Wrzesień to miesiąc, w którym intensywnie zapełniam swoją spiżarnię. Kupuję na targu jakieś straszne ilości warzyw i owoców i zamykam je w słoiczki, wspierając tym samym polskie rolnictwo. Na ten czas zapominam o gotowaniu i pieczeniu. Robię tylko coś na szybko i skupiam całą swoją uwagę na przetworach. Trochę jestem już tym zmęczona, ale gdy widzę te stragany uginające się
Wiem co jemChociaż Akcja Przetwory 2011 została już zakończona ja nadal pozostaję w tym temacie. Są przecież warzywa na które sezon dopiero się zaczyna np. buraczki czy kapusta. A i dyni jest przecież jeszcze pod dostatkiem. Czytaj więcej
Wiem co jemnatki pietruszki autorstwa Siostry Anieli Gareckiej. Zrobiłam ją już jakiś czas temu, a wczoraj wypróbowałam do obiadu i mogę z czystym sumieniem polecić. Jest delikatna, nie za ostra, a warzywa chrupiące. W dodatku robi się ja bardzo szybko.” Czytaj więcej
Wiem co jemcukinie rosnące w moim ogrodzie. Zbiór nie był tak obfity jak w ubiegłym roku, ale mimo to zrobiłam z niej mnóstwo przetworów. Udało mi się nawet przekonać do tego warzywa moich synów, choć muszę przyznać, że nie było łatwo. Czytaj więcej
Wiem co jemwege wędzone kiełbaski ; warzywa: sałata, papryka i rzodkiewki ; grzanki z wege pastą węgierską ~ A już było tak fajnie, nie jadłam śniadań po ciemku :( Nienawidzę dni, kiedy muszę być wcześniej w szkole
breakfast of dreamsłyżeczki proszku do pieczenia ~6 listków świeżej bazylii (opcjonalnie) Piekarnik rozgrzać do 190-200*C. Mąkę wymieszać z proszkiem i przyprawami, dodać jajko i mleko i wymieszać ponownie. Warzywa i wege kiełbaskę pokroić i dodać do masy. Nakładać masę do foremek na muffiny (najlepiej silikonowych), na wierzchu ułożyć listek bazylii. Piec ok. 30 minut. Smacznego
breakfast of dreamswegański omlet "jajeczny" z tofu z warzywami (papryka czerwona, pieczarki, cukinia)~ Mój plan lekcji to po prostu masakra...Codziennie na 8.00 i do. 15:20 lub 16:15. A co najśmieszniejsze - w soboty będę mieć praktyki od 12:00 do 17:00, a za to wolne poniedziałki, nie wiem kto i kiedy wpadł na taki genialny pomysł, ale ponoć
breakfast of dreamsróżowy, i w sumie na patelni był, dopóki nie obróciłam go na drugą stronę. Pod wpływem temperatury buraki straciły piękny kolor i placek nawet nie wygląda jakby zawierał to warzywo. Jednak smak buraka pozostał - co było plusem :) Coraz bardziej smakuje mi na słodko! Muszę spróbować innych kombinacji :) A mieszanka ziarenek Migdałowy Przylądek równie smacznie mnie zaskoczyła! Wiecie co, chyba nawet
breakfast of dreamspamiętam!). Musiałam tego spróbować! Dzisiaj dzielę się z Wami moim przepisem i szczerze polecam spróbowanie tych mini-tart bo są przepyszne! Nikt nie zgadłby, że spód jest wykonany z warzywa :) Wczoraj prawie godzina na rolkach ♥ Dzisiaj nie mam szkoły, ale raczej nie będę miała czasu żeby pojeździć - zaraz idę do lekarza (btw. jak wygląda wizyta u neurologa? mam się bać
breakfast of dreamsdokładnie! Z cukinii! I na prawdę smakuje jak brownie! Jeśli lubisz: -kuchenne eksperymenty, -ciężkie, wilgotne i mocno czekoladowe ciasta, i nie boisz się dodać do ciasta warzywa, to jest ciacho idealne dla Ciebie! Upiekłam je niespełna 1h temu, a 3/4 już zniknęło! No okej, kawałek dałam babci, kawał(ek) zjadłam ja, ale co się stało z resztą?! Co do smaku
chili & sugarchleba razowego jako dodatek świetnie też sprawdzają się prażone płatki migdałów! Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę, gdy zacznie wrzeć wrzucić kostkę oraz warzywa i gotować do miękkości. Następnie wszystko przelać do misy miksera i zmiksować na krem. Spróbować i doprawić do smaku, ponownie zmiksować. Przelać do miseczek. Chleb pokroić w kostkę i wrzucić
chili & sugarspróbować szparagów. Powiem szczerze - same, bez dodatków nie zbyt mi podeszły, ale w połączeniu, które dzisiaj Wam przedstawiam smakowały obłędnie! Jeśli tak jak ja, robicie pierwsze podejście do tego warzywa - polecam przepis. A jeśli jesteście już zaprzyjaźnieni ze szparagami to tego dania nie muszę już rekomendować :) A'LA RISOTTO ZE SZPARAGAMI, PIECZARKAMI I INDYKIEM przepis autorski // 1 duża
chili & sugarLato to chyba najlepszy okres pod względem ilości warzyw i owoców. Uwielbiam, gdy wchodzę do warzywniaka i nie wiem, które z nich kupić...W ostateczności biorę wszystkich 'po trochu' :) Cukinia właśnie w ten sposób została zakupiona. Zapomniałam o niej, zupełnie. Całe szczęście w porę sobie też o niej przypomniałam :) I ją nadziałam! CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM DROBIOWYM przepis autorski // 2 cukiniowe
chili & sugarwięc nie przesadzajcie z sosem) dzięki czemu nabrało charakteru i smaku. Kolejnym nowym produktem który wykorzystałam w tym daniu była fasolka mamut, na którą też polowałam od kiedy zjadłam "warzywa na patelnie" z jej udziałem. Nie, nie kupiłam od razu 3kg, spokojnie! :) Wiem, gdzie się w nią zaopatrywać, wiec nie muszę robić wielkich zapasów :) Dodałam kilka pieczarek, które znalazłam
chili & sugarpomidorowej ~40-50g papryki czerwonej ~średnia marchewka, ok. 60g ~garstka świeżej bazylii ~ząbek czosnku + inne ulubione przyprawy Marchewkę zetrzeć na tarce, paprykę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa poddusić w garnku z niewielkim dodatkiem wody. Gdy będą już miękkie dodać passatę pomidorową i doprawić do smaku. Bazylię drobno posiekać i również dodać do sosu. Makaron ugotować zgodnie
chili & sugar