domu wielką dynię!Została oczywiście podzielona na kilka części i z każdej powstało coś równie smacznego!Z jednej zrobiłam gulasz – bezmięsny , ale za to z mnóstwem smacznych warzyw!Wykorzystałam do niego leśne grzyby …. dynię …. marchew … i tak lubianą przeze mnie czerwoną soczewicę!Danie nie tylko sycące , ale nie zdrowe!Podane z kuskusem zachwyciło na obiedzie!SKŁADNIKI
Ostra na Słodkoduża – 1 szt* seler mały – 1 szt* jajko – 1 szt* mąka – 3 łyżki* sól – 1 szczypta* pieprz – 1 szczypta* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Warzywa obieramy , trzemy na tarce na dużych oczkach.Dodajemy jajko , mąką oraz przyprawy.( Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać 2 łyżki mleka ).Całość dokładnie mieszamy i smażymy średniej wielkości racuszki
Ostra na Słodkomięsożerców! U mnie były już kotlety z soczewicy. Były ” Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką „ Była ” Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami i chrupiącą marchewką „ I ” Wegetariańskie krokiety z warzywami „ Więc dziś przyszła pora na coś innego! Zrobiłam z niej pulpeciki! Delikatne , soczyste … a dzięki temu , że po zrobieniu były również smażone zyskały chrupiącą złocistą skórkę. Świetnie smakują solo
Ostra na SłodkoJak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju racuchy i kotleciki.Z kaszy … z ryżu … z ciasta naleśnikowego czy też warzyw.Dziś mam dla Was przepis na nietypową
Ostra na SłodkoJak wiecie mięso gości u mnie zdecydowanie rzadziej niż kasze , naleśniki czy też kotlety z warzyw.Zdecydowanie bardziej lubię właśnie zasmakować się w kuchni wegetariańskiej.Dziś mam
Ostra na SłodkoI kolejny fantastyczny jesienny przepis z wykorzystaniem dyni!Soczysty filet z kurczaka przykryty aromatyczną dynią w ziołach i papryką jest świetnym pomysłem na obiad.Gwarantuję , że
Ostra na Słodkojest zdecydowanie najpiękniej, najbardziej kolorowo, pysznie po prostu. Po dzisiejszych zakupach mamy pełen zestaw domowych specjałów (zakwas na chleb i siadłe mleko) oraz wszystkie kolory lata zawarte w owocach, warzywach i słodkościach. Zimą będzie mi tego bardzo brakować. Teraz zaś obmyślam co z tego wszystkiego wyczarować
Z butelką mleczka w tleKurczak po chińsku to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad. Przygotujecie go w przeciągu godziny. Do jego zrobienia potrzebujecie gotowej mieszanki chińskich warzyw, kurczaka i ryżu. Danie wychodzi pyszne i zdrowe. Polecam, jestem pewna, że wam posmakuje. Post Kurczak po chińsku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeLubicie tortillę? Ja też :) Niedawno podzieliłam się z Wami moim sposobem na domowe placki. Dzisiaj zapraszam Was na tortillę z warzywami i pastą z fasoli. Taka świeżo przygotowana, pachnąca i pikantna pasta jest idealnym uzupełnieniem dla pozostałych wegetariańskich składników, a tortilla staje się bardziej sycąca. Inspiracją dla mnie była Ava Valk , u której natrafiłam na przepis
Codzienna kuchnia niecodziennamasłem i przeciśniętym czosnkiem,-drobno posiekanym, ugotowany al dente brokułem lub marchewką,-świeżo zmielonym pieprzem i łyżką naturalnego jogurtu.Spróbujcie tradycyjne gotowane ziemniaki zastąpić takim puree. Dodawajcie inne warzywa, twórzcie swoje własne wariacje smakowo - kolorystyczne. Ci, którzy lubią smak selera nie zawiodą się.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennamogę się już doczekać, kiedy na moim stole będą gościć surówki i sałatki pachnące latem. Ale na razie zajadam się młodą kapustą.Kapusta jest warzywem bardzo zdrowym i sama w sobie jest niskokaloryczna. 100 g młodej kapusty to tylko 22 kCal. Możemy zatem śmiało podjadać ją wtedy, kiedy chcemy zrzucić kilka kilogramów. Kapuśniaczki, surówki czy gotowana
Codzienna kuchnia niecodziennazawsze rozróżniam żółtego kabaczka i zieloną cukinię ;) Kabaczka można przygotowywać na wiele sposobów: panierowany, duszony, obsmażany, w zalewach i tak dalej. Ja - z racji sympatii do zapiekanych warzyw - przygotowałam go podobnie jak bakłażana, czyli zapiekłam go z mięsem i serem feta. Należy tylko zwrócić uwagę, aby kabaczek był "młody" z delikatną skórką. Jeśli jest lekko zdrewniała czy łykowata, wtedy
Codzienna kuchnia niecodziennakiszony również pokroić w niezbyt grube słupki. Groszek odsączyć z zalewy, lekko przepłukać na sicie. Łososia pokroić w paseczki, wymieszać z warzywami i posiekanym koperkiem. Doprawić majonezem, solą i pieprzem.Smacznego!Z okazji zbliżającego się wielkimi krokami Nowego 2014 Roku życzę wszystkim przede wszystkim zdrowia
Codzienna kuchnia niecodziennapokroić w mniejsze kawałki lub użyć tej w formie małych kuleczek. Marchew obrać, opłukać i pokroić we wstążki. Idealnie do tego nadaje się nożyk do obierania warzyw. Papryczkę chilli użyłam zamarynowaną, jest łagodniejsza. Można z niej zrezygnować na rzecz świeżej słodkiej.Wszystkie składniki układamy w szklance, przybieramy świeżą bazylią. Podajemy osobno dowolny sos. Mogą
Codzienna kuchnia niecodziennaZielono mi... Warto jeść zielone warzywa. Warto!Składniki:100 gram kaszy gryczanej, gotujemy według przepisu na opakowaniu do miękkości garść pestek słonecznikałyżka siemienia lnianego1/2 puszki groszku50 gram szpinaku 1/2 średniej cukiniisólpieprzoliwa z oliwek z oregano Cukinię kroimy w pół plastry, doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony i grillujemy po kilka minut na patelni grillowej, polewamy odrobiną oliwy z oliwek
Mango Papaja