Leczo z bakłażanem 181wodą około 3-4 szklanki i gotujemy 10 minut soląc do smaku, po tym czasie dodajemy bakłażana i gotujemy około 15 minut. Pomidory blendujemy. Dodajemy do gotujących się warzyw. Kiełbasę i cebule kroimy w kostkę. W rondlu podsmażamy kiełbasę, dodajemy cebule i podsmażamy całość do zarumienienia. Kiełbasę dodajemy do lecza. Doprawiamy do smaku paprykami i pieprzem. Mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z makaronem spaghetti 367kawałki. Paprykę i pomidorki myjemy. Pomidorki kroimy na ćwiartki, paprykę w kostkę, ogórki również w kostkę. Ser feta kroimy w kostkę. Pora kroimy na małe kawałeczki - półplasterki. Wszystkie przygotowane warzywa mieszamy z makaronem. Doprawiamy do smaku pieprzem i papryką. Na koniec dodajemy keczup i musztardę i mieszamy całość
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Surówka - sałatka z kapusty z czerwoną cebulą 368surówką. Dla mnie ta granica w niektórych przypadkach jest na tyle płynna, że nie wiem na co się zdecydować i tak jest też w tym przypadku. Niby z surowych warzyw i typowo do obiadu, a jednak z dodatkiem majonezu. W związku z powyższym kwestię nazwy pozostawiam nierozstrzygniętą, niech każdy nazwie sobie jak tam chce. A odnośnie sedna sprawy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Czosnek - obniża stężenie cholesterolu. 167przeziębienie, obniża gorączkę a także działa antynowotworowo. Charakterystyczny zapach czosnek zawdzięcza allicynie, oleistej substancji, która ma ogromną moc leczniczą. Pamiętaj : warzywa to zdrowie
Przepisy i porady kulinarne
Pietruszka - jest bardzo przyjazna wszystkim kobietom. 188jest polecany na problemy z pęcherzem, nerkami oraz w przypadku obrzęków. Natka pietruszki doskonale nadaje się do dekoracji potraw. Pamiętaj : warzywa to zdrowie
Przepisy i porady kulinarne
Papryka słodka - prawdziwa kopalnia witaminy C. 233wyglądem i smakiem, zdobią nasze potrawy, a przede wszystkim wzmacniają nasze siły witalne oraz zwiększają libido. Pamiętaj : warzywa to zdrowie
Przepisy i porady kulinarne
Rabarbar - wzmacnia skórę i włosy oraz łagodzi stres. 194oraz jajek. Produkty te bowiem zakwaszają nasz organizm, a rabarbar działa przeciwnie- alkalizująco. Pamiętaj : warzywa to zdrowie
Przepisy i porady kulinarne
Szparagi - to skarbnica składników odżywczych. 178zmniejsza obrzęki. Łagodzą też objawy napięcia przedmiesiączkowego. Warto je dodać do swojego jadłospisu na wiosnę. Pamiętaj : warzywa to zdrowie
Przepisy i porady kulinarne
Rzodkiewka - chrupmy ją przez cały rok. 176możemy ją kupić przez cały rok, ale najzdrowsza,najsmaczniejsza jest z własnej działki. Pamiętaj ; warzywa to zdrowie
Przepisy i porady kulinarne
Fasolka szparagowa - doskonała dla osób zagrożonych cukrzycą. 227rozkłada się podczas obróbki termicznej np. gotowanie,duszenie czy smażenie. Pamiętaj : warzywa to zdrowie
Przepisy i porady kulinarne
Młode ziemniaki - obniżają ciśnienie krwi. 191też błonnik poprawiający trawienie i pomagający w walce z nadwagą. Pamiętaj : warzywa to zdrowie
Przepisy i porady kulinarne
Botwinka - pobudza apetyt i koi nerwy. 208potrzebny naszym kością. Pamiętaj : warzywa to zdrowie
Przepisy i porady kulinarne
Puree z topinamburu 197Topinambur czyli słonecznik bulwiasty zwany też przez niektórych np. mojego pana na ryneczku słodkim ziemniakiem. Pyszne warzywo, zawiera sporo witamin i składników mineralnych. Warto go zajadać. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
„Chude” leczo 195wody i gotujemy na małym ogniu. Po 10 minutach dodajemy pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie koncentratem. Co jakiś czas podlewamy wodą. Ja dodałam jeszcze kilka kropel tabasco. Gdy warzywa będą miękkie (około 25 minut) potrawa jest gotowa. Potrawa bierze udział w miksie cukinia
Humanistka w kuchni