a co najważniejsze można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Zarówno
Ratunku obiadpowstał pomysł na przystawkę, czyli guacamole. Wypadało, aby deser był europejski i tak padło na deser a'la tiramisu. Dziś przedstawiam przepis na danie główne: tagine z kurczaka z warzywami. Szukając przepisu zajrzałam do: Kuchenne love story , Make choco cake i Matka wariatka z każdego z nich wyciągnęłam to co najbardziej mi pasowało
Miksturownikdodać ziele angielskie i liście laurowe. 2. Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do gorącego wywaru. Doprawić przyprawami do smaku. 3. Gdy warzywa zmiękną, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. 4. Zupę gotować do miękkości ziemniaków. Dodać koperek. 5. Połączyć ze śmietaną wymieszaną z koncentratem, mąką i odrobiną wywaru stale mieszając. insertCookd("970a9cc8b41c3fe560e90a35a926ffff
Pasja SmakuBardzo lubię faszerowane warzywa, bo można stosować przy farszu dowolne kombinacje. Już nie mogę się doczekać kolejnego podejścia do cukinii. Tym razem spróbuję wersję mięsną ;) Składniki: (na 2 osoby) 1 cukinia 4 pieczarki woreczek ugotowanego ryżu 2 ząbki czosnku 5 dag żółtego sera Przygotowanie: 1. Cukinię umyć, odkroić końcówki. Przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. 2. Czosnek, pieczarki i miąższ
Pasja Smakuciekawy efekt daje połączenie szparagów z zielonym groszkiem, które jest wykorzystane w tym przepisie. Na pewno wrócę do niego jeszcze nie raz :) [ źródło przepisu] Składniki: - 600 ml wywary z warzyw - 1 duża cebula - 450 g mrożonego zielonego groszku - 150 g małych szparagów - 3 łyżki kwaśnej śmietany - sól - pieprz Wykonanie: 1. Wywar postawić na ogniu, cebulę obrać i grubo pokroić, wrzucić
Pasja Smakumarchew i czosnek zetrzeć na tarce. Odcisnąć z nadmiaru wody. 2. Mąkę wymieszać z jajkami. Powoli dodawać mleko i oliwę z oliwek, ciągle mieszając. 3. Do masy dodać starte warzywa i zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Piekarnik nagrzać do 190C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta, formując placki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
Pasja Smakumnie cukinia wciąż na topie, tym razem w parze z tartą, którą pokochałam. Połączenie kruchego ciasta i warzyw robi na mnie niesamowite wrażenie smakowe. Nie mogę się oprzeć tworzeniu i wypróbowywaniu nowych połączeń. [Przepis stąd . z moją modyfikacją] Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka sól, ostra papryka Farsz: 1 cukinia 1 papryka czerwona
Pasja Smakucukinii, kurczaka i rozerwane na mniejsze kawałki plastry sera. Posypać pieprzem. Ułożyć kilka pomidorków koktajlowych, rozkrojonych na pół, środkiem do góry. 5. Jajka połączyć ze śmietaną i koperkiem. Zalać warzywa. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 45-50 minut
Pasja Smakucienkie plasterki), cebulę (pokrojoną w drobną kostkę), łodygi selera ( pokrojone w małe kawałeczki), czerwoną paprykę (pokrojoną w drobną kostkę) i chili (namoczone i pokrojone w plasterki) ciągle mieszając. Do warzyw dodać pozostałe składniki: sos sojowy, ocet, bulion i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą, a następnie szczypiorek. Ciągle mieszając gotować wszystko przez około 1 minutę
Pasja Smakuwspominany wcześniej kolejny fix Knorr w akcji. Ma ciekawy, miodowy smak i aromat. Dobre połączanie warzyw i mięsa raczej nie może nie smakować. Nawet wybredni, jeśli chodzi o takie smaki mężczyźni w moim domu zjedli kolację bez dąsów. PS. Zdjęcia wyszły kiepskie, bo kurczak zamiast na obiad, został podany na kolację, a za oknami już się ściemniło. Składniki: podwójna pierś
Pasja Smakupieprz Wykonanie: 1. Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić i przełożyć do miski. 2. Ogórek, pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić. Szczypiorek drobno pokroić. Wszystkie warzywa dodać do makaronu. 3. Sos sałatkowy wymieszać z łyżką oleju. Przelać do miski i wymieszać. 4. Wszystko posypać łyżką przyprawy tzatziki i wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku solą
Pasja SmakuWykonanie: 1. Kurczaka posypać przyprawą i polać sokiem z limonki. Odstawić. 2. Po pół godzinie usmażyć na patelni grillowej z małą ilością oleju. 3. Ogórki obrać i obieraczką do warzyw pociąć ogórki na paski. 4. Imbir zetrzeć na tarce, dodać sos sojowy, oliwę, sok z limonki, pokrojoną papryczkę (bez pestek) i wymieszać. 5. Ogórki polać sosem i starannie wymieszać
Pasja Smakupietruszki sól, pieprz Wykonanie: 1. Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Mieszamy. 2. Pomidorki, paprykę, cebulę i ogórki kroimy w kostkę. 3. Natkę siekamy. 4. Warzywa i natkę dodajemy do kuskusu. Doprawiamy
Pasja SmakuIdą chłody - mam coraz większą ochotę na zupy, kremy, ciepłe gulasze i różne potrawki. Chce wykorzystywać jesienne owoce i warzywa. Gotować coś, co będzie miało kolory trzeciej pory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11. Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty pekińskiej
Pasja Smaku