Dzisiaj będzie o pieczonej papryce, ponieważ dostałam kilka pytań na ten temat. Papryka to bardzo smaczne, zdrowe i wdzięczne warzywo, które warto często włączać do swojego menu. Najzdrowsza jest nieprzetworzona, po prostu umyta i oczyszczona z nasion. Jednak surowa, na dodatek ze skórką, nie wszystkim smakuje. Część rodziców nawet boi się podawać ją małym dzieciom ze względu właśnie
Smaczna Pyzadużych oczkach. Szalotkę, czosnek i chili drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Chwilę smażymy, dodajemy startego kabaczka. Kroimy w kostkę paprykę i również dodajemy do warzyw na patelnię. Całość dusimy kilkanaście minut aż cała woda odparuje z farszu. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do dość ostudzonego farszu dodajemy 3 jajka i dokładnie mieszamy (scalą one nasz farsz
Mango Papajalekko pikantny krem. który na pewno trafi na listę moich ulubionych dań. Polecam baaardzo! Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 dużych ogórków gruntowych 2 szklanki wywaru z warzyw 2 łyżki oliwy sól, pieprz szczypta chilli koperek do posypania śmietana kwaśna do zabielenia Przygotowanie: Ogórki obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek kroimy w plasterki, a cebulę
My Culinary ArtPrzygotowanie: Piekarnik nagrzewamy na 180 st. Dokładnie umyte ziemniaki i cukinię kroimy na ćwiartki, czosnek w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą z rozmarynem, wrzucamy warzywa, posypujemy solą, polewamy oliwą, mieszamy. Przekładamy do piekarnika i pieczemy, aż ziemniaki będą miękkie, podajemy posypane posiekaną natką
Moja smaczna kuchniałyżka oliwy z oliwek sól Kuskus solimy i zalewamy wrzątkiem - przykrywamy na około 5 minut, aż napęcznieje. Cebulę, zieloną paprykę i chili kroimy w kostkę, oliwki w krążki. Dodajemy warzywa i oliwę do kaszki. Mieszamy i gotowe
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj podam Wam przepis na domową przyprawę z suszonych warzyw i ziół. To taka domowa vegeta, kucharek czy jarzynka - pod taką nazwą znajdziecie coś podobnego w sklepach. Moja jest jednak dużo smaczniejsza i nie zawiera niczego dziwnego. Jest w niej trochę soli, ale tylko trochę i w celu konserwacji a poza tym jest zrobiona z naturalnych składników, które są ogólnie
Smaczna PyzaUtrafienie z ilością farszu do gołąbków lub wszelkiego rodzaju faszerowanych warzyw graniczy czasem z cudem. Dawno już przestałam się tym martwić - po prostu z farszu którego mam w nadmiarze robię kotleciki i podaję w sosie następnego dnia. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniSzybkie, sycące danie z samych warzyw. Idealne na kolację czy obiad. A już z jesienią leczo kojarzy mi się najbardziej. Robicie leczo? Lubicie? Składniki : * 3 cebule * 2 czerwone papryki * 4 pomidory * 2 średnie cukinie * 3 łyżki oliwy z oliwek * czerwona mielona papryka słodka i ostra * sól, świeżo mielony czarny pieprz * mieszanka przypraw do leczo Przygotowanie : Cebulę pokroić
Magiczne Życie Martyparze. Pod koniec gotowania dodać fasolkę szparagową pokrojoną na kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, dodać przyprawy i chwilę podsmażać. Następnie dodać fasolkę i kalafiora. Warzywa wymieszać, obtoczyć przyprawami i podsmażać przez kilka minut. Smacznego
Pasja Smakuementaler pół łyżeczki sól pieprz gałka muszkatołowa masło ząbek czosnku Przygotowanie 1. Ziemniaki obrać, cukinie umyć. Ziemniaki i cukinie kroimy na cienkie plasterki, możemy do tego wykorzystać tartkę do warzyw. Naczynie żaroodporne smarujemy przeciętym na pół ząbkiem czosnku, następnie masłem. 2. Układamy ziemniaki i cukinie na zmianę, jak ktoś jest mało cierpliwy może układać po kilka plastrów na zmianę
zjem to blog kulinarnyRelish to inaczej gęsty sos z gotowanych, marynowanych warzyw lub owoców lub ich wspólne połączenie. Pochodzi z Indii, obecnie jest popularny na całym świecie w wielu odmianach. Używany najczęściej jest na zimno do kanapek, mięs, hot-dogów, czy hamburgerów. My również w Polsce mamy swoją odmianę relishu i jest to ćwikła. A dzisiaj proponuje wam pyszny słodko-kwaśny relish, czyli
Bernika - moj kulinarny pamietnikrobi podobną? Składniki : * 5-6 różyczek ugotowanego al dente kalafiora * pomidor malinowy * 2 ogórki gruntowe * 2 łyżki majonezu * 2 łyżki jogurtu greckiego * pęczek koperku * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Warzywa pokroić w małą kostkę. Koperek posiekać. Majonez połączyć z jogurtem, przyprawić. Składniki sałatki wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki
Magiczne Życie MartyBardzo prosta i szybka przystawka. Składniki: 3 marchewki korzeń pietruszki ewentualnie sos Warzywa myjemy, cienko obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Mieszamy. W tym momencie mamy już gotową surówkę. Moje dzieci lubią najbardziej takie proste potrawy. Wielu dorosłych dodaje do tego jeszcze kapkę majonezu lub chrzanu ze słoiczka
prawdziwe jedzenieczerwone papryki * 2 cebule * 2 liście laurowe * 2 ziela angielskie * kilka ziarenek pieprzu czarnego * sól Zalewa : * 4 szklanki wody * szklanka cukru * pół szklanki octu jabłkowego Przygotowanie : Wszystkie warzywa pokroić w cieknie paseczki. Przyprawić, odstawić na godzinę. Składniki zalewy zagotować. Wymieszać. Sałatkę przełożyć do słoików, uzupełnić zalewą. Pasteryzować
Magiczne Życie Martypodsmażamy razem z papryką w proszku, cały czas mieszamy. Gdy cebula nabierze ładnego koloru papryki wrzucamy paprykę pokrojoną w paski, oczyszczoną z gniazd nasiennych. Mieszamy i dusimy, aż warzywa będą al dente. Dodajemy następnie kawałki pomidorów obranych ze skóry. Doprawiamy i dusimy, aż powstanie gęsty sos, a paprykę będzie miękka
Moja smaczna kuchnia